Foto: redakce
Aritma ve středu 8. května oslaví 100 let. Přijďte na dobrý fotbal, atrakce i procházku historií
04.05.2019

Aritma ve středu 8. května oslaví 100 let. Přijďte na dobrý fotbal, atrakce i procházku historií

Sto let. Právě tak dlouho už existuje fotbalová Aritma a výjimečné kulatiny také hodlá oslavit. Středa 8. května tak v areálu klubu ve Vokovicích bude patřit od rána až do večera fotbalu. „Nečekejte přelet letadel ani mažoretky, bude to o fotbale. Všichni jsou srdečně zváni, bude to stát za to,“ láká fanoušky z Prahy i okolí Tomáš Kubr, trenér divizního týmu a jedna z hlavních postav klubu.

Stoleté výročí Aritmy se v posledních měsících prolínalo řadou rozhovorů. A najednou je to tady. Těšíte se, nebo převládá nervozita, protože sto let je opravdu výjimečné číslo?
Moc se všichni těšíme. Snažili jsme se udělat maximum, aby se akce povedla. Všechno bude o fotbale, oslovili jsme spřátelené kluby z okolí, s propagací nám pomohla Praha 6, dělali jsme, co jsme mohli, aby se akce dostala do podvědomí co největšího počtu lidí, aby tohle výjimečné výročí nikdo nepropásl. Moc by nás mrzelo, kdyby o téhle slávě někdo nevěděl. Je jasné, že reklamu v televizi jsme si zaplatit nemohli, jdeme cestou oslav v normálním duchu. Ale chceme, aby si to u nás všichni užili.

Všechno začne ve středu v devět hodin ráno turnajem předpřípravek pod patronací Pražského fotbalového svazu. Hodinu po poledni si zahrají mladší přípravky, od 15 hodin si kopnou mladší žáci a vrcholem bude zápas divizního áčka.
Jak jsem říkal, program bude zaměřený na fotbal. Ale všichni, kdo k nám do areálu dorazí, se mohou podívat i na průřez historií klubu. K dostání bude i kniha ke sto letům klubu, mravenčí práci odvedl Tomáš Bečvář, zaslouží obrovskou pochvalu. K vidění budou dobové fotky a dokonce i zakládací listina našeho klubu. Věříme, že se na akci sejdou zástupci všech generací a užijí si to. Kdo u nás v areálu dlouho nebyl, tak možná bude překvapený, jaké změny se v něm za ta léta udály. Kromě knihy budou k dostání i speciální odznaky, takže by měli přijít i sběratelé.

A co nějaký speciální host, který by třeba pamatoval nějakou historicky významnou etapu klubu? Pátrali jste i mimo hlavní město?
Určitě. Záleží nám, aby o oslavě věděli vážně všichni. Pozvali jsme bývalé šéfy klubu, sekretáře, hráče, trenéry. Třeba z Plzně přijede pan Bican. Složitější je to v tom, že starší generace už přece jen tolik nekomunikují přes sociální sítě, ale snažili jsme se na všem pracovat už loni, takže doufáme, že to vyjde. Snad nám bude přát i počasí a všichni si to setkání po letech užijí. Každý, kdo se ve fotbale pohybuje, ví, jak krásně se poslouchají staré příhody, které postupem let ještě nabývají na zajímavosti. A tady by jich mohlo být víc než dost.

Nakonec bude k vidění i souboj o mistrovské divizní body, když přijede béčko Táborska, které je v tabulce poslední. To vypadá, že všichni budou čekat pěkný tříbodový dárek, že?
Přijede sice poslední tým, ale v těch odsudcích bych byl hodně opatrný. Samozřejmě budeme chtít všechny přítomné potěšit a získat tři body. Když už třeba někdo přijde po letech do našeho areálu, tak aby si řekl, že stojí za to přijít příště zase.

Když jste zmínil historické relikvie a zápisy, tak právě váš tým se postaral v minulé sezoně o velký úspěch, když jste skončili druzí v divizi. Možná vám až právě při těch oslavách dojde, co jste vlastně dokázali, ne?
Jsme samozřejmě rádi, že se nám to povedlo. A je moc hezké, když k nám zajdou pamětníci a slyšíte chválu. To historické druhé místo v divizi nás těší, ale moc důležité jsou i všechny další věci. Je třeba sledovat, jak se daří mládeži. Největší radost jsem měl, když jsem slyšel, že tahle současnost jsou zlatá léta Aritmy. To je to nejlepší, co můžou lidi říct.

Je pravda, že se povedla řada věcí. Kdo přijde do areálu po dlouhé době, nejspíš se bude divit, že?
Naposledy se nám povedlo udělat zateplení budovy se šatnami. Je milé slyšet, když se řekne: Jé, to tu nikdy nebylo. Snažíme se na všem postupně pracovat. Tohle všechno je pro nás všechny v klubu zavazující, abychom na tu práci navazovali. Chci ještě jednou všem, kteří nám se vším pomohli, moc poděkovat.

Na co dalšího mimo fotbal se mohou návštěvníci ve středu 8. května těšit?
Doprovodný program je opravdu bohatý. Pro děti tu budou skákací hrady, skluzavky, pro starší generaci třeba fotbalový ping pong, takzvaný headis, nebo fotbal pool. Samozřejmě budeme rádi, když k nám na oslavu přijdou celé rodiny. Chybět by neměly ani ženy. My se postaráme o děti a muže a maminky si budou moct poklábosit, budou mít chvilku samy pro sebe. Doufáme, že si to u nás všichni užijí.


Oslavy 100 let na Aritmě
9:00 Turnaj předpřípravek „Neberte nám naši hru“ pod patronací Pražského fotbalového svazu
13:00 mistrovské utkání mladší přípravky Aritma – Admira
15:00 mistrovské utkání České ligy žáků Aritma – Tempo
18:00 mistrovské utkání divize A Aritma – Táborsko B
20:00 večerní zábava