Foto: Jiří IPSER
Udrží Hostivař přebor? Nebojíme se nikoho, ale bude to hodně těžké, říká trenér Vondráček

Udrží Hostivař přebor? Nebojíme se nikoho, ale bude to hodně těžké, říká trenér Vondráček

Dočkala se odměny. Fotbalová Hostivař neodehrála na jaře v Pražská teplárenská přeboru špatné zápasy, ale až ve čtvrtém utkání mohla slavit výhru. Do té doby z toho nebyl ani bod. Teď ale svěřenci trenéra Zdeňka Vondráčka porazili rezervu Žižkova a v tabulce jsou jedenáctí, tedy dál nad sestupovými příčkami. „Uděláme první poslední, abychom se zachránili. Ale taky dobře víme, jak moc těžké to bude,“ říká kouč nováčka, který nastoupí v dalším kole s Motorletem B. Ten je v tabulce čtrnáctý.

Povedlo se vám zastavit sérii porážek. Ulevilo se vám?
O mě přece nejde. Pokud to myslíte z pohledu klubu, tak musím říct, že jsem prostě čekal, že vyhrajeme. Věděl jsem, že to musí přijít.

Z čeho jste tak usuzoval?
Podle předchozích zápasů. Na Braníku to byla větrná loterie, my jsme svoje šance nedali a Braník naše dvě chyby potrestal. S Uhelkami to byl vyrovnaný zápas, ale nakonec nám soupeř zase dal dva góly. A s Újezdem Praha 4 jsme nastřelili břevno a z protiútoku jsme dostali branku. A opět jsme prohráli. Takže jsem věřil, že se nás ta smůla nemůže držet věčně.

Žehráte na bídnou koncovku, pohled na tři prohrané zápasy také signalizuje, že Hostivaři chybí střelec. Cítíte na téhle pozici největší problém?
Hrajeme bez útočníka. Franta Hák je zraněný, nepovedlo se nám za něj přivést v zimě náhradu. Pochopitelně jsme to zkoušeli, ale nic neklaplo. Když jsem slyšel, co někteří hráči chtějí za zápas, tak nezbývá než poděkovat a rozloučit se.

Herně to propadáky nejsou, ale body scházejí. Jak se s absencí typického hrotového hráče vyrovnáváte?
Máme to postavené na bojovnosti, beru to tak, že pracujeme s nějakým rozpočtem a pereme se s tím. Vycházíme z toho, aby dobře pracovala defenziva, hrajeme v rozestavení 4 - 2 - 3 - 1. Dá se říct, že se nám lépe hraje proti silným soupeřům.

Kvalita ale na hostivařské straně je, když jste se dokázali vyrovnat s tím, že jste se Žižkovem B rychle prohrávali, a ještě musel střídat zraněný Šabo...
Utkání bylo vyrovnané. Myslím, že jsme tentokrát měli víc štěstí. Oni mají taky kvalitní tým. Do páté minuty jsme mohli dát dvě branky a místo toho dal gól soupeř. Naštěstí pak ale Žižkov udělal nějaké chyby a nám se to podařilo otočit. Ale nepochybuji o tom, že béčko Žižkova přebor zachrání.

Říkal jste, že se vám daří proti silnějším soupeřům. Do jaké kategorie řadíte Motorlet B? Jeho jarní výsledky doma a venku jsou jako den a noc.
Počítáme s tím, že budou mít zase šest lidí z áčka. Dva ze základu a čtyři další ze širšího kádru. Ale my se nebojíme nikoho, zápasy s Uhelkami a Újezdem Praha 4 nám ukázaly, že můžeme i se silnými soupeři hrát. A když jste se ptal na ty rozdílné výsledky, tak to je přece jasné. Na zápasy ven jezdí prostě jen béčko bez posil.

I u vašeho týmu je rozdíl, zda hrajete doma či venku. Ze hřišť soupeřů jste si odvezli jen čtyři body z devíti utkání. Proč se týmu venku nevede?
Prostě body z venku nevozíme. Byli jsme nováček, bylo tam na začátku nadšení, agresivita a třeba Uhlíři nás možná i trochu podcenili. Nic podobného už teď nehrozí. Navíc nás venku čekají další těžké zápasy. Bude hodně záležet, jak se dají kluci zdravotně dohromady.

O zranění Šaba a Háka všichni vědí. Tohle ale vypadá, že máte před zápasem s Motorletem B další potíže. Marodka se zase rozšířila?
Jsme v problémech. Dva hráči mají výron v kotníku, jednoho trápí tříslo. Víme, že každý bod, který uděláme, bude zlatý.

To ale směrem k záchraně, když z přeboru padají čtyři týmy, nevěstí nic dobrého.
Za sebe můžu slíbit, že uděláme první poslední, aby se Hostivař v přeboru zachránila. Je to hodně sledovaná soutěž, kvalita přeboru se za poslední roky hodně zvedla. Chodí sem hrát kluci z ligových dorostů i zkušení hráči, co už je třeba nebaví cestování ve vyšších soutěžích. Myslím, že to bude boj až do konce.

Z vašich slov plyne, že potřebujete vyhrávat na domácím hřišti. Může to stačit?
Bude to hodně těžký, budeme bojovat o každý bod. Víme, že padají čtyři týmy a podle mě je tam na tyhle pozice pět adeptů. Příště hrajeme doma s Třeboradicemi, nebojíme se nikoho. A dopředu jim můžu slíbit, že to u nás budou mít těžké.

Nevytáhnete ve složité chvíli trumf v podobě exsparťana Tomáše Řepky, který nastupuje za hostivařské béčko?
Z pohledu fanouška by to asi bylo zajímavé. Myslím ale, že tohle neklapne. Já jsem se s Tomášem bavil o hodně věcech. On prostě chodí hrát za béčko, trénuje tam, pomáhá tam s trénováním. A tak to také zůstane. Na trénink chodí devatenáct lidí, popereme se s tím.