Foto: Jiří IPSER
Třetí liga v novém: se sedmi týmy z Prahy
08.08.2019

Třetí liga v novém: se sedmi týmy z Prahy

Jedenáct derby a k tomu další ranec atraktivních zápasů. Letní zemětřesení v České fotbalové lize zasáhlo hlavní město nebývalou silou. Praha bude mít skoro čtvrtinu účastníků v novém formátu soutěže, která bude mít dvě skupiny po 16 týmech. Začíná se už v pátek.

Přitom z tria, které hrálo ČFL v minulé sezoně, zůstal jen Loko Vltavín. Všichni ostatní budou nováčky. Z divize se posunuly výš Admira a Motorlet, k tomu je třeba přidat béčka Sparty, Slavie, Bohemians a Dukly. Ta se posunula do soutěže po zrušení Juniorské ligy. Její konec byl hlavním důvodem pro změnu formátu ČFL.

Nejvyšší pražskou soutěží je Pražská teplárenská přebor, pokud ale půjdeme v žebříčku soutěží výš, má hlavní město nejvyšší zastoupení nově právě v ČFL. Tato soutěž se během léta absolutně změnila.

Vyšehrad naposledy třetí ligu suverénně vyhrál a posunul se do profesionálního fotbalu – hraje druhou ligu. Naopak Olympia Radotín, která se prala o postup, se nakonec rozhodla dobrovolně třetí nejvyšší soutěž opustit. Před rokem se podobně sbalila právě ve druhé lize a zamířila do ČFL. Tentokrát pro změnu radotínský klub zavelel k ústupu do přeboru.

„Jelikož bohužel z objektivních důvodů cítíme, že nám není shůry přáno, nevidíme jako ekonomicky ani morálně únosné dále bojovat s větrnými mlýny a usilovat o náš cíl v podobě postupu do druhé ligy. Tím spíš, že od nové sezony by byl postup o to složitější, když ČFL doplní B-mužstva prvoligových klubů s ambicemi na postup. S nelehkým srdcem jsme tak byli nuceni upustit od našich ambicí a udělat krok zpět v podobě přihlášení se do krajského přeboru. I na této úrovni ale budeme pokračovat v dalším rozvoji našeho klubu, a kdo ví, možná se do vyšších pater zase jednou vrátíme,“ uvedl klub mimo jiné v prohlášení Angelose Goulise, místopředsedy SC Olympia Radotín, na internetových stránkách radotínského celku.

Jinak ale nová třetí liga ukazuje směrem k hlavnímu městu přívětivější tvář. Osmnáct účastníků a vložená středeční kola jsou minulostí (s výjimkou utkání MOL Cupu), takže fotbalisté amatéři chodící do zaměstnání si jistě oddechli. Díky teritoriálnímu rozdělení týmů do skupin ve většině případů dochází i k lepšímu sladění dojezdových vzdáleností. A přidáte-li si atraktivitu soupeřů v podobě rezerv ligových týmů, bude ČFL opravdovou fotbalovou parádou.

Ve skupině A bude mít hlavní město hned pět zástupců, což zaručuje už během podzimu deset derby! Prvním z reprezentantů Prahy je tradiční Loko Vltavín. Tým dlouhodobě hraje na špici tabulky a motá se kolem postupových míst, jednou dokonce poskočil výš, v posledních letech ale zůstává „jen“ u dobrých výsledků bez postupové odměny. „Ušetří se za cestování a z hlediska fanoušků to také bude atraktivní, Vždyť kromě jiných přijedou rezervy Sparty a Slavie,“ těší se na novou podobu soutěže Josef Neuberg, šéf Loko Vltavín.

Jeho tým pravidelně hraje v přípravě s áčkem letenského klubu, teď si navíc přidá bitvu o body proti rezervě Sparty. Mužstvo vede bývalý vynikající záložník letenského klubu Martin Frýdek, řada hráčů prošla právě Spartou, o motivaci celku v duelu proti béčku Slavie tak není třeba pochybovat. „Je skvělé, že bude tolik derby,“ těší Neuberga.

Společnost ve skupině A bude Vltavínu dělat i Admira. Ambiciozní tým z Kobylis naposledy suverénně vyhrál svou divizní skupinu a oslavil postup. „Čtyři derby na podzim budou super, Sparta B a Slavia B jako soupeři, to je paráda. Naši kluci se těší, jsou nažhavení, je to dobrá skupina, jsme spokojení,“ pochvaluje si sekretář a manažer klubu Jaroslav Moudrý rozložení týmů.

Do soutěže jde klub vyznávající černobílé barvy s elánem, ale i respektem. Cílem nebude pro začátek nic jiného než záchrana ČFL. „Těšíme se do třetí ligy, ale je otázka, jak budou vypadat v té silné konkurenci výsledky,“ směje se Moudrý.

