Foto: Jiří IPSER
Dýmovnice, bengálské ohně a šampaňské. Admira slavila postup do třetí ligy

Dýmovnice, bengálské ohně a šampaňské. Admira slavila postup do třetí ligy

Hotovo. Fotbalová Admira postupuje do ČFL. V neděli před obědem si poradila doma s Doubravkou 4:1 a na stadionu v Kobylisích začala divoká oslava. Tým už sice měl postup jasný od sobotního večera, kdy prohrála druhá Čížová, hráči se ale chtěli podělit o radost s fanoušky.

Kromě tradičního kotle to rozjela na stadionu i skupinka sparťanských fanoušků. Černá a bílá dýmovnice, zapálené římské svíce. V takové atmosféře před zraky starosty Prahy 8 Ondřeje Grose křepčil úspěšný tým po pažitu. „Vím, že nám chodí fanoušci Sparty fandit, ale tohle jsem nečekal,“ usmíval se František Peřina, šťastný trenér Admiry.

Hned po utkání jste se zdravil s vaším někdejším trenérským parťákem Karlem Jeřábkem, který dovedl k vítězství v přeboru Újezd Praha 4. Pozdravil jste ho slovy "Nazdar učiteli". To byl hec, nebo ho tak prostě vnímáte, protože jste mu stál po boku v roli asistenta?
Je fakt, že tohle nemohl nikdo vymyslet, že to tak vyjde a s béčkem Admiry bude hrát po nás právě Újezd Praha 4, který vede Karel. Jsem rád, že je tady u toho našeho úspěchu. On patří mezi lidi, kterým za hodně vděčím. A s tím učitelem: já jsem mu sedm a půl roku dělal asistenta. Takže jestli mám teď nějakému týmu co dát, tak spoustu věcí jsem se naučil právě od něj.

Admira se snažila dostat do třetí ligy nějaký čas a vyšlo to až nyní. Jak moc se vám ulevilo?
Obrovsky se mi ulevilo už v sobotu večer, když jsem se dozvěděl, že prohrála Čížová a my máme jistotu postupu. V první vteřině jsem si říkal, že je to divné, když to jakoby za nás někdo vyhraje. Ale hned potom jsem si uvědomil, že to mužstvo, které vyhraje dlouhodobou soutěž takhle pár kol před koncem, a je jedno jakou, jestli I. B třídu nebo prestižní ligu, tak to zaslouží absolutorium. Já jsem na mužstvo hrdý.

Po minulé sezoně jste měli co napravovat a byli pod velkým tlakem, že?
Prošli jsme si loni hodně těžkou sezonou, a proto je obdivuhodné, co kluci teď dokázali.

Ze všech stran slyším, jak jste pod úspěchem podepsaný právě vy, že trenér byl tím posledním kamínkem do mozaiky, která pak mohla fungovat a tým byl úspěšný...
(Směje se) Nevím, jestli jsem byl poslední kamínek. Je pravda, že je tady kvalitní základ kádru a my jsme měli to štěstí, že i mladší hráči, kteří přišli, tak do toho kádru skvěle zapadli. I díky tomu, že jsme měli kádr takhle široký, tak jsme dokázali po celou sezonu udržet hodně vyrovnanou výkonnost. A to nakonec rozhodlo. Plus tam byl samozřejmě klíčový zápas v Čížové.

Jste zbytečně skromný. Když se vážně zranil ofenzivní trumf Mošna, tak jste našel ve vlastních řadách náhradu a Štěpán Zahálka nakonec nastřílel 26 gólů. To chce kuráž, ne?
To bylo hodně důležité. Když se nám ve třetím kole zranil Jirka Mošna, tak naše plány dostaly trhlinu. Zahálka ho potom dokázal nahradit a to, že dá šestadvacet gólů, to nikoho nenapadlo, asi ani jeho. Štěpán je ale mimořádný hráč, takže to možná ani překvapení není.

Když byl postup hotový den před vaším zápasem, neměl jste strach, že hráči vyrazí oslavovat?
Neměl. Tady jsou hráči zkušení a vědí, co si můžou dovolit. Kdy si co můžou dovolit. Obavy jsem neměl. Příprava před zápasem s Doubravkou byla krátká, řekli jsme si asi čtyři věty. Myslím, že hráči v první půli ukázali, jak za to mají vzít. Pak se nám přestalo dařit, nějaké hráče jsem ale šetřil vzhledem k odpolednímu utkání béčka. Ale zvládli jsme to.

Místo střelce Zahálky zavelel do útoku kapitán Martinic. Je pro vás asi skvělé vědět, že máte kanonýra, ale kdyby to náhodou nešlo, tak zaskočí někdo jiný...
Honza Martinic je dalším obrovským pilířem našeho mužstva, on týden netrénoval, měl zdravotní potíže. A první poločas odehrál ve fazoně, v jaké jsem ho už dlouho neviděl. Prostě je to kapitán se vším všudy, lídr kabiny. Vzal to na sebe, jako v dalších zápasech.

Mimochodem, zaslechl jsem, že v neděli jste byl na stadionu už ve čtvrt na osm. Nemohl jste dospat?
Obvykle chodím v půl osmé, tak jsem tu byl o chvíli dřív. (směje se) Ale dospat jsem nemohl, vzbudil jsem se hodně brzy ráno. Přemýšlel jsem o tom, jestli se mi to všechno zdálo, nebo ne. Ale v noci jsem spal opravdu klidně po dlouhé době. Někdo mi tu i říkal, že jsem o pět let omládl, tak se ještě musím podívat do zrcadla.

Po skončení zápasu to tady rozjeli fanoušci Sparty, dýmovnice, bengálské ohně. Těšíte se na takové zápasy ve třetí lize?
Jaké budeme mít soupeře, to se teprve uvidí. Vím, že tady máme sparťanské fanoušky kované, ale takovou oslavu jsem nečekal. Vždycky nám fandí, to co předvedli je hezké.

Jenže brzy přijdou zase starosti, když budete řešit kádr pro třetí ligu. Budete tým doplňovat?
Jsme si vědomí, že je tam obrovský výkonnostní rozdíl a my budeme chtít kádr vyztužit a vylepšit. Začneme na tom pracovat hned v týdnu. Máme perfektní zázemí, skvělé vedení, fantastická mládež i trenéři. Admira si třetí ligu zaslouží a my budeme muset napnout všechny síly, abychom tam hráli důstojnou roli.

Teď si ale užijete oslav. Co si dáte dobrého?
O mně je známé, že nepiju alkohol. Večer jsem si ale proti všem předpokladům dal tři skleničky červeného vína, aby se mi dobře usínalo. A ještě si teď po utkání něco dám, protože mám velkou radost.

Áčko Admiry slaví postup, dorost je v pohodě ve středu tabulky. Ještě bylo třeba dostat do klidu béčko, které hraje přebor, že?
My jsme se celý rok vždycky snažili nějakou optimální sestavu na béčko dát.  Šetřil jsem i nějaké hráče, aby byla sestava co nejsilnější a pokusíme se, aby už béčko mělo záchranu doma a nemělo starosti. (Admira B vyhrála v neděli odpoledne 5:2 nad lídrem tabulky - Újezdem Praha 4)



Fotografie