Foto: Ondřej Hanuš
Přeborová tipovačka: Jak vidí 22. kolo Tomáš Fitzel z ČAFC?
18.04.2019

Přeborová tipovačka: Jak vidí 22. kolo Tomáš Fitzel z ČAFC?

Když fotbalisté ČAFC prohráli na úvod jarní části Pražská teplárenská přeboru s béčkem Motorletu 0:4, vypadalo to, že parta ze Záběhlic naváže na nepovedený podzim. Z následujících pěti zápasů ale vyhrála hned třikrát proti silným soupeřům. Čafku sice aktuálně najdete na předposlední příčce tabulky, ovšem jen kvůli horšímu skóre. A na záchranu jí momentálně chybí dva body. „Určitě to mohlo být na jaře lepší,“ myslí si ofenzivní záložník ČAFC Tomáš Fitzel.

„Jak výkony, tak hlavně výsledky posledních dvou venkovních zápasů. Prohráli jsme je 2:3 a vždy jsme vedli. Na Tempu dokonce dvakrát a mohli i potřetí, kdyby jeden náš zkušený nejmenovaný útočník nepřestřelil i pletivo za umělkou na Hanspaulku. (směje se) Srážíme se individuálními chybami, které se bohužel opakují. Není to jen u jednoho z nás, ale vždy si vyberou slabší chvilku jeden dva hráči a soupeř naše chyby většinou potrestá. Na Vyšehradě jsme dostali tři góly během pěti minut, stejně jako doma s Třeboradicemi, kde jsme to ještě zvládli otočit, ale nebude se nám to dařit pořád, protože se oproti minulosti na góly dost nadřeme,“ dodává.

Zbytek druhé části sezony bude ještě mimořádně náročný. Někdo potřebuje zapracovat na defenzivě, někdo na přechodu do útoku, někdo na koncovce. Tomáš Fitzel má jasno o tom, na čem musí zapracovat se svými spoluhráči, aby co nejrychleji utekli ze sestupových vod. „Úplně na všem,“ směje se vyhlášený vtipálek. „Ono to zní jako klišé, ale my fakt potřebujeme zapracovat jak na defenzivě, tak i na ofenzivě. Vyvarovat se jednoduchých individuálních chyb a pracovat kompaktně jako tým, nejít si jen zahrát fotbal, ale jít na to hřiště opravdu vyhrát za každou cenu, tak jako se nám povedlo vyhrát poslední zápasy 1:0. To my dřív moc neuměli a vyhrávali třeba 4:3, ale tak to nejde donekonečna a hlavně ne vždy se nám povede zápasy otočit, když rychle prohráváme. Taky si myslím, že by měli začít víc rozhodovat zápasy hráči té mladší nebo střední generace a táhnout celý tým, nemůže to být pořád na nás starých,“ mluví už na vážnou notu.

Jak už bylo řečeno, ani v jednom zápase ve zbytku sezony nikdo nic nevypustí a i předposlední tým tabulky může být během jednoho kola na příčce, která zajišťuje záchranu.

„Každým kolem se ta situace mění, sledujeme výsledky, ale ovlivnit můžeme hlavně ty naše zápasy. A to především výkonem na hřišti. Slyšel jsem řeči, že si někdo nepřeje, aby se Čafka zachránila, že jsme měli spadnout už loni, ale moc tomu nevěřím... Pravda se ukáže na hřišti, pokud na to nebudeme mít, tak vyhrávat a body získávat nebudeme. Rozhodující budou asi zápasy s přímými konkurenty, které jsme na podzim nezvládli, i když jsme s nimi hráli většinou doma. Máme ještě šanci to teď napravit. Taky bude důležité, jak budou soutěž dohrávat béčka a kolik lidí budou brát z A týmů. Nemyslím si, že je regulérní jeden týden hrát s půlkou áčka a druhý zase s dorostenci, ale to ať si udělá obrázek každý sám,“ dotýká se ožehavého tématu, o kterém mluví více přeborových trenérů.

V minulé sezoně se Čafka zachraňovala až v posledním třicátém kole. Dokonce ještě v posledních deseti minutách nebylo o ničem ještě jasno. Zkrátka scénář, který si nepřejete opakovat každý rok. „Bylo to i se štěstím. Sice jsme to měli ve vlastních rukách, ale museli jsme doufat na konci zápasu, že Zbraslav neporazila Třeboradice. Poslední dva roky jsme si na to bohužel už trochu zvykli, tak budeme bojovat až do konce. Doufám, že bude ještě o co bojovat a nebude rozhodnuto dopředu, nebo aspoň ne v náš neprospěch,“ uzavírá Fitzel.

