Foto: Jiří IPSER
Praha plná novinek: Motorlet bude hrát třetí ligu, Radotín jde do přeboru, Dolní Chabry nepostoupí
21.06.2019

Praha plná novinek: Motorlet bude hrát třetí ligu, Radotín jde do přeboru, Dolní Chabry nepostoupí

Bitvy o mistrovské body sice už skončily, ve fotbalovém zákulisí je ale pořádně živo, a to i pár dní před losovacím aktivem soutěží pro Čechy, potažmo soutěží v Praze. Oddíly z hlavního města hlásí zásadní novinky. Některé jsou příjemné a posouvají celky do vyšších pater fotbalu, jindy se naopak oddíly propadnou do nižších soutěží, nebo se případně oproti očekávání neposunou výš.

Příjemné zprávy letí z Jinonic. Motorlet sice skončil v divizní skupině B s 53 body až na čtvrtém místě, ale vzhledem k rozšíření třetí ligy dostal nakonec šanci posunout se výš. „Třetí liga bude mít dvě skupiny po šestnácti účastnících, přihlášku do ČFL nepodala Dobrovice, Litoměřicko a na poslední chvíli také Radotín, takže bylo třeba oslovit další kluby, zda mají zájem třetí ligu hrát. A Motorlet na tuhle nabídku slyšel,“ řekl Jan Hořejší, vedoucí sekretář Řídící komise soutěží pro Čechy.

Motorlet, který je známý výbornou prací s mládeží, tak dosáhl na vysněnou třetiligovou metu. Byť nejspíš trochu jinou cestou, než by si ambiciózní a náročný trenér Martin Poustka přál. „Ve středu jsme byli nejprve po telefonu dotázaní, zda bychom měli o start v ČFL zájem, že je to tak padesát na padesát. Později už jsme dostali závaznou nabídku a neváhali jsme, do třetí ligy jsme se rozhodli jít,“ poznamenal Vladimír Kubert, místopředseda fotbalového oddílu.

Pořádně horké léto naopak prožívá už podruhé v řadě Radotín. Před rokem klub vyhlásil spolupráci s pražskou Olympií a s velkou slávou oznámil účinkování v ČFL. Tam se netajil plánem posunout se do druhé ligy, jenže nakonec byl úspěšnější rival z hlavního města - Vyšehrad. Radotín bral třetí příčku.

A místo posunu do profesionálních pater českého fotbalu následuje sestup do nejvyšší pražské soutěže – Pražská teplárenská přeboru. „Ve čtvrtek jsem informoval Řídící komisi soutěží pro Čechy o tom, že Radotín nebude hrát ČFL. Přihlásili jsme jen pražský přebor,“ potvrdil novinku Richard Bogdanov, člen výboru radotínského klubu.

Tento krok Radotína bude mít logicky vliv na složení účastníků přeboru, kde oproti plánům přibyl jeden tým. Jisté je to, že všechny první čtyři celky tabulky uplynulé sezony Pražská teplárenská přeboru odmítly postup do divize, stejně jako fakt, že do I. A třídy sestupují Vršovice, ČAFC, Braník a Tempo. Místo pro Radotín se vytvoří tím, že z I. A třídy postoupí o jeden celek méně.

Tato nevděčná pozice připadne na Dolní Chabry, které skončily druhé ve skupině B se 73 body, zatímco v „áčku“ uhrál druhý Újezd nad Lesy o dva body více.

„Ve chvíli, kdy se Radotín přihlásil z vyšší soutěže do přeboru, pro něj musíme podle řádů najít místo. Jelikož ze soutěže sestupují čtyři celky, máme v přeboru na tomto čísle sestupy zablokované. Počet sestupujících se tedy nebude rozšiřovat. Není jiná varianta, než že do přeboru půjde o jeden celek méně z I. A třídy,“ potvrdil František Vitovský, ředitel soutěží Pražského fotbalového svazu.

Z I. A třídy se tak do nejvyšší pražské soutěže posunou Kolovraty se Zličínem jako vítězové I. A tříd a Újezd nad Lesy jako lepší mužstvo z druhých příček. Pokud by se nepřihlásil Radotín do přeboru, zahrály by si přebor také Dolní Chabry. Podle řádů ale v této situaci není jiná možnost. A Dolní Chabry tak zůstanou v I. A třídě.

Radotín zároveň odhlásil svůj B-tým z I. A třídy a funkci rezervy bude plnit dosavadní C-tým, který hraje I. B třídu.

Veškeré novinky ohledně složení jednotlivých soutěží musí ještě oficiálně potvrdit sobotní losovací aktiv Řídící komise pro Čechy a středeční losovací aktiv Pražského fotbalového svazu.