Admira se bude i ve třetí lize spoléhat na střelecké kvality Štěpána Zahálky, jenž se v divizi blýskl osmadvaceti trefami. Jako je trenér Vltavínu Frýdek kovaným sparťanem, admirácký bombarďák je pro změnu pravověrným slávistou. A tak je nadšený, že si kopne proti borcům v sešívaném. A to hned v prvním kole. „Pro mě jako slávistu to je dost specifické,“ usmívá se.

Už samotný postup do ČFL byl pro Admiru skvělou zprávou a splněným snem. Nová podoba třetí ligy byl bonus navíc a Zahálka jej přivítal. „Je skvělé, že si zahrajeme proti béčkům Sparty a Slavie, že je máme ve skupině,“ pochvaluje si. „Odpadne cestování, přijde hodně fanoušků. Budou to super zápasy, ale taky hodně těžké, protože béčka Sparty a Slavie budou chtít hrát na postup,“ míní.

S tím souhlasí i František Peřina, trenér, který klub do třetí ligy dovedl. Právě on dokázal naplnit po letech snažení postupový sen vedení týmu z Kobylis. A tím to pochopitelně nekončí. „Admira si třetí ligu zaslouží a my budeme muset napnout všechny síly, abychom tam hráli důstojnou roli,“ plánuje kouč Admiry.

Třetím do party bude z pohledu Prahy ve skupině A České fotbalové ligy Motorlet. Čtvrtý tým divizní skupiny B se posunul výš poměrně nečekaně. Zbytečné bodové ztráty nasvědčovaly tomu, že se mužstvo vedené trenérem Martinem Poustkou (byl v minulosti koučem Slavie) bude dál rvát o body jen v divizi. Nakonec je ale všechno jinak a Motorletu se otevřela cesta výš. „Když jsme dostali závaznou nabídku jít do třetí ligy, neváhali jsme,“ přiznal Vladimír Kubert, místopředseda klubu z Jinonic.

„Moc jsme to nečekali, ale taky na nás jednou přišla řada,“ usmívá se Zdeněk Mikuš, asistent trenéra. „Je to výzva pro hráče i pro celý klub, abychom se s novou soutěží popasovali. Máme ve skupině hodně pražských mužstev, derby tam bude celkem dost,“ dodává.

Třetí liga je pro Motorlet odměnou. Za dobrou práci s mládeží, stejně jako vylepšování zázemí. Na začátku prý bude cílem udržení ČFL. „Zkusíme pod sebe dostat dva týmy,“ říká Mikuš.

Jasné je, že tým z Jinonic by měl dostat hráčskou injekci z Dobrovice, která to v ČFL zabalila. Podle všeho si tak znovu kopne v dresu Motorletu třeba střelec Jiří Sodoma.

Ani k dalším soupeřům to nebudou mít Pražané v ČFL daleko, soupeři v áčku budou třeba Štěchovice či Králův Dvůr.

Ve skupině B třetí ligy budou hlavní město reprezentovat béčka Bohemians a Dukly. I zde platí, že někteří jejich soupeři nesídlí daleko od hlavního města – jde například o Zbuzany či Zápy, které se praly o postup už v nedávno skončeném ročníku ČFL.

Postupový klíč je jasný: vítězové obou skupin si zahrají systémem doma venku o jednu vstupenku do profesionálního fotbalu. Co se týče sestupu, vzhledem ke třem českým divizím skupinám dostanou padáka tři celky. Pokud ze druhé ligy nesestoupí žádný český tým, padal by z každé ze skupin ČFL jen poslední tým tabulky.

Složení skupiny ČFL – A
SK Rakovník, FK Admira Praha, Loko Vltavín, Domažlice, Králův Dvůr, Benešov, Hostouň, Karlovy Vary, Příbram B, Motorlet Praha, Štěchovice, Táborsko, Sparta B, Písek, Slavia B, Plzeň B.

Složení skupiny ČFL – B
Živanice, Zápy Pardubice B, Brozany, Hradec Králové B, Chlumec nad Cidlinou, Ústí nad Orlicí, Velvary, Liberec B, Teplice B, Jablonec B, Mladá Boleslav B, Bohemians 1905 B, Přepeře, Dukla B, Zbuzany.

Program pražských týmů v 1. kole ČFL:

Sobota 10.15: Loko Vltavín - Písek
Sobota 15.00: Domažlice - Sparta B
Neděle 10.15 Admira - Slavia B
Neděle 17.00 Hostouň - Motorlet
Neděle 17.00 Brozany - Bohemians B
Neděle 17.00 Zápy - Dukla B