Foto: Pavel Jiřík st.
Přebor se může těšit na bombarďáky ze Zličína a omlazené Dolní Chabry
14.05.2019

Přebor se může těšit na bombarďáky ze Zličína a omlazené Dolní Chabry

Hotovo. Pražská teplárenská přebor už zná dva ze čtyř nováčků. Pět kol před koncem I. A třídy se v B skupině radují z postupu Zličín a Dolní Chabry. Třetí Slivenec by sice ještě mohl teoreticky bodově dorovnat chaberský tým, ale vzájemné zápasy mluví v neprospěch Slivence (prohrál 0:4 a 0:5). Zličín vede momentálně tabulku o čtyři body.
Zličín měl před utkání na půdě rezervy Radotína jistotu, že pokud neprohraje, postoupí. Na to se ale tým trenéra Miroslava Vašuta nespoléhal a vyhrál jasně 5:2. „Ani se snad ale neslavilo. Nebo o tom nevím, musíte se zeptat hráčů. O postup nás už před tímhle zápasem mohla připravit jen teorie,“ konstatoval trefně trenér Zličína.

Jeho svěřenci zápas ovládli, po osmi minutách hry vedli o dvě branky. „Moc jsme se na to soustředili, chtěli jsme všechno potvrdit,“ konstatoval Vašut.

Duel se hrál kvůli průtrži mračen na umělé trávě, která mohla více vyhovovat domácím. Nestalo se. „Zápas jsme kontrolovali. Když se pak povedlo Radotínu snížit, stejně nepřišla komplikace. Jak byli přemotivovaní, tak šli nejprve do deseti a pak dokonce do devíti. V klidu jsme to dohráli, soupeř nám to svou nedisciplinovaností umožnil.“

Na vítězství zličínského týmu se shodně podíleli dvougóloví střelci Dominik Vašut a Ivan Merta. „Skvěle si rozumějí. S Mertou jsme přitom nepočítali a on nám naskočil do týmu a je hodně důležitým hráčem,“ pochvaloval si kouč. Souhra jeho syna s Mertou připomíná trenéru Vašutovi dobu, kdy působil na Zbraslavi. „Tam přesně takhle fungoval tandem Vašut - Sýkora. Tohle je hodně podobné, Merta je typově stejný hráč jako Sýkora,“ pochvaloval si trenér Zličína.

Vašutův tým soutěži dominoval. Během pětadvaceti kol hned v jednadvaceti případech slavil vítězství, padl jen třikrát při průběžném skóre 103:29. „Takovou dominanci jsem asi nečekal, ale od prvního kola jsme byli na soupeře dobře připravení. Naše forma byla konstantní,“ pokračoval v hodnocení sezony kouč. „Občas tam byly vidět velké rozdíly mezi soupeři. My jsme každopádně rádi, že je hotovo a můžeme se těšit na přebor. Dovolím si tvrdit, že jsme si postup zasloužili.“

Zatímco se Zličínem se v postupových počtech tak nějak počítalo jako s konstantou, Dolní Chabry mezi aspiranty na posun do nejvyšší pražské soutěže chyběly. „Dávali jsme v létě tým teprve dohromady. O postupu nebyla řeč. Muselo to hlavně začít fungovat jinak, na tréninky chodilo šest lidí. A tak se vzali mladí hráči, nastavila se nějaká pravidla a na tréninku máme klidně dvaadvacet lidí,“ poznamenal Petr Klouček, trenér úspěšného týmu.

Kdo prý netrénuje, jde místo za áčko kopat za rezervu, a tak si málokdo dovolí vynechat. I utkání za dolnochaberské béčko prý ale mají šťávu. „Tam chceme postup také,“ upozornil Klouček.

Po podzimu vypadala situace nadějněji a postupová kontrolka už v hlavě trenéra zablikala. A teď, pět kol před koncem sezony, je hotovo. „Jsme rádi, že jsme přebor vykopali. Kluci si to určitě oslavili, ale beze mě,“ usmál se trenér poté, co jeho svěřenci vyhráli na půdě rezervního třetiligového Loko Vltavín.

Problém udělat poslední krok rozhodně neměli, zvítězili 7:0. „Fakt jsme neřešili, jestli už může být postup hotový. Ten zápas jsme si prostě užili, pomohlo nám i to, že se hrálo na hlavním hřišti. V první půli jsme hráli opravdu dobře,“ těšilo dolnochaberského kouče.

Radost měl pochopitelně i prezident klubu Vladimír Šmicer. Ten si pak v neděli užil i slávistickou euforii, když hnal červenobílé do útoku v bitvě s Plzní z proslulé tribuny Sever se šálou nad hlavou. „Slíbil to fanouškům - a on sliby plní. I proto ho mají tak rádi. My Šmícu ale v Chabrech také máme rádi,“ usmál se Klouček, který naznačil, že by ve zbytku soutěže mohli dostat šanci dorostenci či hráči z lavičky. Útok na první místo však Dolní Chabry nechává v klidu. „Každý chce vyhrávat, to chceme i my, ale výsledky nějak přehnaně neřešíme,“ dodal.


Fotografie