Foto: Kateřina Kramperová
Újezd Praha 4 slaví double. Ani mě nenapadlo, že to půjde takhle dobře, říká prezident klubu

Újezd Praha 4 slaví double. Ani mě nenapadlo, že to půjde takhle dobře, říká prezident klubu

Nenastřílel nejvíc gólů, ani nepřichystal na soupeře taktiku, která jej dostala do kolen. Přesto je Zdeněk Krampera podepsán pod úspěchy fotbalového Újezdu Praha 4. Vše řídí z pozice prezidenta klubu a užívá si báječných úspěchů: na prvním místě v této sezoně skončí ve svých soutěžích áčko v Pražská teplárenská přeboru i rezervní tým ve druhé třídě. „Je to zlatá éra újezdského fotbalu,“ přiznává bez rozpaků. Za Újezd Praha 4 v minulosti hrál. Na lavičce si fotbalový srdcař a právník v jedné osobě užil zápas C-týmu dokonce ještě před pár dny.

V Újezdu to máte pěkně na povel. Nestihl jste začátek zápasu v Třeboradicích a první gól padl až ve chvíli, kdy jste dorazil...
Mám to objednané. (směje se) Ba ne. Gól padne, ať tam jsem, nebo nejsem. To byla náhoda. Teď padl a já ještě nebyl ani v areálu, viděl jsem ho tak přes plot. Kdyby kluci s gólem čekali pokaždé, když nejsem na zápase, tak to jsem byl taky měsíc pracovně v zahraničí. To by nešlo, takhle to domluvené určitě nemáme.

Třeboradice vám teď předaly definitivně pomyslný přeborový trůn. Mrzelo vás, že tam byla komplikace ohledně zápasu Uhelných skladů, které nehrály, jejich zápas byl kontumovaný, čímž se váš náskok stal papírově nedostižným?
Dá se říct, že čtvrteční rozhodnutí disciplinárky nám dalo to první místo definitivně, ale radši jsme všichni, když se to uhraje na hřišti. Fotbalová rozhodnutí od stolu v lásce zrovna dvakrát nemám. Je lepší vyhrát na hřišti. Vždyť já jako právník celý život rozhoduji od stolu, tak ve fotbale nebo v kterémkoliv jiném sportu chci určitě vyhrát na hřišti.

Když si promítnete posledních dva a půl roku a podíváte se na přeborovou tabulku. Jste šťastný, pyšný, hrdý, spokojený? Které slovo vystihuje to, co cítíte, nejlépe?
Asi by to byla kombinace těch slov, co jste zmínil. Ty vystihují poslední roky, kdy áčko vede trenér Karel Jeřábek, kdy přišla řada výborných fotbalistů i výborných lidí. Ti všichni mohou za to, že Újezd Praha 4 prožívá nejlepší období v historii újezdského fotbalu, který byl založen v roce 1937.

Přitom se dlouho říkalo, že nejlepšími roky bylo období v letech 1986 až 1991, že?
To je pravda. To tu trénoval Venca Mašek, ikona sparťanského fotbalu, v tomhle období jsem přišel do Újezdu i já. Pod jeho vedením jsme v Újezdu kopali. Tohle období bylo opravdu úžasné. Ale kluci, co začali hrát před těmi dvěma, třemi roky za Újezd, tohle všechno vymazali z nejlepších míst.

Není to příliš tvrdý výraz, nestačilo by říct, že jej odsunuli na druhé místo?
To je asi vhodnější, ale každopádně, nejlepší období je právě teď. Doufejme, že tohle období bude trvat i nadále. Áčko hrálo poprvé přebor a hned ho vyhrálo, což je u Karla Jeřábka jeho specialita, protože to dokázal už ve Vršovicích.

On se vlastně úspěch netýká jen pražského přeboru, že?
Musím vzpomenout i naše béčko, které ve druhé třídě jasně kralovalo a také postoupilo. Je to cenné i kvůli mládeži. S tou jsme začínali někdy před osmi lety, dneska se po hřišti pohybuje kolem 120 dětí v různých kategoriích. Ale nejstarší kategorií jsou starší žáci, chvíli bude trvat, než nám to doroste. Proto jsme rádi, že je béčko výš, aby to byla správná zásobárna áčka a hráči působili v kvalitnější soutěži. Aby se tam mohli jít třeba rozkopat i hráči po zranění.

