Foto: Pavel Jiřík st.
Tři hattricky pro Zličín! Pálí už i uzdravený kanonýr Merta. Postup se blíží, těší se

Tři hattricky pro Zličín! Pálí už i uzdravený kanonýr Merta. Postup se blíží, těší se

Fotbalisté Zličína vládnou B skupině I. A třídy, návrat do Pražská teplárenská přeboru se blíží. V poslední době si ale museli připadat jako na houpačce. Dostali nařezáno ve Slivenci, kde prohráli 2:6, aby pak deklasovali Libuš výsledkem 10:1. Ve výjimečném utkání tři hráči vítězů zaznamenali hattrick! Jedním z nich byl útočník Ivan Merta, jenž se na jaře vrátil do sestavy Zličína po vleklém zranění. „Až na Slivenec jedeme podle plánu. Chceme skončit první, takže jdeme do každého zápasu naplno,“ říká Merta.

Libuši jste dali docela hezký velikonoční nášup. Přitom hrál první tým tabulky se čtvrtým. Čekali jste takový rozdíl?
Takový výsledek nikdo nečekal. Nepamatuji se, že bych kdy zažil v mužích v mistrovském utkání dvouciferné skóre. V poločase jsme si v kabině s trochou nadsázky říkali, že musíme dát deset, protože devět gólů jsme už dali a deset by se navíc už nevešlo na tabuli.

A co se tedy stalo po desátém gólu, co svítilo na ukazateli skóre?
No, bylo tam pořád 9:1. (směje se)

Vyburcovala vás facka v podobě porážky 2:6, co jste dostali na Slivenci?
Prohra v předchozím zápase byla jednoznačně hlavní motivací. Tam jsme dostali lekci, že ke každému zápasu musíme přistoupit zodpovědně a naplno. Chtěli jsme to odčinit, tím spíše před domácím publikem a prodlouženým víkendem.

Co se vlastně stalo, že jste prohráli vysoko 2:6?
Nepřistoupili jsme k utkání úplně správně. Trochu jsme si mysleli, že to půjde samo. Já však musím také smeknout před výkonem Slivence a fotbalem, jaký hráli. Vše řešili fotbalově a drželi míč na kopačkách, na zemi. Myslím si, že právě tím, že je tento styl na riziko, nejsou v tabulce ještě výš. Proti nám jim to však vyšlo a zaslouženě vyhráli.

Trenér vám ale jistě vyčinil. Nebo povzbuzoval?
Samozřejmě to nebylo úplně v rukavičkách, žádný dril se ale také nekonal. Trenér nás motivoval právě na zápas s Libuší, kde to budeme moct odčinit a vrátit se na vítěznou vlnu.

Vy jste se v utkání na Slivenci střelecky prosadil, trenér soupeře tvrdil, že to byl nejhezčí gól zápasu. Ulevilo se vám?
Pravdou je, že první tři zápasy jsem měl dost šancí a gól bych asi nedal, ani kdyby se hrálo celý den. Proti Zlíchovu jsem nehrál a se Zbraslaví jsem nastoupil jen ke konci. Takže už bylo na čase to prolomit. V té chvíli jsem měl radost, po zápase už tolik ne.

Měl jste to v hlavě, čekalo se možná, že gól přijde dřív...
Přijde mi, že jsem to tak měl vždycky, když jsem se vracel po delší pauze. Čekal jsem na první gól, ať už jakýkoliv, a pak už to šlo. Ani teď to není jinak.

V dalším utkání proti Libuši jste dal hattrick, vrátila se střelecká pohoda?
Utkání s Libuší vyšlo celému týmu na jedničku. Od začátku se nám hrálo dobře, pak začaly padat góly. Byl to ideální zápas na to se prosadit a nabrat střeleckou pohodu.

Hattricky byly nakonec tři! Nepamatuji se, že bych takový zápas viděl, nebo o něm slyšel. Co vy?
Tohle jsem také nezažil, kdy všichni tři útoční hráči dají hattrick. Trenér výjimečně posunul Míšu Gröbla ze stopera pod útok a vyplatilo se. I nepřímo fotbalové věci přispěly k dobrému výkonu mužstva – byl kratší pracovní týden, hrálo se v pátek, před sebou dlouhý víkend, bylo krásně a přišli diváci. Za mě by to takto mohlo být každý týden. (směje se)

Do konce sezony zbývá osm kol a Zličín má pořád luxusní náskok dvou bodů na druhé Dolních Chabry a 13 bodů na třetí Radotín B. Do přeboru jdou dva týmy. Tohle už se snad ani nedá ztratit, ne?
Postup už je velmi blízko. Nicméně chceme postoupit z prvního místa, takže budeme hrát naplno všechny zbylé zápasy, ať to pak můžeme naplno oslavit.



Fotografie