Zelenka si užívá roli sportovního ředitele mládeže v Meteoru. Hraje jen pro zábavu
20.03.2019

Zelenka si užívá roli sportovního ředitele mládeže v Meteoru. Hraje jen pro zábavu

Na trávníku dokázal s míčem báječné věci. Nastupoval za Spartu, ale i v zahraničí, teď už ale válí jen pro zábavu. Lukáš Zelenka se totiž proměnil ve fotbalového bafuňáře, když v divizním Meteoru pracuje v pozici sportovního ředitele mládeže. "Zakládám si na tom, aby všechna jednání měla profesionální úroveň, že to, co se řekne, prostě platí," naznačí krédo své práce Zelenka.

Fanoušci si vás pamatují pořád ze hřiště. Vy už ale od léta fungujete jako sportovní ředitel mládeže v divizním Meteoru. Naplňuje vás nová role?
Skočil jsem do toho po hlavě, ale musím říct, že se mi to začíná víc a víc líbit. I když řada věcí není jednoduchých. Povedlo se mi ale sehnat do klubu nějaké hráče i trenéry. Získat je do menších oddílů bývá složitější, ale v tomhle má Meteor výhodu, protože jsou jeho mládežnické kategorie na vysoké úrovni. Fakt, že to máme v klubu dobře trenérsky podchycené, je základ.

V klubu jste byl dříve i trenérem. Tuhle pozici jste ale opustil. Který směr je pro vás ten pravý?
Jako trenér jsem skončil. Musím se přiznat, že toho bylo na mě moc. Nelíbilo se mi chování některých rodičů, kvůli tomu mě to přestalo bavit. Co se týče budoucnosti, tak těžko říct, ale momentálně mě moc baví to, co dělám.

Váhal jste, zda na nabídku Meteoru kývnout? Třeba Sparta, kde jste hrával, se neozvala?
Když ta nabídka přišla, fakt jsem neváhal. Bylo to období, kdy jsem hodně sportoval, ale na nabídku k práci jsem čekal. Nad tím, že se ozve Sparta jsem moc nepřemýšlel. Párkrát jsem Spartu zkritizoval, takže jsem s tím nepočítal. Ale na podzim mě pozvali na oslavu výročí a všechno se teď zlepšilo. Ohledně mládeže se Spartou spolupracujeme, stejně jako se Slavií.

V Meteoru se dobře pracuje s mládeží, klub vylepšuje i zázemí. Jak se Meteor mění pod Lukášem Zelenkou?
Bereme si v určitém věku hráče z menších klubů, stejně jako ti nejlepší od nás zase odcházejí do Sparty, Slavie, to je prostě daná hierarchie, s tím se počítá. Snažím se o to, aby menší kluby pochopily, že jim nechceme škodit. Jde jen o to, aby pochopily, že se jen kluci prostě posouvají výš. Zakládám si na tom, aby všechna jednání měla profesionální úroveň, že to, co se řekne, tak prostě platí.

Využíváte zkušeností ze zahraničí?
Snažím se o to. Ale taky se nám stalo, že nás některé ligové kluby vyšplouchly, kdy zblbly naše hráče. Já se snažím o práci s trenéry. Komunikuji s nimi, chci, aby pochopili, že hlavní je úspěch celého klubu a ne jednoho mládežnického týmu. Takže, když se řekne, že nějaký hráč bude k dispozici jednomu týmu v sobotu a pak odehraje i část utkání v neděli, tak to prostě musí trenér přijmout jako fakt. Neexistuje, aby pak trenér takového fotbalistu nechal hrát celý zápas, když má odehrát jen jeho část.

Před lety jste odhalil, že v zápase žáčků hrál za soupeře starší fotbalista. Zlepšila se v tomhle směru situace?
Já jsem se už s ničím podobným nesetkal a doufám, že už se s ničím takovým ani nesetkám. Ale bohužel se ke mně občas dostanou zprávy, že některé kluby jedou na výsledky a tyhle věci dělají. Přitom třeba v té kategorii mají hráče. Pokud je to pravda, tak je to špatně.

Souhlasíte s tvrzením, že je čím dál těžší udržet mladé kluky u fotbalu?
Jo, jo, je to tak. Vidím to i u svých dětí. Jsou nejradši na počítači. Hodně populární je také florbal, to je fenomén. Mrzí mě, že to tak je.

Meteor ale hodně dává šanci talentům...
To je pravda, že se snažíme dávat prostor mladým. Teď se perou v áčku dva kluci o svoji šanci, máme i další talenty. Záleží jen na klucích samotných, zda vydrží, budou makat a o tu příležitost si řeknou. V létě před mým příchodem někteří kluci odešli, je to velká škoda.

Podporujete i dva Rokykempy, které pořádá Vít Caudr, bývalý brankář Meteoru. Proč by si mladí fotbalisté neměli nechat podobnou věc ujít?
O podporu mě požádal Víťa Caudr, který trénuje v Meteoru tým U15. Vím, že kemp skvěle zajistí. Je to podobná akce, jako když jedou děti o prázdninách na tábor, budou mít spoustu zážitků. Je to rodinný kemp, všichni trenéři a trenérky jsou erudovaní s nejvyšším trenérským a vysokoškolským vzděláním. Kromě fotbalu budou na programu samozřejmě i další aktivity. Pokud mi to pracovní vytížení dovolí, přijedu se na kemp také podívat.

Stihnete si ještě občas kopnout soutěžní zápasy?
Chodím si zahrát za Real Top, starou gardu Sparty a taky jsem si byl zahrát za SIGI Team. Hraju pro zábavu, to mě baví. Jinak jsem pořád registrovaný v Hovorčovicích.

Jste velkým sparťanem, co říkáte na to, že se teď Letenským konečně daří?Ta demolice Plzně se mi hodně líbila. Jinak si samozřejmě uvědomuji, že ty první jarní zápasy byly povedené výsledkově, ale herně to nebylo ideální. Sparta měla i štěstí. Ale štěstí přeje připraveným. Hodně se mi líbí Hložek, to je neskutečný talent.


Kdy a kde se budou Rokykempy konat?
Kemp má své vlastní webové stránky ZDE
Na těchto stránkách je možné dozvědět se vše potřebné. Kempy se budou konat v Rokytnici nad Jizerou v termínech 21. - 26. 7. a 28. 7. - 2. 8. 2019.