Foto: Jiří IPSER
Fair play v přeboru: Jůzek z Podolí odstoupil z utkání, aby soupeři zašil tržnou ránu

Fair play v přeboru: Jůzek z Podolí odstoupil z utkání, aby soupeři zašil tržnou ránu

Parádní gesto, které není obvyklé. Útočník Podolí Robert Jůzek si zaslouží velkou poklonu. V závěru zápasu Pražská teplárenská přeboru s Újezdem Praha 4 totiž i za nepříznivého stavu 0:2 neváhal odstoupit ze hry a poskytl zraněnému soupeři pomoc, když zašil jeho krvavé zranění. „Prostě jsem odešel ze hřiště. Zranění hlavy hráče má vždycky přednost,“ říká útočník, který je civilním povoláním lékař.

Jak se to celé seběhlo? Věděl jste hned, že bude zraněný hráč Újezdu Praha 4 Dominik Jíra potřebovat vaši pomoc?
Byl tam nějaký nezaviněný souboj. Hráč soupeře byl po něm zraněný a já jsem zaslechl, že má tržnou ránu pod okem. Tak jsem se šel přesvědčit, co se děje. Mezitím se hráč hostů dostal na střídačku a vypadalo to, že bude v pohodě. Jenže já jsem pak zjistil, že má rozseknutou kůži pod okem. Věděl jsem, že bude třeba pár stehů.

Ptal jste se trenéra Jarolíma, zda můžete odstoupit?
Ne. Prostě jsem odešel. Úraz hlavy měl a má prostě přednost.

Kde jste vzal nástroje na šití? Většinou hráči musejí v takových případech jet do nemocnice...
Standardně se takové věci asi nenosí, ale já mám na zápasech svoji lékárničku, kde jsem vše potřebné měl. Přinesli mi ji ze střídačky a já jsem mohl ránu zašít. Řídím se tím, že je třeba být připravený a mít ty věci u sebe. Doma jsou na nic.

To jste měl tušení, že se stane malér?
Beru si ty věci vždycky. Vždyť se může něco stát i někomu z diváků. Věřím, že by mohlo být něco jako paušální vybavení. Sám bych si přál, aby na Podolí byl k dispozici automatický defibrilátor. Třeba v kantýně. Ten přístroj vás v krizové chvíli naviguje a může zachránit lidský život.

Myslíte to tak, že by byl přístroj k dispozici, i kdyby se stalo něco v přilehlém parku?
Přesně tak, bylo by skvělé, kdyby se to za pomoci nějaké grantu povedlo získat. A taky bych ve spolupráci s FAČR chtěl, aby se uskutečnilo školení pro trenéry a vedoucí, jak se v takové chvíli chovat. Samozřejmě pro ty trenéry, kteří budou mít zájem...

Vzpomenete si, kdy jste takhle na hřišti musel do akce naposledy?
Blízko k tomu bylo třeba před dvěma týdny. Jak je teplé počasí, tak se jednomu z diváků udělalo nevolno, někdo omdlel. Už mě chtěli fanoušci volat, ale ten člověk nakonec dostal tekutiny a bylo mu lépe, takže moje pomoc nebyla třeba. Všichni si ale uvědomujeme, že fotbalisté umírají na zástavy srdce a v přeboru nejsme tak sledovaní, jako hráči v první a druhé lize. Vím, že Pražský fotbalový svaz vše hlídá u dětí, ale hráčům ve věku od dvaceti do pětatřiceti se to klidně může stát taky.

V téhle sezoně jste už nějakou pomoc protihráči na trávníku poskytoval?
Když to vezmu z pozice, že jsem hrál, tak to bylo poprvé. Ale na jiných fotbalech jsem už rány sešíval.

Co na váš počin říkali spoluhráči z Podolí a soupeř z Újezdu Praha 4?
Myslím, že z našich kluků mi nikdo nic neříkal. Ale lidé z Újezdu Praha 4 si toho vážili. Určitě ten zásah brali s povděkem, že ten kluk ani nemusel do nemocnice. Beru to tak, že když se něco podobného stane, tak prostě musíme táhnout za jeden provaz. Zdraví je na prvním místě. Dal jsem tomu klukovi i kontakt, kdyby se objevily nějaké problémy, něco se zhoršilo, aby se mohl ozvat.

Jak je vidět, zranění může přijít klidně po nezaviněném souboji. A je třeba ocenit, že jste zasáhl.
Samozřejmě při hře nějaké rány rozdáte a pak také musíte nějaké rány přijmout. Já to tak beru. Třeba s Vrzalem z Dukly Jižní Město jsme si pořádně nakopali, ale úcta k soupeři tam stejně byla znát. Nebylo tam nic zákeřného. Tady bylo zranění navíc opravdu nezaviněné. A já jsem rád, že to celé dobře dopadlo.

Neskutečné, výjimečné. Újezd Praha 4 navrhne Jůzka na cenu fair play

Tým Újezdu Praha 4 se sice mohl těšit z toho, že i v posledním kole přeborové sezony vyhrál v Podolí, jenže všichni v klubu s úctou vzhlíželi k soupeři. Za všechno mohl počin útočníka Roberta Jůzka. Ten neváhal a chvíli před koncem odstoupil ze hry, aby pomohl zraněnému protihráči Dominiku Jírovi.

„V českých poměrech bych řekl, že je to až nevídaná věc,“ řekl Jiří Jindra, sportovní ředitel SK Újezd Praha 4.

Ke zranění Jíry došlo v 82. minutě. Újezd Praha 4 už měl vystřídáno a musel dohrávat v deseti. Podolí by tak mělo v závěru utkání k dispozici přesilovku o jednoho muže a mohlo zabojovat o lepší výsledek. Ale nestalo se tak. „Z rány pod okem teklo hodně krve, odvedli jsme hráče za lajnu a řešili, co budeme dělat dál,“ popisuje nepříjemné chvilky Jindra.

V tom přiběhl Jůzek a oznámil, že zraněného fotbalistu ošetří. „Přitom na něj volali, aby se vrátil do hry. Bylo to neskutečné gesto. Když ošetření skončilo, tak vlastně sudí ukončil zápas,“ uvedl Jindra. 

V pražském fotbale se pohybuje dlouhá léta, takové gesto od soupeře ale ještě nezažil. „Rád bych ho za tenhle počin navrhl na cenu fair play. Opravdu si toho moc vážíme.“



Související články