Foto: Tomáš Jakl
Uhelné sklady proti Třeboradicím nehrály. Hřiště bylo nalajnované na americký fotbal
13.05.2019

Uhelné sklady proti Třeboradicím nehrály. Hřiště bylo nalajnované na americký fotbal

Kuriózní, nevídané, ale také ostudné. Sobotní zápas mezi Uhelnými sklady a Třeboradicemi, což měl být jeden ze šlágrů 25. kola Pražská teplárenská přeboru, se nehrál. Důvod? Hřiště sice bylo nalajnované na fotbal, ale především na ten americký…

Už na první pohled bylo zřetelné, že je na trávníku Uhelných skladů výrazný problém. Bílé čáry pro americký fotbal po celé ploše nešlo přehlédnout. Do toho červenou barvou nalajnované čáry na fotbal.

V pravidlech ovšem stojí: „Je zakázáno, aby na přírodní hrací ploše byly vyznačeny jakékoli další čáry nebo pomocné značky než ty, které jsou schváleny pravidly.“

Cokoliv navíc kromě klasického značení tedy na přírodní hrací ploše být nesmí. Pokud je tomu jinak, hřiště se dle pravidel považuje za neregulérní. A přesně to byl případ ze sobotního dopoledne.

„Hned po příjezdu jsme šli s asistenty jako vždycky na prohlídku hrací plochy. Bohužel už na začátku bylo vidět, že je něco špatně. Na hřišti byly až příliš výrazně vyznačené čáry pro americký fotbal, což vzhledem k tomu, že šlo o přírodní trávu, není přípustné,“ řekl Tomáš Jakl, který měl utkání mezi Uhelnými sklady a Třeboradicemi řídit jako hlavní rozhodčí. „Během chvilky jsme oznámili funkcionářům obou klubů, že je hřiště neregulérní a hrát se nebude. Pak jsme museli počkat na úřední začátek zápasu, aby byl zpřístupněný zápis o utkání. Tam jsme všechno uvedli a nechali to potvrdit vedoucími obou klubů,“ doplnil Jakl.

Do zápisu pak kromě popisu situace napsal klíčovou větu: „Stav hrací plochy neumožňoval regulérní průběh. Z tohoto důvodu nebylo utkání zahájeno.“

O osudu zápasu bude rozhodovat Sportovně-technická komise Pražského fotbalového svazu, ale dá se očekávat jasný verdikt: kontumace ve prospěch Třeboradic a pokuta pro Uhelné sklady.

Uhelné sklady nezažívají zrovna šťastné období. Druhý tým tabulky, který v zimě plánoval, jak bude prohánět vedoucí Újezd Praha 4, má spoustu problémů: chybí mu hráči, prohrál čtyři utkání v řadě (tento bude pátý), v minulém kole navíc schytal ostudný debakl 8:1 na Motorletu, což je obzvlášť velká potupa, protože oba celky jsou geografickými sousedy a na Uhelných skladech působí několik hráčů, kteří přišli právě z Motorletu, stejně jako trenér Robert Hlavica. Podle událostí z posledních týdnů lze usuzovat, že Uhelné sklady stěží udrží druhé místo – třetí Královice ztrácí už jen bod.

K sobotní ostudě se zástupci Uhelných skladů postavili čelem. Pod oficiálním vyjádřením byl podepsaný sekretář fotbalového oddílu Radek Treml společně s předsedou fotbalového oddílu Michalem Šimánkem. A nehledali výmluvy.

„V polovině týdne byla hrací plocha k dispozici soukromé sportovní akci, kterou organizoval VV Sportovního klubu Uhelné sklady Praha. Uskutečnilo se zde utkání v americkém fotbalu, po kterém zůstala hrací plocha nalajnována mnoha čárami a značkami. I přes ujištění VV SK USP, že do sobotního dopoledního utkání Pražská teplárenská přeboru mužů bude vše nachystáno pro jeho sehrání, tak se tomu tak bohužel nestalo. Jediná věc bylo nalajnované hřiště pro fotbal odlišnou červenou barvou. Nastalá situace všechny členy Fotbalového oddílu SK Uhelné sklady Praha moc mrzí, omlouváme se tímto hostům z Třeboradic i všem delegovaným činovníkům, že museli vážit zbytečnou cestu a sobotní čas.“