Foto: Jiří IPSER
Bombarďák z Kobylis klubový střelecký rekord neřešil. Hlavně, že jsme postoupili, říká Zahálka
01.07.2019

Bombarďák z Kobylis klubový střelecký rekord neřešil. Hlavně, že jsme postoupili, říká Zahálka

Postup do České fotbalové ligy a k tomu neuvěřitelných osmadvacet nastřílených branek. Nečekaný bombarďák Štěpán Zahálka si v černobílém dresu Admiry užíval. „Byl to fakt bláznivý rok. Udělali jsme 76 bodů a postoupili do třetí ligy,“ ohlíží se za uplynulou sezonou. Do útoku se přitom posunul na záskok za zraněného Jiřího Mošnu, útočníka číslo 1.

Když to srovnám se situací, v které byla Admira o rok dřív, tak se asi nezlobíte, že přišla tahle změna, že?
To tedy, skok to byl ohromný. Co se týče nastřílených gólů, tak jsem se dřív vždycky blížil tak k deseti brankám. A najednou jich bylo skoro třicet. A co se týče sezony celého týmu, tak o rok dřív to bylo katastrofální. Teď jsme se ale rozjeli a už po podzimu jsme byli v pozici, že jsme to měli rozehrané na postup.

Bylo tedy jaro jednodušší, než jste čekali?
Tlak byl obrovský, všichni jsme věděli, jaká je situace a byli jsme nervózní. Čížová na nás tlačila, ale nakonec to dopadlo dobře a jsme v ČFL.

Měli jste náskok, ale asi nebylo příjemné z pohledu psychiky, když jste neproměnili první postupový mečbol na hřišti Rakovníka...
Prohráli jsme tam na penalty a opět se ukázalo, že udělat ten poslední krok je nejtěžší. Na nohy se nám přilepila nervozita. Všichni jsme chtěli, ať je to hotové, a ono se tam nepovedlo.

Definitiva přišla o pár dní později a vy jste vlastně ani nebyli na hřišti, protože zaváhala druhá Čížová. Mrzelo vás, že neslavíte přímo po utkání?
Bylo to takové zvláštní. Na druhou stranu jsme pak další den ráno odehráli proti Doubravce možná náš nelepší jarní zápas.

Zdálo se mi, že jste tam moc chtěl dát gól a zrovna vám to nevyšlo. Přitom jste nastříleli šest branek...
Já chci dát gól vždycky, takže i proti Doubravce to tak bylo. Ale od zápasu v Čížové, který asi sezonu zlomil na naši stranu, jsem se cítil docela unavený. Kvůli práci jsem toho moc nenatrénoval.

Ale v dalších zápasech už jste se zase rozstřílel. Vydoloval jste ještě nějaké zbytky sil, nebo z vás spadl stres spojený s povinností postupu?
V Sedlčanech jsem nastoupil jako defenzivní záložník a stejně se mi povedlo dát gól hlavou. (směje se) No a v posledním utkání s Přešticemi jsem dal dvě branky. Bylo to fajn, že to takhle vyšlo. Celá sezona se opravdu povedla. Až tedy na pár utkání. Na podzim jsme měli jeden zápas blbec, to byly Mariánské Lázně, a na jaře to bylo podobné doma s Klatovy. To jsme dostali dva góly a my jsme jen zahazovali šance a trefovali břevno.

Vaše střelecká forma byla famózní, zlomil jste dokonce klubový rekord, který držel v novodobé éře Aleš Deré. Připomínali vám v klubu, že se k jeho rekordu blížíte?
Já už jsem v polovině sezony měl tolik gólů jako jindy za celou sezonu. Bylo to příjemné, když na mě tým spoléhal. Já rekord neřešil, samozřejmě jsem rád, že se to povedlo.

Do útoku jste se dostal vlastně na záskok. Jak to bude dál, pustíte na hrot útočnou jedničku Jiřího Mošnu?
To se uvidí. (směje se) Když budu upřímný, pozice útočníka mi i přes ty góly zase tolik nevyhovuje. Bývám na hrotu někdy odříznutý, radši nastupuji pod hrotem, kde jsem víc ve hře. Takže, když bude Jirka Mošna zdravý, tak bude v útoku on. Záležet bude samozřejmě na tom, jak to bude chtít trenér, to není o tom, co bych chtěl já.

V tabulce střelců vaší divizní skupiny jste nakonec skončil druhý, nemyslel jste tajně na to, že vyhrajete i soutěž kanonýrů?
Já jsem koukal hlavně na tabulku týmů, jak si vedeme, koho máme v zádech. Kolik má kdo gólů jsem sledoval tak spíš po očku. Martin Jirouš z Čížové byl lepší, je to rozený střelec, který má zkušenosti z ligy. Já jsem rád, že jsme to zvládli a dovedli Admiru k postupu.

Vašich 28 gólů a tedy i nový klubový rekord Admiry, se asi bude ve třetí lize těžko překonávat, že?
ČFL je jinde, to je všem jasné. Kdyby to tam ale někomu v týmu padalo, jako v téhle sezoně mně, tak bych mu těch osmadvacet gólů moc přál.

Vy jste pravověrný slávista. Co jste na konci sezony říkal oslavě, jakou vám připravili fandové Sparty na stadionu v Kobylisích?
Něco málo jsme věděli, že se něco chystá. Kluci nám fandí, dokonce byli i na výjezdech, hodně nás podporují a moc jim děkujeme.

Teď v ČFL narazíte na béčka Slavie a Sparty, takže v případě duelu s letenskou juniorkou byste o tuhle podporu přišli...
Je skvělé, že si proti béčkům Sparty a Slavie zahrajeme, že je máme ve skupině. Pro mě jako slávistu to bude dost specifické, bude to derby v Praze, odpadne cestování, přijde hodně fanoušků. A pokud by kluci, s kterými jsme slavili postup, fandili jednou Spartě, tak bychom to asi vydrželi. (směje se). Budou to super zápasy, ale taky hodně těžké, protože béčka Sparty a Slavie budou chtít hrát na postup.

Přípravu startujete 8. července, dáte si do těla i během volna?
Před přípravou budu týden na chatě, kde budu hodně jezdit na kole. Máme tam hodně členitý terén, budu se snažit dávat dvě, dvě a půl hodiny. Bude to jiný pohyb než běhání, kterého si pak užiju ještě dost a dost. Ale je jasné, že na třetí ligu chceme a musíme být připraveni.



Fotografie

Související články