Foto: Jiří IPSER
Atraktivní třetí liga: v jedné skupině bude pět pražských týmů. Nechybí ani rezervy Sparty a Slavie
24.06.2019

Atraktivní třetí liga: v jedné skupině bude pět pražských týmů. Nechybí ani rezervy Sparty a Slavie

Dvě derby na podzim a dvě na jaře. Zapomeňte. Nová Česká fotbalová liga nabídne fanouškům v hlavním městě už během podzimní části jedenáct derby. A stejnou porci pak i na jaře. Může za to nový formát soutěže, kdy se ve třetí lize předvede hned sedm pražských týmů. A to ještě Radotín účast vzdal. ČFL bude mít nově dvě skupiny po šestnácti týmech, objeví se v ní i béčka celků z nejvyšší soutěže.

„Důvod je jediný, konec Juniorské ligy,“ objasnil Jan Hořejší, vedoucí sekretář Řídící komise soutěží pro Čechy na losovacím aktivu pro sezonu 2019/2020.

Kdo tedy bude hlavní město v ČFL reprezentovat? Ve skupině A to bude Loko Vltavín, jenž patří vždy k nejlepším celkům. Z divize A povýšila jako vítěz Admira a nakonec proklouzl do nejvyššího patra amatérského fotbalu i Motorlet, který byl v divizi B čtvrtý. Do stejně skupiny třetí ligy nastoupí i rezervy Sparty a Slavie. „Ušetří se za cestování a z hlediska fanoušků to také bude atraktivní,“ připustil Josef Neuberg, šéf Loko Vltavín.

Ve stejném duchu hodnotil složení skupiny i Jaroslav Moudrý, manažer Admiry. „Čtyři derby na podzim budou super, Sparta B a Slavia B taky super. Naši kluci se těší, jsou nažhavení, je to dobrá skupina, jsme spokojení. Teď je otázka, jak budou vypadat výsledky,“ smál se na losovacím aktivu funkcionář celku z Kobylis.

Posun do třetí ligy kvitoval i Motorlet. „Přiznávám, že jsme to ani moc nečekali, ale taky na nás jednou přišla řada,“ usmál se Zdeněk Mikuš, asistent trenéra Martina Poustky u jinonického áčka. „Je to výzva pro hráče i pro celý klub, abychom se s novou soutěží popasovali. Máme ve skupině hodně pražských mužstev, derby tam bude celkem dost,“ dodal.

Navíc ani k dalším soupeřům to nebudou mít Pražané daleko, ve skupině A hrají třeba Štěchovice či Králův Dvůr.

Ve skupině B třetí ligy budou hlavní město reprezentovat béčka Bohemians a Dukly. Daleko to nebudou mít ani Zbuzany či Zápy, které se praly o postup už v nedávno skončeném ročníku ČFL.

Postupový klíč je jasný. Vítězové obou skupin si zahrají systémem doma venku o jednu vstupenku do profesionálního fotbalu. „Bude to taková baráž. Na to, že bychom chtěli, aby do druhé ligy postoupily dva týmy ani nepřišla řeč,“ poznamenal Martin Drobný, místopředseda Řídící komise soutěží pro Čechy. Co se týče sestupů, vzhledem ke třem českým divizím budou padat tři týmy.

Jedná se i tom, že by mohli fanoušci vidět zápasy ČFL v televizi, zájem je o bitvy mezi rezervami prvoligových celků. „Fotbalová asociace jedná s rakouským investorem, o ty zápasy je zájem,“ potvrdil informaci na losovacím aktivu soutěží pro Čechy Drobný.

Nižší fotbalové soutěže, tedy obě skupiny ČFL a tři české divize, odstartují o víkendu 10. a 11. srpna. Už 3. srpna je na programu předkolo MOL Cupu, kde se bude hrát hned třicet utkání. V divizní skupině B bude mít Praha dva zástupce – Aritmu a Meteor. Z Pražská teplárenská přeboru do čtvrté nejvyšší soutěže nikdo nepostoupil.

Složení skupiny ČFL – A
SK Rakovník, FK Admira Praha, Loko Vltavín, Domažlice, Králův Dvůr, Benešov, Hostouň, Karlovy Vary, Příbram B, Motorlet Praha, Štěchovice, Táborsko, Sparta B, Písek, Slavia B, Plzeň B

Složení skupiny ČFL – B
Živanice, Zápy Pardubice B, Brozany, Hradec Králové B, Chlumec nad Cidlinou, Ústí nad Orlicí, Velvary, Liberec B, Teplice B, Jablonec B, Mladá Boleslav B, Bohemians 1905 B, Přepeře, Dukla B, Zbuzany

Složení divizní skupiny B (s účastí pražských týmů)
Brandýs nad Labem, Nymburk, Hořovicko, Kladno, Souš, Štětí, Český Brod, Ostrov, Meteor, Louny, Slaný, Mostecký FK, Březová, Neratovice-Byškovice, Aritma, Chomutov.