Foto: Jiří IPSER
Nastříleli devět gólů a bylo hotovo! Újezd nad Lesy se po roce vrací do přeboru

Nastříleli devět gólů a bylo hotovo! Újezd nad Lesy se po roce vrací do přeboru

Do roka a do dne. Fotbalisté Újezdu nad Lesy se po 12 měsících vracejí do nejvyšší pražské soutěže - Pražská teplárenská přeboru. Jistý postup mají dvě kola před koncem sezony, když zdolali Kunratice 9:1 a třetí Ďáblice na ně v A skupině I. A třídy ztrácejí devět bodů. Pak začalo zelenobílé peklo. „Vedení klubu připravilo pro hráče překvapení, a tak se po konci zapálily zelené a bílé dýmovnice na oslavu postupu,“ usmívá se trenér Josef Šimek. Do vyšší soutěže se jeho tým posune společně s Kolovraty.

Jste zpátky v přeboru, a to hned po roce. Jak těžké bylo naplnit tenhle cíl?
Po sestupu před námi stálo několik úkolů. Museli jsme se vyrovnat s odchody hráčů, pak jsme museli tým nastartovat, aby zase začal vyhrávat, stejný impulz musel přijít i po zimní přestávce. No a samozřejmě jsme se museli vyrovnat i s tlakem, který narůstal, jak se blížila situace, že můžeme udělat poslední krok.

Vypadá to, že všechny úkoly se vám povedlo splnit na jedničku.
Musíte si uvědomit, že hrajete soutěž třeba ve třinácti lidech a kádr pak doplňujete hráči z béčka, můžou přijít zranění, kluci mají svoje práce. Takže trenér je v těch chvílích vlastně takový psycholog a improvizátor. Samozřejmě, že když se to nakonec podaří a nám se postup vydařil, tak přijde úleva a radost. Všichni si uvědomujeme, že musela do sebe zapadnout spousta věcí, aby se tohle povedlo.

Poslední krok jste udělali poměrně suverénně. Takže nebyl nejtěžší?
Zápas s Kunraticemi jsme zvládli. Ale my jsme chtěli lépe odehrát zápasy s Ďáblicemi a Kolovraty a mít jistotu už dřív. Jenže s Ďáblicemi jsme prohráli, s Kolovraty remizovali a vytvořili jsme si na sebe trošku tlak. A co se týče Kunratic. V minulé sezoně jsme s nimi vypadli v poháru, takže jsme věděli, že když dají první gól, můžou být nepříjemným soupeřem. Měl jsem před nimi respekt. Na druhou stranu se potvrdilo, že když takovému soupeři dáte tři, čtyři góly, tak to tam pak napadá.

Oslavy byly bouřlivé. Mluvil jste o dýmovnicích v klubových barvách, co dalšího se dělo?
Přišlo dost lidí, byla to paráda. Ty dýmovnice, to byl takový dárek od vedení a taky překvapení pro hráče. Ti o tom nevěděli, bylo to poděkování za postup.

Ještě můžete zabojovat o první místo a můžete také nastřílet nejvíc gólů ve své skupině I. A třídy. Bude to cíl do zbytku sezony?
Chceme určitě konec soutěže odehrát bez prohry, důstojně. Nekoukal jsem, jaký mají los Kolovraty, asi už si to první místo vzít nenechají. Ale my se soustředíme hlavně na sebe, abychom konec zvládli vítězně.

Za postupem jste šli od začátku sezony. Sázíte hodně gólů. Čekal jste takové přestřelky?
Je pravda, že jsme dávali hodně gólů, že se s nimi od začátku soutěže roztrhl pytel. Pak se ale na tři utkání zasekl. Ale teď už je to zase v pohodě. Jsme rádi, že to tam padá.

Jaromír Blažek doslova zavřel branku, patnáct inkasovaných gólů je skvělou vizitkou obranné hry, že?
Přesně tak. Jarda Blažek je velká opora, při svých zkušenostech ví, kam si má stoupnout, držel nás, má na tom obrovský podíl. Ale pochvalu za defenzivu zaslouží všichni, brání celý tým.

Bude gólman Blažek pokračovat?
Už jsme se o všem bavili. Pokud nebude nějak pracovně vytížený, že by třeba fungoval jako trenér prvoligových gólmanů v nějakém klubu, tak by pokračovat měl. To je samozřejmě pro Újezd nad Lesy dobrá zpráva.

V čem jste viděl největší rozdíl oproti přeboru?
I podle lidí, s kterými jsem se bavil, tak hra našeho týmu se od té v přeboru moc nelišila. Jen jsme prostě proměňovali šance a vyhrávali. V přeboru jsme také nehráli zle, ale prohrávali jsme 0:1, 1:2, výkony ale nebyly špatné.

Jak moc se promění tým, aby byl schopný držet v přeboru krok a udržel se?
Určitě bude naším cílem se zachránit. Padat budou čtyři týmy, ten systém se mi nelíbí, protože tam jsou béčka, která se mohou posilovat. Na druhou stranu je pravda, že teď zase můžeme jít nahoru klidně ze druhého místa, to je ta druhá strana mince. Pro Újezd nyní příjemnější. Každopádně víme, že se posílit musí. Zatím se bavíme se třemi hráči, ale kolik jich nakonec přijde, to se teprve uvidí. Jak říkám, určitě se musíme připravit tak, abychom přebor udrželi.



Související články