Foto: Lukáš Fabián
O vítězi Dětského fotbalového poháru rozhodovaly penalty

O vítězi Dětského fotbalového poháru rozhodovaly penalty

Již 9. ročník Dětského fotbalového poháru vyvrcholil velkolepým finálovým turnajem, na kterém nechyběl sedminásobný mistr světa ve freestylu Honza Weber, trenér reprezentace U18 Luboš Kozel ani maskot Pražského fotbalového svazu, lvíček Bruncvík. Osmička nejlepších týmů předvedla kvalitní podívanou, která byla dramatická do posledních vteřin. Po penaltovém rozstřelu se z vítězství na turnaji radovala základní škola generála F. Fajtla.

Finále opět přivítala krásná hala na Petřinách, kde se sešlo osm nejlepších týmů, které byly podle svých předchozích umístění v semifinále rozděleny do dvou skupin. Ve skupině A o postup mezi nejlepší čtyři bojovaly týmy reprezentující ZŠ Mikulovu, Jílovskou, B. Hrabala a Angel. V této skupině dominovaly především obrany všech týmů. Mikulce stačilo v každém skupinovém zápase vstřelit pouhý jeden gól, aby postoupila z prvního místa se 7 body.

Z vybojovaného druhého místa se radovala ZŠ Jílovská, které k postupu dovedly tři remízy. ZŠ Angel a ZŠ B. Hrabala měly nejen stejný počet bodů, ale také shodné skóre i vzájemný zápas. O třetím místě ve skupině tak rozhodovaly penalty mezi těmito týmy, které zvládli žáci B. Hrabala.

Skupina B byla pro diváky, kterých do haly dorazila spousta, gólově atraktivnější. Pro první místo ve skupině si došli žáci generála Fajtla se 7 body, které v těsném závěsu do semifinále doprovodila ZŠ Chodovická s 6 body. Třetí místo obsadila ZŠ Bítovská a čtvrté ZŠ Dr. Edvarda Beneše. Po dohrání skupin na děti čekalo velké překvapení – svoji show předvedl Honza Weber, profesionální fotbalový freestylista, sedminásobný mistr světa a pětinásobný mistr Evropy.

Po tomto zpestření se všechny oči upřely na důležitá semifinále. V prvním z nich se mezi sebou utkala Mikulova proti Chodovické. Velmi dramatické utkání těsně rozhodl jediný gól z nohou hráčů Mikulky, kteří se tak radovali z postupu do finále.

Druhé semifinále přineslo neskutečný zápas, který se zapíše do dějin Dětského fotbalového poháru. Loňský vítěz z Jílovské v něm vedl již o dvě branky a vypadalo to, že si pohodlně dokráčí do finále. Pár minut před koncem ale hráči generála Fajtla snížili, a to je nakoplo k dalšímu tlaku. V poslední minutě se jim také podařilo vyrovnat a celá hala byla připravena, že uvidí pokutové kopy. Zvláště když ještě tři vteřiny před koncem byl balon mimo hru. Hráči generála Fajtla však rychle vhodili aut a jejich kapitán nádherným volejem se zvukem sirény zaskočil všechny v hale. Rozhodčí gól uznal, a tak propukla nespoutaná radost hráčů generála Fajtla.

Žáci Jílovské si chuť poté spravili v zápase o třetí místo, které zvládli poměrem 3:1 a získali tak medaile za bronzové umístění.

Poté přišlo na řadu velké finále, které rozhodlo o nejlepším z více jak stovky přihlášených týmů. Hrál se opatrný zápas, ve kterém nikdo nechtěl udělat chybu. Utkání tak v základní době skončilo bez branek a následovaly penalty. Kapitán generála Fajtla se postavil do branky a první penaltu chytil, jeho spoluhráče však s pomocí tyče vychytal brankář soupeře. Podařilo se mu zneškodnit i druhou penaltu soupeře a tentokrát jeho spoluhráč gól vsítil. A protože ve třetí sérii hráč Mikulky přestřelil, mohla na palubovce propuknout nekonečná radost hráčů, trenérů i rodičů základní školy generála F. Fajtla.

Finále sledoval také trenér reprezentace U18 Luboš Kozel, který všem školám pogratuloval k povedeným výkonům. Zároveň každé škole předal pohár a diplom za účast ve finálovém turnaji Dětského fotbalového poháru. První tři školy dostaly navíc také medaile a finalisté památné dresy, které jim navždy budou připomínat, jakého úspěchu dosáhly.

Děkujeme všem přihlášeným týmům za účast a budeme se těšit v příštím roce.

Fotografie z finálového dne naleznete dole pod článkem.


Fotografie