Foto: Jiří IPSER
Televizní kamery Prosex vyburcovaly. Raptors vyhráli, ale kanonáda se nekonala
23.04.2019

Televizní kamery Prosex vyburcovaly. Raptors vyhráli, ale kanonáda se nekonala

Očekávaná kanonáda se nekonala. V souboji nejnižší pražské soutěže měli fotbalisté ambiciozního týmu Raptors deklasovat outsidera FC Prosex. Na podzim vyhrál favorit 28:1, jenže tentokrát před kamerami České televize poslední tým III. třídy skupiny A statečně vzdoroval. Porážka 0:3 je pro mužstvo, které v sezoně vyhrálo jen jednou, odměnou za odpracovaný zápas. Jedna ze sázkových kanceláří přitom vypsala kurz, že favorit nastřílí přes třicet gólů...

Nástup s dětmi za ruce, znělka Ligy mistrů - tohle ani jeden z chlapíků, kteří v neděli před obědem nastupovali na hřišti Zličína k soutěžnímu duelu, nezažil. A nejspíš už ani nezažije. Hráči Prosexu se prý na speciální zápas, který vysílala televize v přímém přenosu, nijak zvlášť nechystali.

„Určitě jsme si ale nepřipomínali ten podzimní zápas. Na Zličín jsme nejeli odevzdaní,“ poznamenal jednadvacetiletý trenér hostů Jakub Maule. Zdůraznil, že jeho tým pořád hraje fotbal hlavně pro zábavu. Sám si obyčejně také rád kopne, teď jej ale na hřiště nepustilo zranění. „Chtěli jsme dokázat, že fotbal hrát umíme a nechceme být lidem pro srandu. Myslím, že náš výkon to jen a jen potvrdil. Byl zodpovědný,“ pochvaloval si Maule.

Tým Raptors, to je jiná. Klub se netají postupovými plány, v kádru má hráče osmnácti národností. „Chceme se dostat nahoru, potřebovali jsme tři body. Všichni asi byli trochu nervózní, byla to první šance pro všechny kluky ukázat se v televizi,“ prohlásil portugalský kouč Luis Pereira. 

Favorit měl v utkání navrch, na branku za celý zápas vyslal přes čtyřicet střeleckých pokusů, ale v brance Prosexu čaroval Dominik Fischer. Notně mu pomáhali i spoluhráči, třeba kapitán Tomáš Runštuk, jenž s fotbalem začínal ve Slavii a přes Meteor a malý fotbal se nakonec dostal do Prosexu. „Nápad založit tenhle tým mi přišel úžasný. Kluci se zlepšují, je to vidět. Určitě je na lepší výsledky,“ pochvaloval si velký fanda Slavie. „Prožil jsem si s ní těžká léta, teď se ta věrnost vyplácí,“ svěřil se.

A v lepší budoucnost věří i u Prosexu, byť na náborech prý není zrovna nabito. „Zkoušeli jsme to přes sociální sítě, ale moc hráčů se nechytlo. Tak snad, když nás teď lidi viděli v televizi, tak někdo přijde,“ dodal s úsměvem.

Raptors vedli v poločase o dvě branky. Nejprve se prosadil třiadvacetiletý student z Kolína nad Rýnem Tim Sommer. Elegantně obešel obránce a ranou na zadní tyč skóroval. „Jsem rád, že ten gól padl. Prosex nás totiž docela překvapil, byl dobře fyzicky připravený,“ uznal autor vedoucí branky. Věřil, že se spoluhráči ještě nějaké trefy přidá. A to se také povedlo. Na 2:0 zvýšil Bolivijec Mauri Soto. Jenže jednoduché to tým s hráči osmi národností v sestavě (Rusko, Německo, Ukrajina, Španělsko, Francie, Bolívie, Saúdská Arábie a Rumunsko) neměl. Ještě za stavu 1:0 uháněl sám na ruského brankáře Kozlova Matěj Zuna. „Trochu jsem zazmatkoval a gólman proti mně dobře vystoupil. Je mi líto, že jsem nedal gól,“ říkal syn známého moderátora Pavla Zuny. V týmu má i své jednovaječné dvojče Jana. Podobně Zuna neuspěl i ve druhé půli, to gólmana sice prostřelil, ale radost zabrzdil odkopem obránce Raptors.