Soupeři často říkají jako mantru: Újezd Praha 4 si koupil hráče, co prošli vyššími soutěžemi. Ten musí vyhrávat. Jenže Manchester City si koupí pomalu na koho si ukáže a také hned nevyhrával. Hráčský tým si musí sednout a trenér ho musí vyladit...
Souhlasím, že získání hráče je jen začátek, pak je tam obrovská porce další práce. Nemám dvakrát moc rád slovo koupit hráče, protože si můžete koupit cokoliv, ale když u vás ten fotbalista nebude chtít hrát, tak s tím neuděláte nic. Nechodí na tréninky, je to posila na nic. Tady se klukům povedlo dát dohromady vynikající partu. V životě jsem nezažil, aby se v Újezdu trénovalo tak jako v současné době. Trénuje se třikrát týdně a je jich tam čtrnáct, patnáct, šestnáct, pokaždé. Na tréninku kluci chybějí, jen když opravdu nemůžou. To je obrovský posun dopředu. Kluci za sebe dokážou zaskočit na hřišti, povzbuzují se. Parta je u nás to hlavní.

Podzim jste projeli bez porážky. Čekal jste to, že půjde všechno takhle skvěle?
Vůbec ne. Jde to neskutečně. Musíme dál pracovat s pokorou a snažit se, abychom se do budoucna k téhle povedené sezoně přiblížili. Protože zopakovat tenhle rok se dá těžko. Na podzim nás týmy asi moc neznaly, mě ani nenapadlo, že projdeme soutěží tak, jak jí procházíme. Na jaře jsme dvakrát prohráli, úroveň přeboru je výborná, je tu řada skvělých fotbalistů, hrají dobře. O to víc si musíme cenit všeho, co ti kluci pro Újezd dokázali.

Bývá zvykem, že prezident klubu zajde za hráči do kabiny. Kolikrát jste tam v téhle úspěšné sezoně byl?
Já tam chodím pravidelně na začátku a na konci sezony. V průběhu soutěže ne, já si říkám, že když není co řešit, tak tam nemám co dělat, dodržuji jakousi intimitu mužstva. Má svoje rituály a zaběhlé věci. A když je něco k řešení, je tam celý realizační tým, tak abych jim tam já ještě dělal zmatek, to ne. V zásadě nebyl jediný problém. Když je třeba, tak je pochválím po zápase v restauračním zařízení, tam si popovídáme. (směje se)

Zmínil jste, že jde o nejúspěšnější období újezdského fotbalu. Přitom už dopředu bylo deklarováno, že se neposunete směrem do divize. Měl jste vy hlavní slovo?
Já jsem se vyvaroval toho, abych to rozhodoval nějakým způsobem direktivně. Myslím si, že to je věc zejména kabiny a realizačního týmu. Máme v kádru mix hráčů. Někteří už si vyšší soutěž zahráli a třeba řekli, že pro ně už je v tuhle chvíli přebor vrchol, tak jsme si uvědomili, že kádr není na divizi. V zásadě jsme si řekli, že je třeba tým stabilizovat do přeboru a počkat až doroste mládež a stabilizuje se také béčko. Pak se uvidí, co se bude dít dál a zda tu příležitost ještě někdy budeme mít. Uděláme všechno, abychom hráli nahoře v tabulce stabilně.

A teď zapracujete třeba na zlepšení hrací plochy. Prý budete mít novou umělku, je to pravda?
Dotace jsme dostali, vše je připraveno, budeme měnit celý povrch. Uskuteční se to od 24. června do konce července, pak by to mělo být hotovo. Vše se stihne během přestávky a v novém ročníku vyběhneme na nový trávník. Tenhle je dvanáct let starý, chce to výměnu.

Mimochodem, zaslechl jsem, že si jako prezident klubu ještě chodíte zahrát za céčko Újezdu Praha 4.
Teď jsem byl na lavičce... Věci jsem nechal v autě a přál jsem si, ať se nikdo nezraní. (usměje se) Ještě loni jsem si chodil zahrát, ale teď už ne. Byla to jen výpomoc, slyšel jsem, že je málo hráčů, tak jsem samozřejmě přišel.