Foto: Jiří IPSER
Motorlet se těší na třetiligovou výzvu. Nechceme být za ořezávátka, říká trenér Poustka

Motorlet se těší na třetiligovou výzvu. Nechceme být za ořezávátka, říká trenér Poustka

Konečně! Fotbalový Motorlet se v létě posunul z divize do ČFL, i když skončil ve své divizní skupině čtvrtý. Pro mužstvo vedené koučem Martinem Poustkou se nečekaně otevřely brány třetí ligy ve chvíli, kdy konkurence neměla zájem o posun výš. „Když se ta možnost objevila, přivítal jsem to. Každý sportovec se přece snaží o to, aby se posunul výš,“ říká Poustka, bývalý kouč Slavie.

Jak moc postup výš ovlivnil letní přípravu?
Samozřejmě si všichni uvědomujeme, že nás čeká skok výš. A tak jsme posunuli start přípravy už na 12. července a hned jsme se pustili do práce. Myslím, že si Motorlet za tu odvedenou práci v posledních třech letech posun do ČFL zaslouží.

Možná by ale bylo lepší, kdyby šel Motorlet výš z prvního místa. Takhle jsou občas slyšet rýpavé poznámky od konkurence. Zaznamenal jste je?
Ať si kdo chce říká, co chce. Podívejte se, jak jsou týmy rády, že ze čtvrtého místa mají šanci zahrát si Ligu mistrů. Tak proč by měl mít někdo problém s tím, že my jsme postoupili ze čtvrté příčky. Jsme rádi, že jsme ve třetí lize a bereme to jako výzvu. V soutěži určitě nechceme být za nějaká ořezávátka.

Co bude pro váš tým cílem v první sezoně?
Čeká nás obrovská spousta práce, abychom byli na třetí ligu dobře připravení. Chceme se nachystat tak, abychom ČFL udrželi a nebyla z toho jen jednoroční anabáze.

Třetí liga bude atraktivní. Kromě nováčků se do soutěže vracejí i rezervy prvoligových týmů. Trénoval jste áčko Slavie, těšíte se na utkání s rezervou mistra?
Motorlet se do třetí ligy snažil dostat nějakou dobu, takže se těšíme na všechny zápasy. Čekají nás noví soupeři, nové stadiony. Určitě se musíme připravit na vyšší kvalitu. Svátek to bude nejen pro hráče, ale i pro fanoušky. Věřím, že jich bude chodit víc. Myslím, že by si neměli nechat ujít možnost vidět hráče, které třeba prvoligové kluby pošlou na rozehrání do třetí ligy. Myslím, že každý zápas bude mít náboj.

Když přišla možnost posunout se výš, musel jste upravit i seznam posil?
I tam jsme museli vše přehodnocovat. Ale co se týče posil, tak o tom nechci ještě moc mluvit, protože to není dořešené a žádná jména neuslyšíte.

Zkuste tedy prozradit alespoň to, jak by mělo ideálně posílení dopadnout?
Byl bych rád, kdybychom do každé řady získali jednu posilu. Ale jinak jsem zastáncem toho, aby si kluci, co třetí ligu vykopali, si jí také zahráli. Takže zhruba tři čtvrtiny kádru budou tvořit hráči, kteří hrají za Motorlet delší dobu.

Letní pauza je ale hodně krátká, do kdy byste chtěl mít doplnění kádru hotové?
Je pravda, že pohárový zápas nás čeká už 3. srpna, takže času zase tolik nemáme. Alespoň některé hráče bych měl rád k dispozici pro pohárový zápas v České Lípě.

Motorlet je známý dobrou prací s mládeží, posunou se některé talenty do kádru pro ČFL?
V přípravě jsou někteří kluci z dorostu, určitě dostanou šanci se ukázat. Uvidíme, jak s tou šancí naloží. Určitě chceme a musíme být připravení na třetí ligu tak, abychom soutěž udrželi. To je náš hlavní úkol.