Foto: Jiří IPSER
Výzva pro mladé hráče i celý Motorlet, říká o třetí lize asistent kouče Mikuš
24.06.2019

Výzva pro mladé hráče i celý Motorlet, říká o třetí lize asistent kouče Mikuš

Nehráli špatně, jenže na jaře se nevyhnuli zbytečným ztrátám. Fotbalisté Motorletu se pomalu museli smiřovat s konečným čtvrtým místem v divizi. Jenže po sezoně přišel šok a příjemné překvapení v jednom. Kvůli rozšíření ČFL a odstoupení několika týmů se celku trenéra Martina Poustky otevřela cesta do třetí ligy. „Je to pro nás překvapení, nečekali jsme to,“ říká Zdeněk Mikuš, asistent trenéra.

Nejspíš jste se smiřovali s tím, že se zkusíte z divize prokousat v příští sezoně, že?
Je to tak. Ale taky na nás jednou přišla řada, tak jsme ji využili. Každopádně je to výzva pro celý klub a pro hráče, aby se s novou soutěží popasovali a dokázali, že umějí hrát fotbal. Čeká nás všechny změna, před námi je nová soutěž.

A hodně silných soupeřů. Do ČFL se vracejí rezervy ligových klubů. Hodně jich je z Prahy, vítáte to?
Každopádně tam budou zajímavé zápasy, v naší skupině je hodně pražských mužstev, derby bude hodně. V tu chvíli je to pro nás všechny samozřejmě zajímavější. Uvidíme, jak to zvládneme.

Cílem bude udržet třetí ligu?
Určitě ano, jinou metu si nedáváme. V téhle situaci to tak je, že musíme zkusit pod sebe dostat nějaké dva mančafty. Uvidíme také, jaký bude kádr. Soutěž před pár dny skončila, všechno se bude teprve řešit.

Vidíte to na potřebu radikálnějšího zásahu do týmu i vzhledem k tomu „až“ čtvrtému místu v divizi?
Myslím, že základem bude kádr, který divizi hrál. Ale nějaké posílení tam také bude. Ale budeme chtít hrát se svými hráči, máme tam kvalitní mladé kluky, kteří dostanou šanci. Určitě se všichni budou chtít ukázat a ta výzva v podobě třetí ligy tady je.

Motivace je to i pro další mladé hráče. Motorlet je známý dobrou prací s mládeží, takže můžete doplňovat z vlastních zdrojů, že?
Je to tak. Kluci, kteří u nás vyrůstají, mají motivaci, že budou hrát zase o soutěž výš, než se dosud hrálo. Podle mě je moc důležité a mnohdy i rozhodující, pokud tam takováhle motivace je, hrát něco výš.

Mnoho fanoušků říká, že si Motorlet třetí ligu zasloužil, vylepšil zázemí, s mládeží pracuje skvěle, vnímáte to tak?
Posunulo se to hodně, co se týče mládeže, tak máme ve hře patnáct soutěží. To je strašná spousta hráčů, kluků je hodně a je vždycky fajn, když můžou říct: My hrajeme třetí ligu.

Bylo v tomhle směru důležité, že se povedlo rezervě udržet pražský přebor?
Já jsem pořád věřil, že se zachráníme. Ano, povedlo se nám to i díky tomu, že nám pomohli hráči z áčka, ale myslím, že každý, kdo by v té chvíli měl možnost rezervu posílit, by to udělal. Je pravda, že některým soupeřům se to nelíbilo. Ale když jsme ke stejnému soupeři pro změnu přijeli s týmem složeným z dorostenců a oni nás porazili, tak to nikomu nevadilo.


Související články