Foto: Denis Postler
Boj o záchranu nebude pro Vyšehrad téma, věří pamětníci druhé ligy Madej s Drobílkem
20.06.2019

Boj o záchranu nebude pro Vyšehrad téma, věří pamětníci druhé ligy Madej s Drobílkem

Oba si zahráli za Slavoj Vyšehrad druhou nejvyšší soutěž už před třemi roky v sezoně 2015/16 a jako poslední dva mohykáni z té doby zůstali dodnes v mužstvu. Po třech letech strávených v ČFL a před druhým pokusem Vyšehradu ve Fotbalové národní lize proto Tadeáš Madej (na snímku vlevo) a Filip Drobílek (vpravo) zrekapitulovali uplynulé období a také odhadli možnosti týmu Slavoje v profesionální soutěži.

Jaká byla první sezona Vyšehradu ve druhé lize?
Madej: Vyšehrad skončil předtím v sezoně 2014/15 na čtvrtém místě v ČFL a postoupil do druhé ligy mimo pořadí. Nebyl k dispozici tak stabilní kádr, jak je teď. Já sám jsem sem přišel v létě roku 2015, tedy před vstupem do druhé ligy, z Viktorie Žižkov. Pamatuji, že se tehdy během krátké doby stavěl úplně nový tým. Navíc se sháněl trenér: původně to byl Tomáš Holeček a pak od druhého kola a utkání s Vlašimí Jirka Novotný. Zkrátka bylo vše hodně narychlo poskládané a chyběla nám větší sehranost. Pak se mužstvo v zimě zase překopalo a zase bylo nesehrané. Možná hrála určitou roli i nezkušenost týmu jako celku. Naopak teď by měla většina hráčů zůstat, stejně jako trenéři, takže očekávám lepší výsledek a umístění než tehdy.“
Drobílek: „Přišel jsem na Vyšehrad až v polovině sezony, v prosinci roku 2015. Podle mě tu byli dobří hráči, dokonce se zkušenostmi z první ligy a někteří ze špičkových týmů, jenomže ta sehranost chyběla. Nestačilo to, na jaře se s přibývajícími koly stupňoval tlak. Každý věděl, že musíme bodovat, to se nám ale podařilo naposledy počátkem května v Pardubicích, kde jsme vyhráli 1:0. Zbývající čtyři zápasy jsme prohráli. Neustáli jsme to, a sestoupili. Podle mého mínění nám nechyběla až tolik fotbalová kvalita, spíš zodpovědnost a ochota bojovat víc za tým.“

Jaký byl váš nejlepší a nejhorší zážitek z druholigové sezony 2015/16?
Madej: Pro mě nejlepší utkání na podzim koncem října ve Frýdku-Místku, kde jsem dal dva góly. A samozřejmě na jaře utkání v Pardubicích, kde se mi podařilo gólem rozhodnout zápas a vyhráli jsme 1:0. Nejhorší samozřejmě poslední zápas ve Znojmě a pak smutná cesta domů do Prahy. Ve znojemském utkání nám přitom stačil bod, abychom se zachránili. A my jsme tam prohráli 1:8. V tu chvíli vykrystalizoval obraz celé sezony.
Drobílek: Nejvíc spokojen jsem byl po dubnovém zápase, v němž jsme porazili na Žižkově olomoucké béčko 2:0 po kvalitním výkonu. Nejhorší také to Znojmo.

Má současný tým vyšší předpoklady dosáhnout lepšího výsledku ve Fotbalové národní lize než před třemi roky?
Madej: Nepochybně ano. Odpovídá tomu i úroveň tréninků a fakt, že každý hráč přesně ví, co má na hřišti dělat, co se od něj očekává. Promítá se to pak i do výsledků. Byli jsme letos v této soutěži nejlepší a vyhráli ČFL naprosto zaslouženě. Myslím, že v příští sezoně bude hrát Vyšehrad důstojnou roli. Bude-li vedení pokračovat v nastoupeném trendu a práci s mužstvem, podaří se druhou ligu v klidu udržet. Je tady mladé mužstvo, možná ne tolik zkušené, ale díky píli a bojovnosti má předpoklady uspět.
Drobílek: Udělalo se toho v uplynulé sezoně dost. Obměna kádru měla hlavu a patu, protože vedení klubu vědělo, jaké hráče chce přivést a přivedlo je. Všechno do sebe zapadlo. Předtím tady také nebyli špatní fotbalisté, ale neměli jsme výsledky. Teď je tady konkurenceschopný tým, i díky tomu, co už zmínil Táda. Kromě toho jsme najeli na dvoufázové tréninky, i když zatím byly jen jednou v týdnu. Řekl bych, že nám mohou pomoci i zkušenosti z ČFL, kterou jsme, na rozdíl od předchozí postupové sezony před třemi roky, tentokrát vyhráli. Platí to v případě, pokud zůstane většina hráčů a kostra týmu se moc nezmění.

Takže nevyvstává akutní potřeba kádr výrazně posílit?
Madej: Ani ne. Alespoň já bych do většího přebudování týmu nešel, protože stávající hráči jsou už sehraní a zvyklí na sebe. A vědí, co od sebe navzájem očekávat.
Drobílek: Tým potřebuje posílit, ale ne nijak zásadně. To by možná ani nedělalo dobrotu. Už takhle tady máme zdvojené posty, aby byl tým konkurenceschopný. Což myslím také je.

Pomohl přesun domácích zápasů z Vyšehradu na Strahov?
Madej: Pomohl maximálně. Tady na Vyšehradě je umělka a navíc poměrně malá, což moc nevyhovuje představám trenérů o herním projevu mužstva. Velké hřiště na Strahově je naopak ideální, nemluvě o vynikající kvalitě hrací plochy a trávníku. Kabiny a zázemí jsou rovněž na profesionální úrovni, i když na Vyšehradě se teď provádí renovace a přístavby.
Drobílek: Souhlas. Všichni jsme se na strahovské zápasy a kvalitní přírodní trávu těšili. Tohle včetně rozlehlosti hřiště našemu hernímu stylu vyhovovalo a pomohlo k dobrým výsledkům. Ale také proto, že jsme měli od trenérů podrobné informace o soupeřích, čemuž vždy odpovídala zvolená taktika.

Druhá liga se bude také hrát na Strahově…
Madej: Věřím, že boj o záchranu tentokrát vůbec nebude téma pro Vyšehrad.
Drobílek: Půjdeme do toho s pokorou, nicméně věřím, že tým bude mít na to, hrát klidný střed druholigové tabulky. Ne-li výš… Boji o záchranu se doufám vyvarujeme.

Takže na závěr: budete u toho oba i v příští sezoně?
Madej: Já ne. Po čtyřech letech na Vyšehradě odcházím na studia do Anglie, do města Derby. Podobně jako už předtím dva hráči Vyšehradu Tomáš Egert a Tomáš Junek. Jedu za nimi. Jedná se o klasickou univerzitu a obor sportovní management. Měl bych tam také hrát při studiu fotbal, i když to bude těžší než tady v Čechách.
Drobílek: Budu pokračovat na Vyšehradě.