Foto: Jiří IPSER
Defenzivě Radotína bude v přeboru velet exligista Jiránek. Chceme střílet góly, říká nový kouč

Defenzivě Radotína bude v přeboru velet exligista Jiránek. Chceme střílet góly, říká nový kouč

Radotínský srdcař Jaroslav Louda jde do boje. Radotín jej poté, co vzdal účast v České fotbalové lize a přihlásil Pražská teplárenská přebor, vytáhl jako trenéra na lavičku A-týmu. Během léta dává dohromady tým, který má válet v nejvyšší pražské soutěži. „Z třetiligového kádru u nás zůstali jen Martin Jiránek a Filip Císařovský,“ přiznává kouč. Přeborové výzvy se nebojí, věří, že jeho tým bude hrát důstojnou roli.

Radotín má za sebou další hektické léto. Jaké bylo?
Já jsem byl trenérem céčka Radotína v I. B třídě a bylo mi před koncem sezony naznačeno, že bych se mohl posunout k béčku. Nakonec to dopadlo jinak a já jsem u áčka. K ekonomickým i těm dalších věcem se nechci vyjadřovat, to mi nepřísluší. Prostě teď Radotín bude hrát přebor a já ho povedu jako trenér.

Váhal jste, zda vzít první tým?
Jediné, co mě napadlo, bylo, že by bylo lepší si přebor vykopat. Jinak já jsem za Radotín dlouhá léta hrál přebor, trenérsky jsem vedl malé kluky a dá se říct, že jsem je dovedl až do dospělých. Moje srdce patří Radotínu, v klubu jsem od svých jednadvaceti let. Snažil jsem se sledovat všechny zápasy, od céčka až po áčko.

Asi se dá čekat, že konec třetí ligy zamával se složením kádru. Jak moc se Radotín proměnil?
Co se týče kádru třetí ligy, tak až na Martina Jiránka a Filipa Císařovského jsou všichni hráči pryč. Prostě se do vyšší soutěže posunuli kluci, co byli v béčku a céčku. Kádr jsme stavěli z vlastních zdrojů.

Padlo jméno Martina Jiránka, který byl osobností týmu v ČFL. Jak se to klubu povedlo, že zůstal?
Rád jsem nejen já, ale všichni v klubu, že u nás Martin pokračuje. On je taky Radotíňák. Povedlo se to dojednat panu Klímovi, takže by minimálně půl roku - a já věřím, že snad celou sezonu - u nás měl působit.

Bude fungovat jako vaše prodloužená ruka na hřišti?
My jsme to spolu ještě neprobírali. Ale Martin má přirozenou autoritu, je to profesionál se vším všudy, je to obrovská motivace pro mladé kluky, co má okolo. On jim dává rady, vede je a ukazuje jim ten správný přístup.

Povedlo se vám tým sladit i herně?
Odehráli jsme čtyři utkání. Martin Jiránek nastoupil ve dvou. Proti Motorletu B jsme vyhráli 4:1 a nad Čechií Smíchov jsme zvítězili 3:0. Martin proti Motorletu střídal za stavu 3:0 v nějaké 65. minutě, takže jsme s ním v obraně ještě nedostali gól.

Aby si na to fanoušci nezvykli a nechtěli to tak pořád...
Zůstáváme na zemi. On je vážně ohromné plus, jde klukům příkladem. Naším hlavním úkolem je se stabilizovat v přeboru. Trénujeme všichni dohromady, tedy i s béčkem, chodí kolem osmadvaceti lidí. Teď už se to tedy trochu odděluje, ale máme z čeho vybírat.

Když jsem sledoval radotínské béčko a céčko, mělo ve svém středu vyhlášené střelce, dávalo hodně branek. Budete hrát útočně i v přeboru?
Nejdřív musím říct, že jsme také hodně branek dostávali. Ale k vaší otázce. Ano, budeme se snažit střílet branky, to je jasné. Co se týče defenzivy, tak kolem Martina Jiránka budou nastupovat mladší kluci, věříme, že i tam to bude fungovat a vše se bude zlepšovat. Dalším tahounem bude jistě Filip Císařovský, který má také zkušenosti ze třetí ligy.

Přebor se v posledních letech hodně zvedá, nastupují v něm hráči, co prošli nejvyšší soutěží, co od premiérové sezony čekáte?
Přiznávám, že jsem sledoval v minulých sezonách zápasy radotínských týmů, takže na přebor už nebylo tolik času. Ale dobře vím, jak kvalitní je to soutěž. Věřím, že máme v týmu hráče, co by do přeboru měli patřit, chceme hrát určitě důstojnou roli.