Třetí tým tabulky měl dál navrch i po přestávce, skóre se však neměnilo. V defenzivě tvrdě dřel Jiří Hozák, dvaadvacetiletý student, který je původním povoláním hokejista. Zkoušel štěstí v zámoří a ve statistikách má i dva extraligové starty v dresu Sparty. Hlavní hvězdou Prosexu však byl gólman Dominik Fischer. Nic na tom nezměnil ani třetí inkasovaný gól. „Odvedli jsme celkově skvělý výkon. Na konci jsme už trochu tahali nohy a je pravda, že nás Dominik podržel. Ale on takhle chytá pořád, je to jeho standard,“ chválil brankáře kapitán Runštuk.

Gólman poražených čelil celkem 41 střeleckým pokusům. „Zachytal jsem si výborně. Škoda, možná to šlo uhrát i lépe. Nemusel jsem dostat těch gólů tolik, na první ránu jsem si sáhl,“ překvapil při hodnocení zápasu jeho hrdina.

Připustil, že čisté konto udržel Prosex déle, než bývá obvyklé. On sám ani nebyl nervozní, i když zápas přenášela televize. „Spal jsem dobře. Speciální příprava na zápas nebyla, moc nestíhám kvůli škole tréninky. Ale bylo vidět, že jsme k utkání přistoupili zodpovědně, na výsledku a výkonu to bylo vidět,“ pochvaloval si. Rozdíl proti podzimnímu výprasku byl pořádný. Na úplném začátku bylo těch pozitiv málo. Ale postupně se zlepšujeme a věřím, že to bude pokračovat,“ dodal gólman.

Spokojenost tak nakonec vládla v obou táborech. „Čekali jsme, že dáme víc gólů. Ale tři body jsou nejdůležitější,“ oddechl si autor třetího zásahu Mattia Chiodi.

Nadšený byl rovněž Jan Pauly, generální sekretář Fotbalové asociace ČR. „Projekt Můj fotbal živě je podle mého jeden z nejlepších, který máme. Přeji mu hodně štěstí,“ řekl po utkání. Ocenil kvality Raptors a popřál jim hodně štěstí. „My jim fandíme, stejně jako všem klubům v amatérských i profesionálních soutěžích. Ať jim to jde stejně dobře i dál,“ konstatoval zástupce FAČR, která přes zástupce Raptors věnovala sto dresů do Sierry Leone.


Dobré srdce v Raptors
Fotbaloví fanoušci jistě mají v živé paměti bitvy pražské Slavie s Chelsea v Evropské lize. Pozornost si během duelu v Praze vysloužila i osmiletá holčička Klárka, která mohla donést před zápasem v Edenu na hřiště zápasový míč. Malá hrdinka bojuje s nemocí, kdy jí vypadávají vlasy. Všechno ale zvládla na jedničku a dočkala se nečekané odměny. Zásluhu na tom má i hráč Raptors Andrew Argent, který se zasloužil o to, že se nadšená fotbalistka setkala s hvězdami Chelsea.

„Klára navštěvuje mojí fotbalovou školu na Vinohradech. Rodiče ji tam přivedli proto, že tam máme děti ze všech koutů světa a hrajeme fotbal pro radost. Nevytváříme tlak na výsledek ani výkony,“ vzpomíná na chvíle, jak se seznámili, fotbalista Raptors. „Já jsem se před lety mohl setkat v rámci jedné akce se Zidanem a Ronaldinhem, tam jsem poznal, že i hvězdy jsou otevřené velkým lidským příběhům. Když Klára dostala možnost nést míč před zápasem s Chelsea, napadlo mě to ještě trochu vylepšit setkáním s hráči,“ popisuje Argent.

A jak to v zákulisí stadionu v Edenu probíhalo? „V tunelu se k nám nejdřív přitočil Olivier Giroud, pak přišli i Eden Hazard s Davidem Luizem. Máme ve Francii několik společných přátel, tak jsme trochu pokecali. Je zaujala Klára tím, že pochází z Belgie a mluví francouzsky, tak si s Hazardem popovídali. Všichni byli šťastní,“ líčí Argent. 

Už tak úžasný zážitek se mu povedlo ještě vyšperkovat. „Využil jsem situace, a protože jsem věděl, že Klára bude na začátku května s rodiči v Londýně, požádal jsem Chelsea o lístky na domácí zápas. Ve středu mi volali, že sám Eden Hazard se postaral o to, aby sehnal celé Klářině rodině vstupenky na zápas 4. května proti Watfordu. Je skvělé, že se to povedlo.“



Fotografie

Související články