A jak tipuje osmičku víkendových zápasů?

Újezd - Uhelné sklady tip: 0
Měl to být zápas o titul v přeboru, ale otázka je, jestli bude chtít vítěz postoupit, nebo zase zůstane v soutěži. Každý asi bude chtít zápas i soutěž vyhrát, přesto si myslím, že se soupeři rozejdou smírně. I vzhledem k tomu, že se bude hrát na umělce, která by neměla být hlavním hracím hřištěm pro týmy v přeboru.

Vyšehrad B – Podolí tip: 1
Naši poslední dva soupeři a myslím, že kvalitou předčí běhavé mládí to fotbalové stáří. Vyšehradu na nás stačilo hrát vždy jen část zápasu, takže pokud to vydrží delší dobu, tak vyhrají. Podolí mě ve vzájemných zápasech nepřesvědčilo, z té spousty „vyložených šancí“, které si údajně vytvořili, proti nám žádnou neproměnili a myslím, že v tom budou pokračovat znovu na vyšehradské umělce.

ČAFC - Přední Kopanina tip: 1
Věřím, že uděláme všechno proto, abychom vyhráli. Kopanina se na jaře výsledkově trápí, tak doufám, že to bude pokračovat i u nás, i když mají velmi dobré mužstvo. Hlavně směrem dopředu.

Admira B – Královice tip: 2
Těžký zápas na tipování, protože u Královic nikde nevíte, jak se vyspí a sejdou. Ale budu vycházet z toho, že teď se jim poslední zápas nepovedl, tak to budou chtít napravit. U Admiry asi bude záležet, jak budou posíleni z áčka a jak se klukům bude chtít pomoci béčku.

Tempo – Hostivař tip: 0
Tady taky úplně nevím, tak dám remízu, protože bych si jí asi i přál. Tempo jsme asi trochu nastartovali my, i když do teď nevím, jak jsme tam mohli prohrát. Hrají s mladými a chtějí hrát fotbal, tak by to mělo být, i když mají před sebou ještě spoustu práce. Hostivař mám za barákem, ale je to konkurent o záchranu, tak budu doufat, že nevyhrají.

Žižkov B – Braník tip: 1
Béčko Viktorky jsme v posledním zápase podzimu porazili i se spoustou kluků z áčka, ale vypadá to, že na jaro se velmi dobře připravili, protože všechno vyhrávají. Jestli přijde posílení znovu, tak to bude mít Braník hodně těžké.

Třeboradice – Vršovice tip: 1
Třeboradice mají pořád dobrý mančaft a chtějí hrát fotbal. Doma na dobrém a velkém hřišti by to mělo na Vršovice stačit, i když ty naposled porazily béčko Motorletu. Budu přát Třeboradicím, aby udržely Vršovice pod námi.

Motorlet B - Dukla JM tip: 1
Tady taky asi bude záležet, kolik se objeví posil z áčka v dresu Motorletu. Doma většinou vyhrávají, tak si myslím, že tomu nebude jinak ani proti Dukle, která na jaře taky zatím moc nepřesvědčila.


Jak byli úspěšní předchozí tipéři?

1. kolo: Martin Chvátal (ČAFC) 3 správné tipy - 5 špatných
2. kolo: David Hruška (Třeboradice) 1 - 7
3. kolo: Jakub Kaiser (Vršovice) 3 - 5
4. kolo: Pavel Pacovský (Tempo) 4 - 4
5. kolo: Jan Kučera (Hostivař) 3 - 5
6. kolo: Tomáš Platil (Braník) 3 - 5
7. kolo: Jakub Běhounek (Újezd) 6 - 2
8. kolo: Daniel Vott (Přední Kopanina) 2 - 6
9. kolo: Daniel Šindelář (Admira B) 4 – 4
10. kolo: Petr Studnička (Uhelné sklady) 0 - 8
11. kolo: Jiří Kubík (Vyšehrad B) 2 - 6
12. kolo: Martin Tlustý (Dukla JM) 1 - 7
13. kolo: Jiří Hakl (Motorlet B) 4 - 4
14. kolo: Eduard Formáček (Královice) 5 - 3
15. kolo: Václav Hruška (Podolí) 4 - 4
16. kolo: Ivo Flaks (Přední Kopanina) 4 - 4
17. kolo: Jakub Majerčin (Uhelné sklady) 4 - 4
18. kolo: Vladimír Kodytek (Braník) 2 - 6
19. kolo: David Obermajer (Žižkov B) 5 - 3
20. kolo: David Perl (Tempo) 5 - 3
21. kolo: Jakub Michálek (Admira B) 1 - 7