Foto: Pavel Jiřík st.
Pustit takový náskok, byli bychom za blázny, řekl trenér Újezdu Praha 4 Jeřábek
21.04.2019

Pustit takový náskok, byli bychom za blázny, řekl trenér Újezdu Praha 4 Jeřábek

Byla to pro Uhelné sklady poslední šance, jak aspoň přibrzdit suveréna Pražská teplárenská přeboru z Újezdu Praha 4 na cestě za přeborovým triumfem. Nepodařilo se. Ve šlágru soutěže první Újezd na domácím hřišti porazil druhé Uhelné sklady 3:1, což znamená, že osm kol před koncem je rozdíl mezi oběma celky 13 bodů. Nováček soutěže tak dál neohroženě kráčí za triumfem. „Je definitivně rozhodnuto, už není co řešit,“ uznal i Robert Hlavica, kouč hostů.

Teoretická šance sice stále existuje, ale v reálu už nikdo nevěří, že by Uhelné sklady mohly ještě Újezdu zkomplikovat cestu za prvenstvím. „Ztratit se dá vždycky všechno, pokud je to matematicky možné, ale abych byl upřímný: necítím ze strany Uhelek velký tlak na to, že by nás hodně chtěly pronásledovat. Pod nimi je další desetibodová díra. Pokud bychom takový náskok pustili, byli bychom za blázny,“ řekl Karel Jeřábek, trenér vítězů.

Újezd v nepříliš pohledném utkání vedl o poločase 2:0, když se prosadil Hanzlík po standardní situaci a Jeřábek po rychlém brejku. Definitivně rozhodl v 68. minutě Walter, jenž se krásně trefil zpoza pokutového území. „Uhlíři“ snížili až v závěru. „Průběh mohl být jiný, kdyby Uhelky daly první gól. Soupeř mi ale připadal trochu povadlý, asi jsme víc chtěli, což rozhodlo. Uhelky jsou fotbalovější, chtěly hrát, což na našem hřišti zase tolik nejde. Dobře jsme je dostupovali, čímž jsme eliminovali jejich sílu,“ hodnotil Jeřábek.

Na umělku Újezdu soupeři jezdí s velkým respektem. V této sezoně tam žádný z týmů nedokázal domácímu celku vzít ani bod. „Na tomhle hřišti s jejich stylem je to pro soupeře nehratelné. Myslím, že tady Újezd porazí každého. Byli by schopní porazit i současnou Slavii, mají na to typologicky vhodné hráče,“ soudí Hlavica. „Chtěli jsme vyhrát, ještě stáhnout rozdíl na sedm bodů, ale nevyšlo to, no…“

Sice šlo o utkání dvou nejlepších celků Pražská teplárenská přeboru, přesto duel probíhal překvapivě velmi poklidně, bez větších emocí. Rozhodčí Tikal udělil pouze jednu žlutou kartu. „Když jsem se bavil po zápase s Tomášem Pešírem z Újezdu, říkal jsem mu, že zápasy v době, kdy byl na Přední Kopanině, a tahali jsme se o špičku, byly zajímavější. Tohle nebylo nic moc,“ říkal Hlavica.

Na ospalejší tempo zápasu měl vliv i čtvrteční termín. Oba celky se dohodly, že výkop bude kvůli blížícím se Velikonocům právě ve všední den v 18 hodin. „Měl jsem z toho trochu obavy. Jsme zvyklí na režim zápasů v sobotu ráno. Vliv na to měla i doprava, ve čtvrtek byla zacpaná Praha, někteří kluci přijeli později, v kombinaci s únavou z práce nebyli tak soustředění na zápas. Tohle mělo na kvalitu a tempo zápasu určitě vliv,“ přikyvoval Jeřábek. „Na to, že hrál první s druhým, tak to vypadalo spíš jako přátelák. Naprosto klidné utkání, asi nejklidnější v téhle sezoně,“ usmál se Jeřábek.

Ten si pochvaluje přístup hráčů. A to i těch z rezervního týmu, který rovněž míří za postupem. Újezd Praha 4 B vede C skupinu II. třídy. „Postup béčka byl jeden z cílů pro tuhle sezonu. Jestli se to dotáhne, tak to bude v kombinaci s áčkem pro celý Újezd asi ta nejhezčí sezona v historii. Nemyslím si, že bychom měli nejlepší hráče v soutěži. Jen se podívejte na sestavu Uhelných skladů. Měli v ní pár kluků, kteří ještě před rokem stabilně hráli třetí ligu. Máme tady hráče, kteří přestali s fotbalem, ale my jsme je ještě osvěžili, někteří už mají své roky... Základ je, že je tady super parta, kdy všichni tahají dohromady bez ohledu na áčko nebo béčko. Všichni spolu žijí, nejsou to dva oddělené týmy, ale jeden. A hybnou silou je pro mě náš kapitán Podvín. To je kluk, který nechce prohrávat, je to vůdce a výborný fotbalista. To je pro mě tahoun číslo jedna,“ chválí Jeřábek.

O triumfu jeho Újezdu už nikdo nepochybuje. Ač mužstvo ještě čekají nevyzpytatelné B-týmy, musel by v závěru nastat fatální výsledkový kolaps, čemuž nic nenasvědčuje. Uhelné sklady mají navíc několik zraněných hráčů. Proti Újezdu tak kouč Hlavica ani jednou nestřídal. „Budeme se snažit uhrát druhý flek a dokončit sezonu aspoň v jedenácti lidech,“ povídal Hlavica. „Doufejme, že se do dvou týdnů vrátí Belán, Majerčin a Zilvar. Na třetí místo máme slušný desetibodový polštář.“

Bez ohledu na umístění je už teď jisté, že po sezoně Hlavica Uhelné sklady opustí, což ohlásil nedávno v rozhovoru. „Někteří kluci mi pořád nevěřili, že skončím. Je to stoprocentní, určitě to nebudu měnit. Ani si nemyslím, že by to na kluky mělo nějaký vliv. Nedělám nic špatného, jen jsem se po letech rozhodl, že už nebudu pokračovat,“ řekl. „A co bude dál? Nevím. Pracuju na Motorletu, hřiště vidím dnes a denně, takže to mi určitě chybět nebude,“ směje se.

Co se Újezdu týče, bude se teď čekat hlavně na jeho odpověď na otázku ohledně postupu do divize. „Řekli jsme si, že si na tohle téma po zápase s Uhelnými sklady sedneme,“ prozradil Jeřábek. „Šéf klubu je v zahraničí, vrací se na konci dubna. Jsme domluvení, že se o tom po jeho návratu pobavíme.“



Fotografie

Související články