Na Admiře úřadovala známá jména. Posily z ligy rozhodly, uznal trenér Slavie B Hyský

Na Admiře úřadovala známá jména. Posily z ligy rozhodly, uznal trenér Slavie B Hyský

Na tváři hrál Martinovi Hyskému spokojený úsměv. Aby ne. Juniorka Slavie zvládla premiérový zápas v novém ročníku třetí ligy na výbornou. V úvodu přečkala několik tutovek Admiry, aby následně dovedla zápas k pohodovému vítězství 7:2. Tým posílený ligisty Teclem, Olayinkou, Balutou, Zeleným a exligistou Švecem mohl slavit tři body. „Jsme rádi, že jsme to zvládli za tři body. Sedm gólů, co jsme dali, je skvělá vizitka,“ konstatoval trenér Hyský.

V úvodu zápasu jste ale přežili několik šancí Admiry. Možná jste si nakonec oddechli, že z toho byl jen jeden inkasovaný gól...
Uvědomujeme si, že začátek nebyl ideální. Podržel nás brankář Markovič, odvedl tady na Admiře fantastický výkon. Musím ale pochválit i všechny kluky z áčka, kteří byli hrát. Hodně nám pomohli.

Čekal jste, že na vás Admira na začátku takhle vlétne?
Věděli jsme o tom. Byl to první soutěžní zápas. Když viděli sestavu, v jaké jsme přijeli, tak jim bylo jasné, že nemají co ztratit. Šli do toho zápasu v euforii. Je pravda, že začátek jsme nechytli. Nebyli jsme dostatečně důrazní vzadu, v obranné činnosti. Byly tam jednoduché chyby a moc nás podržel Markovič. Čekali jsme, že začátek bude ostrý, že musíme hrát naplno. Naštěstí jsme měli v bráně skvělého brankáře.

Nastartovalo váš tým rychlé vyrovnání na 1:1?
Bylo to moc důležité. Rychle jsme se dostali zpátky do hry. Pak už jsme hru kontrolovali a byli jsme lepším týmem. Byl tam vidět rozdíl v kvalitě. Musím říct, že celkově jsem s naším výkonem spokojený.

V základní sestavě nastoupily hvězdy, které Slavia koupila pro první tým a za velké peníze. Počítáte s podobným doplňováním i v dalších duelech?
V tomhle směru je to na áčku. Je to o realizačním týmu, jak potřebuje, aby si šli kluci zahrát. Samozřejmě s áčkem spolupracujeme, když je potřeba, tak si kluci přijdou zahrát k nám. Teď program áčka ještě není tak nabitý, tak šli kluci hrát k nám. Je to taky o nich. Určitě to není tak, že by jim někdo něco nařizoval, ale každopádně cítí, že potřebují mít také nějakou herní zátěž. Vědí, že je pro ně lepší jít si zahrát zápas třetí ligy, než jen trénovat.

Dá se říct, že právě hráči s ligovými zkušenostmi byli tím rozdílovým faktorem?
Určitě. Ukázali to nejen střelci gólů, kdy se Tecl prosadil dvakrát a jednou Olayinka a Baluta, ale opravdu všichni moc pomohli a odvedli skvělý výkon. Hned v kabině jsem jim poděkoval za to, že tady s námi byli.

Sedm nastřílených branek je poměrně vysoké číslo. Překvapila vás příjemně produktivita týmu?
Samozřejmě tam ale byly i pasáže, kdy jsme měli hodně ztracených balonů. Bylo to třeba za stavu, kdy už bylo rozhodnuto. Ale jsou to mladí hráči, je potřeba, aby se to učili, aby si to osahali. Myslím si, že tenhle zápas byl pro ně ideální začátek.

Co říkáte na třetí ligu, kam se juniorka Slavie posunula?
Určitě je to velká změna, je to cítit v kabině, mezi kluky. Vlastně to potvrdila i návštěva na utkání (platících 840 diváků), skvělé zázemí na Admiře, výborně připravené hřiště, musím Admiru pochválit. Všechno to mělo parametry dospělého fotbalu. S juniorskou ligou se tohle srovnávat nedá.

Když přišla řeč na diváky, nečekal jste, že přijdou fanoušci z Tribuny Sever, když nemohli v sobotu na utkání nejvyšší soutěže s Libercem?
Čekali jsme, čekali jsme. (směje se) Dokonce jsme o tom mluvili celý týden. Dostali jsme nějaké signály, že by mohli přijít. Nějaké fanoušky z Tribuny Sever jsem zaznamenal, ale rozhodně jich nebylo tolik, co chodí na áčko. Tak snad přijdou příště.

Ještě k vašemu týmu. Juniorka prošla velkou obměnou, Slavia posunula do béčka celý ročník 2001. Jak těžké bylo dát to všechno během krátké letní pauzy dohromady?
Mladí kluci se posunuli do dospělého fotbalu. Myslím, že to je velmi dobrá myšlenka, protože ti kluci svojí kvalitu určitě mají a dokázali to titulem v dorostenecké lize. Ale ten přechod do dospělého fotbalu prostě trvá, to se hraje jinak. Je to ve větší intenzitě, musíte hrát rychleji, musíte být zvyklý na souboje, které v dospělém fotbale prostě jsou. A je vidět, že ne všichni se s tím srovnali hned. Někomu to může nějakou dobu trvat. Samozřejmě se tým dává dohromady. Příprava nebyla nějak extra dlouhá. Pět týdnů, šest přípravných zápasů, ale pomalu si to už sedá a jsem rád, že soutěž začala, protože tady se teprve uvidí, jak na tom jsme.

Kde by se podle vás mělo béčko Slavie pohybovat v tabulce?
Ambice máme samozřejmě vysoké, v první řadě chceme mladé hráče rozvíjet, aby hráli. A samozřejmě výsledky jsou také důležité. Chceme hrát nahoře a prát se o první příčky.

Mladíky dirigují v sestavě Miroslav Podrazký a Michal Švec. Co říkáte na jejich roli v týmu?
Zrovna v utkání proti Admiře nebyla jejich role taková, protože přišli hráči z áčka. Takže nakonec Míra Podrazký do utkání vůbec nezasáhl. Jsou v týmu, aby předávali zkušenosti, pomáhali na hřišti i v kabině. Oba dva jsou to neskuteční profesionálové, přípravu odjeli skvěle. Musím říct, že Míra si zasloužil proti Admiře hrát. Ale ta situace byla taková, že jsem musel dát přednost mladším klukům. Vzal to. Fakt jsem rád, že je v týmu mám, jsou výborní a hodně nám pomáhají.



Související články