Foto: Jiří IPSER
Nový trenér Uhelných skladů láká fanoušky: Zaparkovaný autobus od nás neuvidíte

Nový trenér Uhelných skladů láká fanoušky: Zaparkovaný autobus od nás neuvidíte

U mládeže už se ukázal, teď přišel čas předvést se v dospělém fotbale. Když se u týmu Uhelných skladů rozhodl skončit dlouholetý kouč Robert Hlavica, kývl Michal Šimánek na nabídku vést áčko v Pražská teplárenská přeboru. "Je to pro mě výzva. Příprava běží, jak má, jsem moc spokojený, jak k tomu kluci přistupují. Teď bude důležité, aby to stejně fungovalo i v přeboru," konstatuje Šimánek.
V závěru minulé sezony, když trenér Robert Hlavica odtajnil, že ve funkci skončí, se po Praze povídalo ledacos. Věřil jste, že Uhlíři těžkou chvíli ustojí?
Věřil jsem. Pod Robertem Hlavicou byla v týmu výborná parta. A já jsem věděl, že kluci zůstávají. V Uhelných skladech jsem odmalička, zažil jsem i to, kdy klub hrál divizi. Teď jsem v Uhelkách trénoval mládež, na všechny domácí zápasy áčka jsem chodil.

Kdy se rozhodlo, že se týmu trenérsky ujmete právě vy?
Kluci za mnou přišli, že chtějí pokračovat dál, tak jsem samozřejmě souhlasil a šel do toho, že to na rok zkusíme.

Nasazenou laťku v podobě umístění mezi nejlepšími týmy přeboru máte pořádně vysoko. Nebojíte se toho?
A to si vezměte, že ještě kluci v posledním kole přišli o druhé místo... Takže, nečeká nás nic lehkého, ale parta je tu dál skvělá. Věřím, že to půjde. Samozřejmě, pořád jsme v přípravě, ale všechno klape. Byl bych moc rád, kdyby se nám povedlo vylepšit poslední sezonu, nebo to umístění vyrovnat. Vnímám to tak, že je všechno v pohodě, na tréninku se scházíme ve slušném počtu.

Pro vás to ale bude změna, jste zvyklý na trénování mládeže...
Rozdíl to samozřejmě bude, ale také výzva. Kdybych kluky neznal, tak bych třeba váhal, jestli do toho jít, ale takhle bylo rozhodování jednoduché. Hodně věcí si osahávám, to je pravda, ale věřím, že to půjde. Dobrá parta je základ. A ta v klubu vážně je.

Stihl vám dát bývalý trenér Hlavica nějaké rady?
Robert sice skončil, ale stejně se tu pořád nějakým způsobem pohybuje. Věřím, že ještě nějaké rady dostanu, on má Uhelné sklady rád. Byl tady šest let, to je nějaká doba. Na domácí zápasy podle mě bude chodit.

Jak moc se během léta proměnil kádr, nenastal s koncem trenéra úprk opor?
Říkalo se toho po Praze hodně, ale odešel jen Pokorný, který dostal trenérskou nabídku z Vyšehradu. Jinak kádr zůstal pohromadě. Co se týče příchodů, kádr by měli posílit čtyři fotbalisté. Pokud to tak dopadne, budu spokojený.

Poté, co jste kývl na to, že budete trénovat, jste měl určitě nějakou svoji vizi. Daří se jí naplňovat?
U kluků vidím velkou chuť do práce. Věřím, že nenastane situace, kdy by hrozilo, že by nás mělo přijít třeba devět na zápas... Na všem jsme se domluvili s kapitánem Zilvarem, na tréninky chodí dvanáct až čtrnáct lidí, jsem moc spokojený. A dobře vím, že to není jednoduché, když kluci chodí do práce, mají svoje starosti. Doufám, že to tak pošlape i v sezoně.

První příprava asi ukázala na jaké nervy se můžete těšit. Vedli jste v poločase 3:0 a nakonec jste s Admirou B prohráli. To naštve, i když nešlo o mistrák, že?
To se týkalo prvního zápasu po začátku přípravy. První trénink jsme měli ve čtvrtek a hrálo se v sobotu. Měli jsme jen pár lidí na střídání. Naopak Admira B byla našláplá, kluci tam bojují o místo v kádru. Za stavu 3:3 třeba pro nás mohl sudí písknout penaltu... Ale nepískl. Druhý zápas s Hostivaří už byl lepší.

To je možné, ale asi i přes všechny objektivní okolnosti se vám asi nelíbilo, že jste ztratili vedení o tři góly...
To se mi samozřejmě nelíbilo.

Reagoval jste emotivně, jako to někdy dokázal váš trenérský předchůdce?
Taky jsem občas impulzivní, ale nechci na kluky řvát. Navíc to byl zápas, kdy jsem byl poprvé na lavičce jako trenér mužského týmu.

V minulé sezoně si Uhelné sklady připsaly i kontumační prohru kvůli hřišti, které mělo lajny na americký fotbal. Věříte, že už se to nebude opakovat?
Prohráli jsme tak zápas s Třeboradicemi. A vrhlo to na Uhelky špatné světlo. Pochopitelně budeme podobné věci hlídat. Určili jsme si nějaká pravidla, která se, doufám, budou dodržovat. Takže věřím, že se nic podobného už nestane.

Troufnete si odhadnout, jak vysoko budou Uhlíři hrát?
Trénujeme dvakrát v týdnu. Chtěl bych, aby nás na zápasy i tréninky chodilo co nejvíce. Nějaké představy máme, ale až po třetím, čtvrtém kole uvidíme, jak na tom opravdu jsme. Pokud se povede začátek, kdy máme Královice a Hostivař, mohlo by to být dobré. Uvidíme.

V zápasech Uhelných skladů padalo často hodně branek, budete na herním projevu týmu něco radikálně měnit? V čem by se měli Uhlíři polepšit?
Já bych chtěl navázat na to, jak to bylo za bývalého trenéra. Chtěl bych, abychom se vyvarovali zbytečných karetních trestů a také abychom hráli dál hodně útočně. Žádný zaparkovaný autobus v našem podání neuvidíte. Chci, abychom stříleli góly a na naše zápasy chodili fanoušci.