Foto: Pavel Jiřík st.
Střílel góly za Slavii, hrál Ligu mistrů, teď povede Šenkeřík v přeboru rezervu Žižkova

Střílel góly za Slavii, hrál Ligu mistrů, teď povede Šenkeřík v přeboru rezervu Žižkova

Zachránili přebor, přesto trenér Josef Švimberský skončil u rezervy druholigové Viktorie Žižkov. V Pražská teplárenská přeboru povede mladíky nově exligista Zdeněk Šenkeřík. Ten na jaře v minulé sezoně fungoval jako asistent kouče u druholigového áčka, teď bude pracovat v krajském přeboru se žižkovskými talenty. „Je třeba tým zvednout po sportovní stránce, jsme rezervou druholigového klubu, naše hra by měla mít nějaké parametry,“ neskrývá ambice Šenkeřík.

Naposledy jsem vás na Žižkově registroval jako asistenta u druholigového áčka, jak se to seběhlo, že povedete jako hlavní kouč přeborovou rezervu?
Původně jsem měl pokračovat u áčka jako asistent, ale nový trenér Hašek si dal podmínku, že chce svého asistenta, takže to dopadlo jinak. Vedení Viktorky se mě nechtělo zbavovat, tak jsem takové pojítko mezi béčkem a áčkem.

Na Žižkově nebyly v posledních letech trenérské výměny zrovna výjimečné. Asi je trenérské křeslo pořádně horké, že?
Co se týče druhé ligy, tak klub vyměnil za poslední dva roky devět trenérů. To mluví asi samo za sebe. Pak je tu finanční stránka věci. Bylo by fajn, kdyby vedení klubu odkrylo karty, jak se věci mají. Jakou vizi mají v klubu s mladými hráči. Klub s tradicí Viktorie Žižkov by si tohle určitě zasloužil. I mě by to pochopitelně zajímalo, to říkám na rovinu. V tuhle chvíli asi nemůžu s jistotou říct, jak to se mnou v klubu bude třeba za pět let, v jaké pozici budu.

Ze druhé ligy a role asistenta jste najednou v páté nejvyšší soutěži, ale jako hlavní kouč. Co vy na to?
Z dorostu vycházejí obrovsky kvalitní hráči, co tam rostli pod vedením Marka Trvala. Moje role bude jasně daná: pomoci mladým klukům předat jim něco z toho, co mám zažité.

Pracovat budete s hodně mladými hráči bez zkušeností s dospělým fotbalem...
Přijal jsem tu roli. Podobou zkušenost už mám za sebou v Libiši, kde jsem trénoval. A nakonec se tam povedlo s týmem postoupit z krajského přeboru do divize.

S jakou představou tedy do béčka žižkovské Viktorie jdete?
Že je třeba zvednout tým po sportovní stránce. Vím, že naposledy se hrálo až do konce sezony o udržení. Viktorka je klub, který je ve druhé lize, v profesionálním fotbalu, takže i hra rezervy by měla mít určité parametry. Chci, aby kluci z áčka, kteří se půjdou rozehrát do rezervy po zranění, nebo jen kvůli větší herní praxi, tak aby nebyli demotivovaní. Aby jim nebylo proti srsti, když si půjdou zahrát fotbal do přeboru.

Mladší generace by se často ráda viděla hned v první nebo druhé lize, že?
Byl bych rád, aby kluci nechodili hrát za béčko naštvaní, aby z toho nebyli podráždění. Je pravda, že zatím je náš kádr poměrně úzký, takže budeme rádi za každého hráče.

V Libiši jste si vyzkoušel roli hrajícího kouče. Půjdete na hřiště i v pražském přeboru?
Myslím, že i tohle by se mohlo stát. Před rokem a půl jsem měl zraněné koleno, obešlo se to bez operace. Musím mít taky na paměti, že roky i kila přibývají. Ale chci být připravený, abych případně mohl pomoci i na hřišti.

Možná by se vám hodilo, kdyby rezerva Viktorky byla o patro výš, tedy alespoň v divizi. Ten rozdíl tří soutěží je asi hodně velký, že?
Takhle to nejde brát. Já sám jsem byl před lety na vojně v Dukle Dejvice, což byl taky přebor a za rok jsem byl v ligové Bohemce. Takže nic není nemožné. Pokud je hráč šikovný, určitě má šanci. Možná si to kluci ani neuvědomují, ale hrají v Praze, když se jim bude dařit, je poměrně slušná možnost, že si jich někdo všimne.



Fotografie