Foto: Jiří IPSER
Musíme dvakrát vyhrát, pak bude šance na záchranu, věří kapitán Braníku Trávník

Musíme dvakrát vyhrát, pak bude šance na záchranu, věří kapitán Braníku Trávník

Před rokem bitvu o záchranu Pražská teplárenská přeboru Braník zvládl. Jenže rok se s rokem sešel a tým kapitána Adama Trávníka (na fotografii vlevo) se pere o udržení znovu. Tři kola před koncem sezony je až čtrnáctý. Dvanácté Tempo má o tři body víc, třináctá Hostivař rovněž. Pro Braník však hovoří lepší vzájemné zápasy s oběma rivaly. Sestupují čtyři celky ze šestnácti. „Bude to těžké, ale dokud bude šance, budeme se o záchranu rvát. Výhra 2:0 nad Čafkou nás udržela ve hře,“ připomíná Trávník poslední tříbodové vítězství jeho týmu.

Vyhráli jste na ČAFC a ještě dýcháte. Jak teď vaší situaci hodnotíte?
Byl to pro nás hodně těžký zápas. Věděli jsme, že když to nezvládneme, tak to bude hodně špatné. Bylo jasné, že musíme zabrat. Takže jsme rádi, že jsme to zvládli. Ale je to skoro stejné, jako když naposledy dělal rozhovor náš trenér. Je to pro nás jen takové jedno nadechnutí, ale pořád jsme pod hladinou. Jeden rozdíl tady ale přece jenom je: teď už není moc času na nápravu, do konce přeboru jsou tři kola.

K výhře nad ČAFC hodně pomohl váš gól krátce před poločasem. Věřil jste, že Čafku zlomí?
Všichni soupeři se snaží a vzdorují. Takže první gól vždycky pomůže. A nám o to víc, protože se na vstřelený gól strašně nadřeme. My v zápasech často pálíme jednu šanci za druhou, pak za to často platíme ztrátou bodů.

Klid jste tedy měli až po druhé trefě?
Je to tak. Když jsme vedli o gól, tak Čafka občas zahrozila nějakou šancí. My jsme do nich ale soupeře pouštěli, takže druhá trefa byla moc důležitá. Už to bylo tak, že i kdyby soupeř dal gól, pořád bychom vedli. Když jsme dali druhý gól, tak si myslím, že to soupeře zlomilo a už neměl sílu s utkáním něco udělat.

Teď jedete na Podolí, pak doma s Přední Kopaninou, konec v Královicích. Máte spočítáno, kolik bodů bude třeba?
Nejsou to nějaké složité počty. My musíme prostě získat o tři body víc, než naši soupeři Hostivař a Tempo. V tuhle chvíli mají Hostivař i Tempo o tři body víc než my, takže je to jasné.

V závěru přeboru váš tým čekají soupeři z horní půlky tabulky, kteří mohou hrát otevřený fotbal. Dá se říct, že by vám to mohlo vyhovovat?
Všechno jsou to soupeři, kteří jsou kvalitní a čekají nás těžké zápasy. Je pravda, že když budou proti nám hrát otevřený fotbal, tak by to mohlo být v určitém směru hratelnější, že bychom třeba mohli mít prostor pro brejky.

Na podzim jste ale s těmito soupeři uhráli jen tři body, to by asi nestačilo...
To je pravda, plně si to uvědomujeme. Nemůžeme počítat s tím, že Tempo a Hostivař neuhrají do konce přeboru ani bod. Myslím, že bude třeba vyhrát aspoň dvě utkání ze tří a teprve když toho dosáhneme, tak uvidíme, na co to bude stačit.

Nejbližší zápas hrajete na půdě Podolí, tedy soupeře, který vám dal doma čtyři góly. Co se musí změnit, aby to dopadlo jinak?
Na ten zápas si dobře pamatuji, to byl z naší strany asi jeden z nejhorších poločasů, co jsme v přeboru odehráli. Dostali jsme tři góly a prakticky bylo hotovo. Jiné to asi musí být úplně ve všem.

I výsledky dalších utkání byly jasné. S Přední Kopaninou jste venku jasně prohráli 0:4, naopak Královicím jste doma nasypali ranec gólů a vyhráli 6:1.
S Kopaninou jsme na body nedosáhli. Proti Královicím nám to sedlo a nastříleli jsme jim šest gólů. Takže je nám jasné, že nám to teď budou chtít vrátit.

Je to takový symbol této sezony, že jednou jasně vyhrajete, pak nezvládnete další zápas. Jsou tam velké výkyvy. Třeba jste vyhráli v Třeboradicích 5:0, pak jste prohráli možná klíčový duel s Tempem. Jak je to možné?
Zápas v Třeboradicích nám extrémně vyšel. Máme mladý tým, je to hodně o sebevědomí. Je škoda, že jsme utkání s Tempem nezvládli. Byli jsme takoví svázaní, byla tam hodně znát ta důležitost. Možná jsme si to všechno brali až moc. Jsme pod tlakem. Všem je jasné, že hrajeme o bytí a nebytí. Proti Tempu jsme měli v poslední minutě vyloženou šanci a nedali jsme ji.

Za Přední Kopaninu hrají bývalí hráči Braníka Pechar a Cvrček. Na podzim jsem z jejich strany cítil chuť nad Braníkem vyhrát. Co teď?
Určitě budou namotivovaní a paradoxně to kvůli tomu bude pro nás ještě těžší. Nedá se nic dělat, musíme udělat maximum pro vítězství. V podobné situaci ohledně záchrany jsme byli už před rokem. Tehdy jsme to zvládli, takže můžeme do kluků pumpovat trochu optimismu, že to je pořád hratelné.

Asi to budou pořádné nervy honit záchranu na poslední chvíli, že? Jak to snášíte?
Víme, že my jako zkušenější hráči to musíme vzít na sebe. Já sám jsem nervák, snáším to těžko, nedokážu to totiž dostat z hlavy. Tohle období je dlouhé. Jak jsem říkal, podobnou situaci jsme museli odvracet už v minulé sezoně, takže se to táhne více než rok, což je dlouho. A nejspíš jsme si nechtěli připustit, že nás něco podobného může potkat znovu. Ale stalo se a my musíme bojovat. Dokud bude šance na záchranu, budeme se o ni rvát.

Mimochodem, úplně jste v boji o záchranu pominul rezervu Motorletu, přitom je také namočená. S ní v tom souboji nepočítáte?
Souhlasím s tím, co jsem nedávno četl na vašem webu. Všechny rezervy se bez problémů v přeboru zachrání. Uvidíte, budou v pohodě. My se budeme prát o udržení do posledního kola. Musíme udělat maximum a uvidíme, jak to dopadne.



Fotografie

Související články