Foto: Pavel Jiřík st.
Nezvládli jsme to, ale budeme chtít hned hrát o postup, říká po sestupu kapitán Tempa Šmídek

Nezvládli jsme to, ale budeme chtít hned hrát o postup, říká po sestupu kapitán Tempa Šmídek

Silnou víru v záchranu Pražská teplárenská přeboru přebilo obrovské zklamání. Fotbalisté Tempa prohráli v posledním utkání sezony 0:6 na hřišti Třeboradic v duelu „kdo s koho“ a sestupují do I. A třídy. „Velké zklamání, věřili jsme v záchranu,“ říkal kapitán týmu Filip Šmídek.

K jistotě udržení jste ale potřebovali vyhrát v Třeboradicích, případně doufat, že nebude bodovat Braník, ani Motorlet B, který svůj zápas na Admiře vyhrál…
Do zápasu v Třeboradicích jsme šli vyhrát. Vyšly nám poslední zápasy, dobře jsme potrénovali, opravdu jsme věřili tomu, že se zachráníme. Jenže jsme si před zápasem říkali, že musíme dělat co nejméně standardek, a když už, tak je hlavně pohlídat. A v prvních deseti minutách jsme vyrobili asi osm standardek a dostali dva góly. Máme mladý tým a proti zkušeným hráčům, co prošli vyšší soutěže, které mají Třeboradice, to prostě neumíme. Soupeř to po dvou gólech vzadu zavřel, v klidu nás uskákal. Měli jsme ještě dvě obrovské šance – kdyby se nám podařilo dát na 2:1, tak to bylo hratelné. Ale po pauze přišel třetí gól, který nás dorazil. Pak už se jen zápas dohrával, hráli jsme vabank a dostali další góly.

Dá se říct, že jste to utkání nezvládli v hlavě?
Nezvládli jsme ho celkově, jsme prostě mladí. Říkáme si, že při standardkách musí mít každý určeného hráče na těsno, hrát víc do těla. Ti zkušení hráči nás taky drží, faulují, štípou, my tohle neděláme, jsme moc hodní, i tohle rozhodlo. Při prvním gólu vyplave hráč sám na zadní tyči a hlavičkuje z malého vápna, u druhého gólu předvídatelná situace, ale my se k tomu nedokážeme postavit…

Za určitých okolností jste se mohli i v případě porážky pořád udržet. Znali jste výsledky z ostatních stadionů?
Vedení klubu je znalo, my jsme to nevěděli. Já to ani nechtěl vědět. Bylo nám jasné, že v téhle fázi už můžou rozhodovat jiné než herní vlivy, ale na to se nemůžeme vymlouvat. My jsme si zápas v Třeboradicích prohráli v prvních deseti minutách. Být to delší dobu 0:0, tak si myslím, že bychom soupeře uběhali. Ale rozhodlo se hned na začátku.

To byl zápas v Třeboradicích, ale body jste ztráceli i v jiných utkáních. Zkuste se ohlédnout za celou sezonou.
Měli jsme zvládnout třeba zápasy s Hostivaří. Oba jsme prohráli, byly to shodně zápasy bez šancí na obou stranách, my jsme drželi míč, oni dali gól a zkušeně to zavřeli. Takových zápasů bylo víc. Obecně mi ale přijde, že velký vliv měla i béčka. Když si vezmeme, že Žižkov byl po podzimu nejhorší s 11 body a na jaře se dostal na 40 bodů, tak je to pak složité. Nemůžeme se na to vymlouvat, ale asi by tam měla být nějaká pevnější hranice, která stanoví, aby hráčů z áčka chodilo méně. Nic to nemění na tom, že jsme to v Třeboradicích nezvládli.

Vím, že je těsně po sezoně. Ale tušíte, co se bude dít s vaším mužstvem?
To teprve uvidíme. Trenér určitě bude sedět s vedením, někteří kluci možná odejdou, nevím. Na druhou stranu, Tempo skvěle pracuje s mládeží, už teď naskakovali pravidelně hodně mladí kluci, do áčka by se mělo posunout asi 7 hráčů ročníku 2001. Myslím, že zkušení kluci jako já, David Perl nebo Michal Netušil zůstaneme a budeme chtít hned hrát o postup zpátky do přeboru.

Očima trenéra Rostislava Kohoutka
„Neunesli jsme tíhu zápasu, nezvládli jsme to v hlavách. Třeboradice byly hladovější, víc chtěly utkání urvat. Dostali jsme první dva góly po individuálních chybách, navíc jsem čekal od zkušenějších hráčů větší aktivitu. Že jsme to nezvládli psychicky, mě překvapilo. Celé jaro hrajeme o něco, před týdnem na Motorletu to byl přímý boj o záchranu, před tím to samé se Žižkovem B. Tohle byl třetí a poslední zápas s dalším ohroženým klubem v posledních týdnech, byl vlastně stejný jako ty předešlé, akorát byl poslední. Byli jsme laxní a soupeř dobře připravený. Třeboradice daly dva góly, mají chytré hráče, kteří zalezli, takticky to zvládli velice dobře, nám se nepodařilo je přehrát, o poločase jsme stáhli sestavu na tři obránce a hráli vabank. Pak už jsme dostávali góly z brejků. Pokud se chcete při systému, kdy padají čtyři týmy, udržet, musíte zvládnout zápasy se soupeři, kteří hrají také o záchranu. To by měl být takový standard. A k tomu standardu pak musíte přidat něco navíc, porazit i silnější soupeře. My jsme paradoxně předvedli něco navíc, porazili jsme na jaře Královice i Přední Kopaninu, ale nezvládli jsme ten standard. Třeba s Hostivaří se prohrály oba zápasy. Mančaft je hodně mladý, nechci říkat, že je to příčina sestupu, protože Tempo hodně pracuje s mladými a tak to bude i nadále, ale zkušenost nám v některých situacích prostě chyběla. Co se týče mé osoby, je hodně brzo na to, abych říkal, co se mnou dál bude. Budu mít schůzku s vedením i hráči, kde si všechno řekneme.“



Fotografie