Foto: www.afkslivenec.cz
Slivenec dal šest gólů prvnímu Zličínu. Chceme zlobit nahoře, říká trenér Majer

Slivenec dal šest gólů prvnímu Zličínu. Chceme zlobit nahoře, říká trenér Majer

Fotbalový Slivenec se v I. A třídě vytáhl. Na domácím hřišti napráskal vedoucímu Zličínu a slavil výhru 6:2. Přitom o dva týdny dříve vyhrály ve Slivenci ambiciozní Dolní Chabry 5:0, což byla pro domácí zatím jediná jarní porážka. „V obou zápasech jsme chtěli hrát podobným stylem, ale až proti Zličínu to vyšlo všechno dokonale. Je to pro kluky velká satisfakce a odměna za práci, co odvádějí,“ říká Aleš Majer, trenér Slivence, šestého týmu B skupiny.

Na jaře jste skórovali v každém utkání, ale maximem byly dva góly. Jak to, že jste se proti lídrovi tak rozstříleli?
To je jednoduché. Všechno si sedlo tak, jak mělo. Neudělali jsme žádné individuální chyby, jako třeba proti Dolním Chabrům, a proměnili jsme šance.

Zápas byl jako na houpačce. Vedli jste, pak prohrávali, ale už do půle jste zase měli náskok. Byl tohle rozhodující moment?
Když jsme vedli a pak náskok ztratili a prohrávali jsme, nebylo to vůbec nic příjemného. Navíc jsme dostali gól z takové sporné penalty, podle nás se nemusela pískat. Ale stalo se. Kluci o to bojovali dál. To mě těší, že naše výkony jsou takřka konstantní.

Takže jste se za stavu 1:2 hnali do útoku a zmáčkli jste lídra tabulky?
Zličín se dostal do vedení a já jsem z toho měl pocit, že si zkušení hráči v jeho dresu už si trochu mysleli, že to dohrají a udrží vítězství. Nám se ale ještě do přestávky povedlo po nacvičených akcích otočit skóre v náš prospěch.

Musel jste pak pro změnu vy krotit optimismus v kabině?
Určitě ne. Kluci se ale utvrdili v tom, že jdeme správnou cestou. Bylo to pro všechny zadostiučinění po Dolních Chabrech. Byl to pro nás jasný signál, že musíme být i dál aktivní, což se nám také povedlo naplnit.

Soupeř měl přitom své největší hvězdy Vašuta a Mertu...
Co se týče Merty, tak jsem sice trenér soupeře, ale on nám dal fakt nádherný gól. To musím uznat, i když jsme ho dostali my. Jinak my hrajeme stabilně na tři obránce a musím říct, že i když měl soupeř v útoku velkou kvalitu, tak jsme se s tím popasovali skvěle. Určitě to nebylo z naší strany nějaké odkopávání, ale snažili jsme se o konstruktivní rozehrávku.

Konec utkání jste proměnili v gólovou smršť. Zličín hrál vabank a vy jste trestali?
Tady chci zdůraznit, že my neumíme bránit, hrajeme pořád aktivně a musím říct, že našemu výkonu pomohli i kluci z lavičky. Napadali jsme soupeře, s tím jak Zličín otvíral víc a víc hru, tak se pak nestíhal vracet. Dali jsme gól na 4:2 z brejku, ten soupeře definitivně zlomil. Ty zbývající dvě trefy už byla taková nadstavba, soupeř rezignoval.

Dali jste šest branek, a to se ještě netrefil nejlepší střelec vašeho týmu Filip Vyhnal. Bylo to tím, že si ho soupeř pořádně hlídal?
Filip celý týden netrénoval, i proto také neodehrál celý zápas. Měl jednu obrovskou šanci, šel sám, ale v rozhodující chvíli mu vypíchl míč dobíhající obránce. Ale určitě zaslouží pochvalu jako všichni ostatní. Zápas odpracoval, dřel, unavil obranu soupeře, což dalo prostor dalším našim hráčům.

Už několikrát padla zmínka o nepovedením duelu s Dolními Chabry. Prohráli jste 0:5 a je to vaše zatím jediná jarní porážka. Proč se zápas s druhým týmem tabulky tolik lišil od toho se Zličínem?
Věděli jsme, že je to nejfotbalovější tým naší skupiny A třídy, je běhavý, má mladé a přitom kvalitní hráče. A my jsme už ve druhé minutě udělali hrubou individuální chybu a soupeř šel z penalty do vedení. Pak jsme do dvacáté minuty udělali ještě další dvě chyby, byly tam podskočené míče. Po dvaceti minutách bylo - dá se říct - hotovo. V poločase jsme pak prohrávali 0:5.

To je tedy pořádný rozdíl proti Zličínu. Měl jste obavy, aby to neskončilo nějakou ještě větší ostudou?
Hráčům jsem řekl jedinou věc, abychom ten nepovedený poločas hodili za hlavu a hráli s čistou hlavou svoji hru. A mám radost z toho, že jsme druhou půli odehráli s výsledkem 0:0. I ze strany soupeře tam pak při hodnocení zaznělo, že jsme mu do přestávky darovali pět branek. A kdo by třeba přišel až na druhý poločas, tak by se asi divil, že je rozdíl ve skóre takový. Ale ten první poločas se fakt nepovedl. Na druhou stranu zastávám názor, že je lepší jednou prohrát 0:5 než pětkrát 0:1.

Jste na šestém místě, přijde ještě útok na bronzový stupínek?
Skončit na třetí příčce je samozřejmě lákavé. Musíme také vidět, že náš tým se za rok a půl hodně změnil. Loni jsme se až na konci zachraňovali, teď se udělal kus práce a věříme, že se dokážeme prosadit vlastními zbraněmi. Jdeme zápas od zápasu, ale soustředíme se sami na sebe. Kluci odvádějí super práci, trénujeme ve velké intenzitě a pak se nám to vyplácí, že dokážeme zápas strhnout na naši stranu na konci, jako třeba na Střešovicích. Chceme se prezentovat aktivním fotbalem. I když vedeme 3:0, tak to není o nějakém dohrání utkání, chceme přidávat další góly. Takže nevím, jak to s tím třetím místem dopadne, ale nahoře chceme určitě zlobit.