Foto: redakce
Hráči na dovolené a nedisciplinovanost sráží Březiněves. Bude to dobré, věří týmu záložník Macháček
20.08.2019

Hráči na dovolené a nedisciplinovanost sráží Březiněves. Bude to dobré, věří týmu záložník Macháček

Rok se s rokem sešel a je to tady zase. Ambiciózní Březiněves prohrála na Tempu 0:3 a do I. A třídy vstoupila stejně jako v minulé sezoně dvěma porážkami. První poločas hosté odjezdili, měli i víc šancí než tým ze Lhotky, jenže v koncovce propadli a o gól prohrávali. Po pauze už dominovali zápasu domácí a zvýraznili náskok. „Je to stejné jako loni. Ale nebojím se, bude to dobré,“ věří Roman Macháček, nejzkušenější hráč Březiněvsi.

Zápas měl od první minuty náboj. Na lavičce Tempa seděl, nebo spíš postával před ní, Dominik Rodinger, který v minulé sezoně vedl právě Březiněves. Kouč, který se v minulé sezoně snažil nastartovat „Břízku“ změnil barvy a čekalo se, jak se s tím oba týmy popasují.

„V první půli jsme měli paradoxně víc šancí než soupeř. I když Tempo bylo lepší na balonu. Jenže my jsme šance neproměnili a domácí dali gól,“ krčil smutně rameny Macháček, klubový srdcař a opora. „Věděli jsme, že domácí budou držet míč, že budou chtít hrát fotbal, tak jsme to chtěli zatlačit na půlku a čekali jsme na nějaký brejk. To se povedlo, ale gól jsme nedali.“

Domácí udeřili ze standardní situace, Březiněves hrozila z nebezpečných kontrů. Dvakrát měl na noze gól Trnka. Zejména po ideální přihrávce od zkušeného Šenkeříka už snad i domácí viděli míč v síti. Jenže vždy přišel skvělý zákrok gólmana Pacovského. Jednou se pak právě za stažení Trnky v pokutovém území dožadovala Březiněves odpískání penalty. „Pak ještě v poslední minutě parádně vystřelil Andrej (střídající Juzepčuk), ale gólman předvedl životní zákrok,“ poznamenal Jan Trousil, asistent trenéra Jiřího Tesaře. Ten je v trestu, tak byl Trousil v pozici hlavního kouče Březiněvsi.

I on viděl první půli jako vydařenější. „Ze začátku to bylo super, posouvali jsme se a pak přijdou první fauly, začneme remcat, a to nás strašně rozloží. Nesoustředíme se na svoji hru a komentujeme všechno okolo,“ mrzelo Trousila. I on nakonec viděl na lavičce žlutou kartu. „Zrovna to, za co jsem tu kartu dostal, ale řekl úplně někdo jiný,“ dodal.

Jestliže po prvním poločase mohly hosty mrzet zahozené šance, tak po přestávce se projevila větší kvalita na straně Tempa. Hostům začaly docházet síly. „Nejsme kompletní. Lepíme to, jak se dá. A pak jsme udělali zbytečnou penaltu. Následně tam Trní (Trnka) mohl dát gól do prázdné brány, kdyby to trefil, tak to zase bylo něco úplně jiného,“ uvědomoval si zkušený záložník Macháček.

Trnka místo trefy na 1:2 navíc viděl během pár desítek sekund červenou kartu. „To nás mrzí. Sestavu sotva slepíme a ještě jdeme v poli do devíti. To je obrovská škoda, když je vás o jednoho méně, tak je daleko těžší běhat s takovým soupeřem,“ pokračoval v hodnocení Macháček. Ten si v kabině po utkání vzal slovo a naplno pojmenoval, co se mu ve druhých 45 minutách na hřišti nelíbilo. „Byli jsme laxní, smíření, že už to tak dopadne a nikdo neudělal nic navíc. Nemusí se dařit, ale musím na hřišti něco nechat za klub. Bylo hezké hřiště, soupeř dobrý, dalo se hrát,“ naznačil, že čekal lepší výkon.

Určitou omluvou podle trenéra Trousila může být, že do zápasu zasáhli v nouzi fotbalisté rezervního týmu. „To jsou kluci z béčka, co se těšili na nedělní turnaj, trénují s námi, ale teď naskočili do naší sestavy. Jasně, že jsou na tom jinak a je rozdíl, když jdou hrát A třídu. Navíc proti takové síle, jakou Tempo má,“ řekl kouč.

Problém viděl jinde. „Největší problém je neukázněnost a hráči na dovolené. Já vím, že mají kluci rodiny, dovolené seženou v září, tak jedou. Jeden hráč se dá utáhnout, ale u nás jsou to tři a další týden odjedou další tři. Pak si ještě necháme dát červenou za kecy... To nás položilo,“ mrzelo Trousila.

Přitom se čekalo, jestli hosté přijedou nažhavení, aby bývalému kouči dokázali, že udělal svým odchodem chybu. „Neřekl bych, že to bylo vyhecované. Dva hráči od nás šli za ním, to bylo všechno. Ale je pravda, že jsme se o tom bavili celý týden,“ připustil Macháček.

To trenér Trousil zásah do týmu připustil, byť to nechtěl nějak obšírněji komentovat. Uplynulou sezonu označil za super rok a změny, které klub muset řešit, jej zaskočily. „Někdo z hráčů šel za bývalým trenérem, další skončili kvůli tomu, že trenér odešel a oni už u nás nechtěli být. Měli jsme tři týdny někoho sehnat. Brali jsme takové hráče, kteří za nás chtějí hrát a chtějí nám pomoci. Co se týče trenéra, tak jsme vsadili na Jirku Tesaře, který byl volný. Teď si to jen musí všechno sednout,“ věří ve zlepšení Trousil.

Na hrotu sestavy se objevil exligista Zdeněk Šenkeřík. Bylo znát, že si s míčem pořád rozumí, dovede si ho pokrýt. „Rok pořádně nehrál. Je to ale pořád rozdílový hráč. Zrychlí hru, nebo naopak uklidní a podrží míč. Dostával těžké míče na prsa, měl to složité. Ale chce hrát, zbláznit kluky a pomoci nám,“ chválí zkušeného útočníka Trousil.

Po porážce s nováčkem ze Spojů (1:3) a prohře na Tempu se ale Březiněvsi nekouká na tabulku úplně dobře. „Je to stejné jako loni, musíme zkrátka příště porazit Počernice doma. Já se nebojím, ono to bude dobré,“ věří Macháček a trenér Trousil s ním souhlasí. „Minulou sezonu jsme byli nabití a taky jsme dvě kola prohráli. Musí si to sednout, protože my jsme sice nějaké hráče přivedli, ale nijak jsme neomladili. Musíme ten začátek hodit za hlavu a potrénovat. Ono to přijde,“ věří.