Zástupci přípravek v Edenu debatovali o reorganizaci soutěží
20.03.2019

Zástupci přípravek v Edenu debatovali o reorganizaci soutěží

Prostory press centra stadionu v Edenu na jeden březnový večer patřily přípravkovým kategoriím. Zástupci Pražského fotbalového svazu si pozvali všechny účastníky soutěží Vladimíra Šmicera a Jiřího Novotného, aby zde diskutovali o stávajícím modelu těchto soutěží. Z pozvaných týmů se neúčastnili pouze zástupci Admiry, naopak pozvání přijal také Vyšehrad a Hostivař, tedy týmy, které tyto soutěže zatím nehrají.

„Cílem setkání je vést dialog mezi Pražským fotbalovým svazem a kluby, které dané soutěže hrají. Právě kluby se mohou nejlépe vyjádřit k tomu, jak soutěže v praxi fungují,“ zahájil setkání Grassroots trenér mládeže Pražského fotbalového svazu Luboš Zákostelský.

Poté už si slovo vzal moderátor večera Otmar Litera, který nejprve všem přítomným trenérům a funkcionářům připomněl fungující projekty PFS a znovu představil i své kolegy na nově vzniklé pozici Grassroots trenér mládeže OFS - Filipa Krhuta, Miroslava Navaru a Davida Perla. Panel doplnili ještě zástupci obou pražských „S“ Jiří Janeček a Jaroslav Vavříček.

Hlavní slovo ale měly samotné kluby. „Máme některé zájemce, kteří by se rádi přesunuli do soutěže Vladimíra Šmicera nebo soutěže Jiřího Novotného. Toto setkání by mělo sloužit k tomu, abychom zjistili jejich důvody a nejenom my jako zástupci svazu, ale i všichni ostatní, kdo tu jsou. Ti se k tomu mohou ihned vyjádřit. Jde nám o otevřenost v debatě mezi kluby,“ řekl před akcí Otmar Litera.

Vedle témat jako jsou pokuty za špatně vyplněné zápisy, se celé setkání točilo hlavně kolem možné reorganizace těchto dvou soutěží, která se naposledy uskutečnila před čtyřmi lety. Od té doby bylo jejich složení totožné. Příští rok se tak možná dočkáme změny. „Je to logické. Většina klubů si prochází určitými fázemi útlumu, nebo se jim naopak sejdou dva až tři silné ročníky. Nejde ale dělat změny každý rok, musíme vidět, že ty kluby pracují dobře dlouhodobě,“ shrnul David Perl.

I když se celá akce nesla ve velice přátelské a pozitivní atmosféře, ne všechny kluby změny vítají. „Samozřejmě jsme si vědomi toho, že se chtějí (Motorlet, Meteor, Xaverov) přesunout do soutěže Vladimíra Šmicera, tu kvalitu na to mají. Na druhou stranu - pro nás to znamená úbytek kvalitních soupeřů a možné rozevírání nůžek mezi soutěžemi,“ shodli se zástupci Dukly JM a Aritmy.

Právě vyrovnanost zápasů a možnost konfrontace se silnými týmy byly tématem druhé poloviny večera. „Vždy je tu možnost přátelských utkání. Soutěž je pouze určitá pomoc a usnadnění organizace,“ navrhl řešení šéftrenér přípravek Slavie Jiří Janeček.

„Se setkáním jsme spokojeni. Na konci byla opět slyšet slova o důležitosti vzájemného setkávání a pozitivní atmosféře. Co se reorganizace těchto dvou soutěží týče, budeme se tím v nejbližších týdnech zabývat a rozhodnutí dáme vědět tak, aby se vše stihlo připravit,“ uzavřel seminář Zákostelský.