Foto: FAČR
Naše struktura je dobře nastavená, pochvalují si zástupci FAČR po Grassroots konferenci v Minsku
22.06.2019

Naše struktura je dobře nastavená, pochvalují si zástupci FAČR po Grassroots konferenci v Minsku

Zástupci všech 55 členských zemí UEFA, ale i dalších světových fotbalových konfederací, se sešli v běloruské metropoli Minsku na 12. UEFA Grassroots konferenci.

Ta se koná jednou za tři roky a letošními hlavními tématy byl fotbal ve školách, vzdělávání trenérů a rozvoj neprofesionálních klubů. Za Fotbalovou asociaci České republiky se konference tradičně zúčastnili zástupci Grassroots úseku Otakar Mestek s Michalem Blažejem, třetím členem české skupiny byl Stanislav Duben, Grassroots trenér mládeže pro kraj Vysočina. Jako čestný host se konference zúčastnila také legenda světového fotbalu, bývalý španělský reprezentant a dlouholetý hráč Realu Madrid, Raul Gonzales.

„Tato konference byla trochu jiná než ty předchozí. UEFA připravila tři aktuální a zásadní témata. Školní fotbal má velký potenciál hráčů a hráček fotbalu, které můžeme pozitivně ovlivnit a třeba je k fotbalu přivést nebo je u něj udržet, kluby jako základ fotbalové komunity po celém světe je třeba neustále rozvíjet a pomáhat jim v jejich činnosti. Posledním tématem bylo vzdělávání, kde UEFA doporučuje vzdělávání regionálních vzdělavatelů, kteří budou dále vzdělávat trenéry, funkcionáře, trenéry, rodiče, učitelky a další. Odborníci z celého světa se zde tři dny vzájemně informovali a inspirovali a my můžeme být opravdu velmi pyšní, protože máme téměř vše nastaveno tak, jak je doporučováno,“ přiblížil náplň konference Otakar Mestek, který je zároveň i členem UEFA Grassroots panelu, který nastavuje standardy v rámci celé Evropy.

Mnoho diskusí se zahraničními kolegy absolvoval v rámci konference Michal Blažej, který nastínil situaci v rámci České republiky. ,,V České republice máme velmi dobře nastavenou strukturu, kterou nám ve většině zemí závidí. K našim krajským Grassroots trenérům mládeže máme již rok i ty okresní, máme tak velkou šanci dostávat všechny myšlenky a metodiku opravdu přímo do klubů, případně škol. Velmi kladně je hodnocený náš licenční systém neprofesionálních klubů, u kterého máme v plánu, že se pro kluby stane povinností a zapojí se do něj sto procent klubů. Velmi aktivní jsme i ve vzdělávání trenérů v menších klubech, ale také pedagogů v základních a mateřských školách, abychom pomohli zvýšit úroveň tělesné výchovy a pohybových aktivit ve školách.“

,,Najdou se samozřejmě i oblasti, kde je třeba jejich stav nadále zlepšovat a pracovat na nich. Zmínil bych hlavně školní tělesnou výchovu, kde bychom i s dalšími sporty rádi viděli více hodin v osnovách, větší důraz ministerstva na vzdělávání pedagogů v této oblasti i pro první stupeň, v trenérského vzdělávání je nutné sjednotit metodické materiály a určitě musíme nadále tvrdě pracovat v oblasti ženského fotbalu, který se nadále velmi rychle rozvíjí a je v něm velký potenciál, což dává UEFA výrazně najevo. Akce ale byla opravdu velmi vydařená, témata velmi vhodně a aktuálně zvolená a opravdu jsme byli společně s kolegy několikrát až přesvědčení, že snad UEFA některé věci musela „opsat“ u nás," doplnil s úsměvem Otakar Mestek.

Velkým přínosem byla konference i pro jednoho z krajských Grassroots trenérů mládeže Stanislava Dubna. ,,Konference takového formátu a velikosti jsem se zúčastnil poprvé. Organizace a průběh celé akce byly opravdu na špičkové úrovni, velkou inspirací byl pro mě pak formát přednášek, a také způsob zapojení posluchačů formou diskusních skupin, které tvořily velkou část celé konference. Velmi pozitivně na mě působil fakt, že spoustu činností, které nám byly prezentovány, máme už v pohybu, nebo se chystá jejich spuštění. Když jsme se o našich aktivitách bavili se zástupci ostatních zemí, bylo na nich znát jejich uznání. Osobně jsem velmi rád, že jsem se této akce mohl zúčastnit a už se těším, jak nové poznatky předám svým kolegům z krajů a okresů.“