Foto: Jiří IPSER
V zimě to tam nepadalo, góly jsem si šetřil na divizi, směje se po výhře na Aritmě Zahálka
12.03.2019

V zimě to tam nepadalo, góly jsem si šetřil na divizi, směje se po výhře na Aritmě Zahálka

Areálem vokovické Aritmy burácel vítězný pokřik. Zněl ovšem z kabiny Admiry. Ta na startu divizního jara získala po výhře 2:1 důležité tři body v boji o postup. K vítězství nasměroval Admiru kanonýr Štěpán Zahálka, když už v první půli tečoval míč za záda domácího brankáře. „Možná to ani nebylo vidět, ta teč byla lehounká, ale díky bohu to tam zapadlo,“ usmál se autor 14 divizních branek.

Vždycky se říká, že je důležité sezonu dobře rozjet. Ulevilo se vám, že jste získali tři body?
Celý týden jsme se připravovali na to, že tenhle zápas musíme zvládnout. Určitě byl moc důležitý, protože jsme věděli, že podle něj se bude odvíjet celé jaro. Potřebovali jsme to i kvůli sebevědomí, protože proti Aritmě se nám moc nedaří. Všichni jsme byli takoví nahecovanější a chtěli jsme to zlomit. Konečně.

Jaký byl start Admiry do jara vašima očima?
Nebylo to moc o fotbale. Foukal silný vítr. Naštěstí se nám podařilo chvíli poté, co Aritma vyrovnala na 1:1, dát zase vedoucí gól. To bylo strašně důležité, že jsme dokázali rychle odpovědět a dostat se zase do vedení. Pak už jsme to udrželi. Ale byla to fakt hlavně vůle a boj a my jsme byli šťastnější.

V poslední době se v derby s Aritmou daří spíš hostujícím celkům. V tomhle směru jste si mohli věřit, že budete úspěšní, ne?
Je to tak, že oni nás dokážou potrápit hlavně u nás doma. Je to specifický zápas, protože my s Aritmou hrajeme vždycky první kolo, kdy týmy ještě nejsou úplně rozehrané. Tenhle zápas byl první, co jsme letos hráli na přírodní trávě. Bylo to znát. Je to jiný pohyb, jiný odskok balonu, je to mnohem náročnější. Člověk se na tom boří, trávy ještě nejsou v takové kondici, jak bychom si přáli. Balon odskakuje, takže fakt díky bohu, že jsme to zvládli a získali tři body. Udrželi jsme na prvním místě náskok. Vedeme pořád o sedm bodů. Je skvělé, že jsme start zvládli.

Když jste poslal Admiru do vedení, říkal jste si, že může být váš gól vítězný?
To ne, protože jsme už měli nějaké šance před gólem. Jenže jsme je neproměnili, přitom hra byla docela dobrá. Dobře jsme je napadali, získávali jsme míče a chodili do otevřené obrany. Akorát jsme ty šance nedali. Je ale pravda, že i pod vlivem toho větru jsme si říkali, že jeden gól klidně může rozhodnout, jedna standardka, chyba. V tom větru se tam oba týmy špatně dostávaly, dva góly padly právě po standardkách.

Soupeři se povedlo ve druhé půli vyrovnat, cítili jste, že může přijít komplikace?
Aritma ve druhé půli bojovala, hodně zjednodušila hru. Dostali jsme blbý gól ze standardní situace, kdy to tam bylo tečované na přední tyči. Vítr to sebral a zapadlo to na zadní tyč. Vždycky je to rána pro sebevědomí. Naštěstí jsme se rychle oklepali a standardka vyšla i nám. Pro klid bylo důležité, že náš druhý gól přišel tak brzy, pak už jsme to odskákali a udrželi.

Na podzim jste měl báječnou střeleckou formu. Nevím, jak se vám vedlo přes zimu, ale se vstupem do jara jste asi spokojený, že?
V zimě mi to tam tolik nepadalo, já jsem si to šetřil na jaro v divizi. Doufám, že to tam bude padat minimálně stejně jako na podzim a já pomůžu Admiře k postupu.


Derby očima trenérů
Tomáš Kubr, Aritma: „V první půli jsem nebyl spokojený, tu jsme prohospodařili. Připravovali jsme se na něco jiného. Kdybychom odehráli celý zápas tak, jako začátek druhé půle do vyrovnávacího gólu, a bavíme se o odmakání, ne o fotbalovosti, bylo by to podle mých představ. Jenže když jsme vyrovnali, přišla studená sprcha, soupeř nás potrestal ze standardky. Závěr utkání jsme pak zase odmakali, ale nakonec to bylo málo, protože tak to mělo být od začátku. Soupeř byl v první půli bojovnější a rozhodl ze situací, z nichž jsem si představoval, že bychom mohli rozhodovat my. Šancí všeobecně nebylo tolik, nás může mrzet, že Admira vlastně skórovala z jediné střely na bránu ve druhé půli. Naše divizní skupina je hodně vyrovnaná a platí, že kdo v zápasech vede, tak většinou i vyhraje, má výhodu, moc se utkání neotáčí. A tady to opět platilo.“

František Peřina, Admira: „První utkání po zimní pauze je vždycky trochu loterie a nás čekalo navíc derby. Připravení jsme byli dobře, v první půli jsme byli lepší a měli jsme proměnit nějaké šance. Pak by pro nás byl ten zápas jednodušší. Paradoxně jsme dali gól z nešance. Po přestávce Aritma přitlačila, dělaly nám problémy nakopávané balony, ovlivnil to silný vítr. Byla to otázka i štěstí. Kluci skvěle bránili a bojovali, chci jim za to poděkovat. Důležité bylo, že jsme dokázali rychle reagovat na gól soupeře. Bylo to jen o gól, taková naše klasika, nervy. Fotbal to asi nebyl moc hezký, ale já jsem spokojený se třemi body.“

Na fotogalerii ze zápasu Aritma - Admira od Jiřího Ipsera se můžete podívat ZDE



Fotografie