Foto: Pavel Jiřík st.
Kanonýr Kotlík má nabito. Poslední hattrick by vyměnil za vítězný gól pupkem

Kanonýr Kotlík má nabito. Poslední hattrick by vyměnil za vítězný gól pupkem

Pálí ostrými. Však je to vyhlášený kanonýr, který nakoukl i do druhé ligy. Teď ale Ondřej Kotlík řádí v Pražská teplárenská přeboru v dresu Dukly Jižní Město. Naposledy se proti béčku Admiry blýskl hattrickem, jenže protože tým prohrál 3:4, neslavil. Na kontě má devatenáct přeborových zářezů. „Už jsem někde říkal, že úspěšná sezona je, když dám dvacet gólů. Tak tam snad ještě něco spadne,“ směje se Kotlík.

Vážně vás ten poslední hattrick ani trochu netěšil?
Jak by mě mohl těšit? Tři góly jsou hezké, jenže my jsme prohráli, o to jde především. Navíc mě štve, že si ty zápasy prohráváme sami. Uděláme chybu, soupeř ji využije a my pak utkání ztratíme. Třeba tady jsme si nechali v poslední minutě první půle dát gól na 2:2.

No ale pak jste stejně poslal Duklu ještě jedním gólem do vedení. Bylo na výhru?
Určitě tam šance byly. Já už jsem tedy další šanci neměl, ale dával jsem míč pod sebe spoluhráči, škoda, že to tam nespadlo.

Určitě jste ale čekali, že po celkem vydařeném podzimu budete v dobrých výkonech pokračovat. Proč se Dukle na jaře nedaří?
Nevím, asi jsme se ještě neprobudili ze zimního spánku...

Jak znám trenére Světlíka, ten by to nedovolil.
On se snaží nás probrat. Asi je trochu vidět, že začleňujeme do týmu mladší hráče. To je samozřejmě potřeba a někdy se to udělat musí. Jen tam zkrátka někdy není ta zkušenost, kdy se třeba má akce přerušit za cenu žluté karty a ten hráč to neudělá. Ale určitě to celé nechci svádět na to, že hrají mladší kluci. Na hřišti je nás jedenáct, prohráváme jako tým.

Jaro ale mělo vypadat jinak, že?
Čekali jsme, že to bude klidnější. Máme sedm bodů náskok na sestupové příčky, takže nemusíme propadat nějaké panice. Na podzim jsme si něco nahráli, teď musíme uhrát povinné tři body proti ČAFC.

Jenže právě takové zápasy bývají složité. Aby se vám to nevymstilo.
Je nám jasné, že to bude těžký zápas. ČAFC je předposlední, je na sestup, nedají nám nic zadarmo.

ČAFC jsem viděl a nehraje zase tak špatně. Třeba na Tempu tým nepodržel gólman.
Chytá tam brankář Štěpánek, s ním se znám, hráli jsme spolu. Dáme si v týdnu kafe, třeba i nějakou sázku.

Platíte za tahouna Dukly JM, živou vodu klubu. Je těžké držet tuhle roli, když se tolik nedaří?
Fotbal je přece hlavně zábava, nač věšet hlavy. Snažím se o to, aby byla na tréninku sranda.

Z hlediska nastřílených gólů, vy dobrou náladu můžete mít. Devatenáct tref vás drží na čtvrtém místě hodnocení střelců. Co na svou bilanci říkáte?
Jsem rád, že to tam padá, to je jasné. Někde už jsem říkal, že aby byla sezona úspěšná, tak je třeba dát aspoň dvacet gólů. Tak snad tam ještě něco spadne. Nemusí to být hattrick, stačí vyhrát 1:0 a klidně ať to tam dotlačím pupkem.

Je pravda, že když se povede uhrát tři body, tlak bude menší a mladším spoluhráčům by nemusel svazovat nohy.
Bylo by to fajn, kdybychom teď porazili Čafku. Opravdu nás srážejí žákovské chyby, přebor má kvalitu a vážně platí, že si ty zápasy prohráváme sami.

Vyzkoušel jste si druhou ligu v Opavě, teď jste zpátky v přeboru a chodíte do práce. Co když se opět ozve někdo z vyšší soutěže? Už tušíte, jak to s vámi bude v létě?
Nějaké nabídky jsou. Vždycky člověka potěší, když o něj mají trenéři zájem. Musím říct, že jít do divize mě neláká. U třetí ligy by záleželo na nabídce, odkud by byla. Jít do klubu, který soutěž udrží třeba jen proto, že se odhlásily Jirny, to by se mi asi taky nechtělo.

A co Opava, kde už jste byl?
To by o mě musel mít zájem trenér. Je pravda, že s kluky jsem v kontaktu, chystám se tam dokonce na zápas. Můj někdejší spoluhráč Puškáč je teď tady v Praze v Bohemce, tak se potkáme. Chci moc poděkovat našemu trenérovi v Dukle, protože díky němu ta zkušenost v Opavě přišla. Co se týče mé budoucnosti, tak uvidíme, jak to celé dopadne. Třetí liga by mě ale určitě zajímala.



Fotografie

Související články