Foto: Michal Káva
Újezd P-4 pokřtil nové hřiště výhrou. Bylo to spíš MMA, než koukatelný fotbal, říkal Kalivoda
19.08.2019

Újezd P-4 pokřtil nové hřiště výhrou. Bylo to spíš MMA, než koukatelný fotbal, říkal Kalivoda

Byl to jasný a nezpochybnitelný šlágr 2. kola Pražská teplárenská přeboru. Vítěz minulého ročníku soutěže proti druhému týmu tabulky, aneb Újezd Praha 4 vs. Královice. Padly dva góly, oba do sítě Královic. Domácí tak nové hřiště i branky pokřtili výhrou. Hosté litovali, že nedosáhli aspoň na bod.

Dlouho se hrálo bez gólů se zajímavými šancemi na obou stranách. Až deset minut před koncem proletěl prudký roh Vrabce přes dva hráče na přední tyči a po odrazu od gólmana Jeřábka skončil balon šťastně v brance. Tahle situace utkání rozhodla. Královičtí pak ještě inkasovali v nastaveném čase a prohráli 0:2.

„Soupeř nastoupil asi v nejsilnější sestavě, co mohl, na jeho straně byla kvalita,“ říkal Karel Jeřábek, trenér Újezdu Praha 4. „Bojovností jsme to ale urvali na svou stranu.“

Ano, na menší umělé trávě to byl hodně bojovný zápas. V první půli měly opticky navrch Královice, ve druhé pak tlačili domácí. Dlouho se však čekalo na gól a postupem času bylo jasné, že jedna trefa rozhodne.

Nové branky v Újezdě, které byly instalované s novým povrchem, dlouho odolávaly. Nejdřív domácí Tomaides napálil břevno, jeho spoluhráč Vrabec vystřelil z 25 metrů a gólman Jeřábek měl co dělat, aby míč vyrazil na roh. Kapitán Újezdu Podvín pak z velké šance z hranice pokutového území minul. I Královice zlobily: Pospíšil po parádní kolmici nezakončil přesně, Kalivoda chytře pálil z levé strany ke vzdálenější tyči, jenže míč těsně přeletěl břevno.

Po pauze pak Královice přežily dvě kritické situace. Nejdřív se Walterova rána zastavila na tyči, Malčánkovu střelu z lajny vyhlavičkoval Sus. Už před tím ale mohl skórovat královický Formáček, který po jedné zasekávačce místo střely volil další kličku a byl zablokován…

Na druhé straně pak prosvištěl do branky roh Vrabce a hosté rázem museli dotahovat. „Újezd měl velké množství standardních situací a zrovna tuhle, která nebyla moc dobře zahraná, jsme neubránili,“ litoval David Kalivoda, hrající trenér Královic. „V Újezdě je malé hřiště, nedá se tady hrát jinak než soubojově, podle toho zápas vypadal. Řekl bych, že to byl spíš boj MMA, než koukatelný fotbalový zápas. Obecně nejsem příznivec umělek v létě, takže z toho zápasu nechci dělat nějaké obšírnější hodnocení a závěry. Výsledkově jsme ho nezvládli, a to nás mrzí.“

Ač hrály Královice hlavně v prvním poločase velmi dobře, po úvodní výhře 5:2 proti Uhelným skladům tentokrát nemají nic. V nastavení ještě jednou inkasovaly, když odražený míč po standardní situaci uklidil do sítě Lupínek.

To už hrály Královice bez vyloučeného Suse, který se chvíli po vedoucím gólu domácích neudržel a po odpískaném faulu na polovině hřiště vyfasoval od rozhodčího Dobrého dvě žluté karty za nekončící protesty. „Bavíme se o tom pořád, že musíme být disciplinovaní. Bohužel jsme přišli úplně zbytečně o vyloučeného hráče. Přesně tohle jsme nechtěli, aby se stalo. A stalo se,“ vadilo Kalivodovi.

Jeho tým favorizovaný Újezd hodně potrápil. Poslední vítěz přeboru tak po úvodní remíze 1:1 na Přední Kopanině slavil výhru. „Na Kopanině to byl velmi kvalitní zápas, kde byla remíza zasloužená. Proti Královicím jsme si za druhý poločas vyhrát zasloužili,“ říkal Jeřábek.

Zatímco v minulé sezoně jeho mužstvo, tenkrát nováček, dlouho jen vyhrávalo a soutěž zakončilo s náskokem 18 bodů, tentokrát Újezdu hrozilo, že bude mít po dvou kolech bod či dva. „Pod tlakem jsme v tomhle směru každý zápas. Chceme vyhrávat, tak jako všichni. Při současné síle přeboru se počítá každý bod a my hrajeme zase od nuly, úplně od začátku. Co bylo, to bylo. Doufám, že to tak chápou i hráči,“ řekl Jeřábek.

V základní sestavě jeho týmu nastoupily dvě posily: krajní záložník Tomaides přišel z Vršovic, obránce Lupínek z Admiry. „Oba jsou pro naše mužstvo určitě velkým přínosem. Jsem rád, že se jejich příchody povedly. Pomůžou nám svojí vitalitou, obrovskou bojovností, ale i fotbalovou kvalitou,“ hodnotil Jeřábek. „Celkově se pořád snažíme náš tým omlazovat. Chceme, aby tady bylo víc mladších kluků, aby byli delší dobu spolu a Újezd měl i v tomhle směru budoucnost.“

Po famózní jízdě z minulé sezony se od Újezdu čeká opět umístění v absolutní špičce. „O záchranu snad, proboha, hrát nebudeme. Ale špička přeboru je široká, každý zápas bude strašně náročný. Přebor bude hrozně vyrovnaný,“ myslí si Jeřábek, jehož těší, že se Újezdu povedlo vyměnit umělý povrch na hřišti. „Je to jiné, měkčí, kluci tolik nekloužou, spíš se jim trochu zadrhávají nohy. Na nové hřiště si pořád zvykají, měli jsme na něm asi deset tréninků. S rozměry hřiště se bohužel nedalo nic dělat, máme ale i nové branky. Celkově je hřiště hezčí a příjemnější než to staré. Jsme spokojení.“

Újezd má po dvou kolech čtyři body, Královice o bod méně. „S prvním zápasem jsem byl spokojený. Ten jsme zvládli herně i výsledkově. Odstartovali jsme lépe než v minulé sezoně, kdy jsme prohráli jak s Uhelnými sklady, tak potom na Újezdě,“ porovnával Kalivoda.

Podobě jako Újezd, i Královice mají po minulé sezoně laťku nastavenou hodně vysoko. „Asi nebudeme výjimkou a budeme se snažit splnit přeborové pravidlo, abychom se vyhnuli starostem spojeným s bojem o záchranu. Padají čtyři týmy, tím je soutěž specifická. Na druhou stranu by bylo zbabělé se schovávat, když jsme v minulé sezoně skončili druzí. Náš tým má slušné parametry. Pokud se nám budou vyhýbat zdravotní problémy a budeme mít k dispozici kluky, kteří fungují jako nosné pilíře týmu, měli bychom se pohybovat v horních patrech tabulky. Já v to věřím,“ uvedl Kalivoda.