Foto: FAČR
Škola v pohybu zavítala už do více než 600 základních a mateřských škol

Škola v pohybu zavítala už do více než 600 základních a mateřských škol

Fotbalová asociace realizuje v rámci tohoto projektu návštěvy trenérů mládeže, kteří mohou inspirovat učitele tělesné výchovy novými prvky se zaměřením na všeobecnou pohybovou průpravu a organizací hodin tělesné výchovy.

,,Tuto nabídku školám a školkám dáváme, protože bychom rádi ve spolupráci s učiteli zvýšili úroveň pohybových dovedností dětí, aby už u malých dětí byla získávána láska a vztah k pohybu a sportu. Nejedná se pouze o fotbalový projekt, vše je zaměřeno na všeobecnou pohybovou průpravu, a to především hravou a zábavnou formou, při které jsou děti v neustálém aktivním zapojení bez čekání a prostojů. Návštěvy realizují naši Grassroots trenéři mládeže, kteří mají s prací s dětmi mnohaleté zkušenosti a mohou tak učitelům poskytnout nové nápady, inspiraci, ale třeba i pohled na sportování dětí," přiblížil záměr projektu Michal Blažej z Grassroots úseku FAČR. ,,A je skvělé, že tuto možnost již využilo přes 600 základních a mateřských škol, toto číslo se ale ještě určitě bude výrazně zvyšovat a se školami navážeme trvalejší spolupráci."

Návštěvy trenérů mládeže mají ze strany škol skvělé zpětné vazby, pro učitele jsou tyto metody i samotná cvičení velkou inspirací do další práce. ,,Děkujeme za velmi příjemný den, už odpoledne vládl na nádvoří fotbal, moc děkujeme a těšíme se na další spolupráci," napsala například ředitelka ZŠ a MŠ v Klatovech. ,,Jsem moc ráda za ukázky, které jsem viděla, děti takto tělocvik baví a mě také. Kolegyním jsem předala i letáčky s další inspirací," napsala jedna z učitelek ZŠ Budyně.

,,Na základě včerejší ukázky mi prosím dovolte vyjádřit velký dík za profesionální přístup a obohacující ukázku práce s dětskou skupinou v našich podmínkách školy," napsali zástupci vedení ZŠ a MŠ Bratislavská ve Varnsdorfu.

Skvělý ohlas měli trenéři FAČR i ze základní a mateřské školy Brná v Ústí nad Labem. ,,Vaší činností u nás byli učitelé i děti nadšeni. Někteří učitelé už začali zkoušet některé prvky, které u vás viděli, ve svých hodinách tělocviku. Děti se na hodinu moc těšily a také se jim hodina pod vaším vedením líbila. Jednohlasně jsme říkali, že takových akcí do škol je potřeba čím více, tím lépe. V dnešní době zažíváme samé projekty, někdy už si říkáme, kdy máme učit? To pro případ vaší aktivity neplatí, tady je přínos jednoznačný, a to především pro učitele, kteří by mohli získat jiné metody výuky tělesné výchovy, budou- li chtít."

Návštěvu školy některého z trenérů FAČR je možné si objednat na webu projektu Můj první gól v sekci Škola v pohybu, k dispozici jsou zde i metodické materiály ke stažení. Případně je možné kontaktovat Grassroots trenéry mládeže. Součástí projektu ŠKOLA V POHYBU jsou i půldenní semináře pro učitele tělesné výchovy a vedoucí pohybových kroužků. Tyto semináře jsou tvořeny teoretickou i praktickou částí, během kterých účastníci kurzu informace nejen slyší a vidí, mohou si je ale i na vlastní kůži vyzkoušet. Tyto semináře proběhnou v roce 2019 dva v každém kraji, předpokládány jsou měsíce duben a listopad. Pro více informací o seminářích se můžete podívat na přiložené video, pro případnou účast na seminářích kontaktujte Grassroots trenéra mládeže Krajského fotbalového svazu.


Více informací o projektu včetně kontaktů najdete ZDE