Foto: Pavel Jiřík st.
Rozhodčí Chládek účinkoval v televizním magazínu Jiná liga. Trému jsem neměl, říká

Rozhodčí Chládek účinkoval v televizním magazínu Jiná liga. Trému jsem neměl, říká

Píská první rok a hned je za hvězdu. Sudí Martin Chládek účinkoval ve fotbalovém magazínu na TV Seznam Jiná liga, jehož ústředním tématem byli rozhodčí. „Trému jsem neměl. Pracoval jsem v médiích a často používal diktafon,“ směje se devětadvacetiletý arbitr. Při natáčení řídil přípravný zápas mezi Čechií Smíchov a Lipenci.

Nebývá zrovna obvyklé, že se televize rozhodne natáčet takový pořad. Jak na vás vůbec přišli, a dolehla na vás nervozita?

Když jsem byl osloven, neváhal jsem. Hned jsem měl jasno, že do toho půjdu. Jen jsem o všem řekl na komisi rozhodčích. Pracoval jsem v médiích, tak jsem žádnou trému necítil.

Pátral jste po tom, jak na vás televize přišla?
Ne, ale je pravda, že s jedním z tvůrců jsem studoval na vysoké škole. Hodilo se jim, že pískám teprve jeden rok, tak si vybrali mě.

Měl jste na sobě GoPro kameru? Dávali si hráči pozor na jazyk?
Pravdou je, že jsem byl zvědavý na to, jak budou hráči reagovat. Bylo tam pár situací, kdy to musela televize vypípávat. Moc bacha si tedy zrovna nedávali. 

Šlo o přátelský zápas, ale i tam asi občas ovládnou dění na hřišti emoce, že?
Bylo to přátelské utkání, kdy jsem neměl na lajně asistenty. Na to jsem zvyklý, když řídím utkání ve druhé a třetí třídě. Ale došlo tady k situaci, kdy laik nedržel linii s obranou, byl o třicet metrů vzadu a snad i koukal do mobilu. Útočník šel na branku a obránci zařvali ofsajd. On zvedl praporek, ale já jsem to vyhodnotil, že je ta situace v pořádku. Padl z toho dokonce gól. Hráči týmu, co ho dostali, tak se jim to pochopitelně nelíbilo. Padala tam i nějaká sprostá slova.

Jak jste reagoval?
Televize měla tu situaci natočenou, takže mi hned o poločase hlásili, že se o žádný ofsajd nejednalo. Tak jsem za hráči šel a na začátku druhého poločasu jsem jim to také řekl, že bylo všechno v pořádku.

Jaké to vůbec bylo, mít na sobě GoPro kameru?
Měl jsem ji jen první poločas, byl to docela nezvyk, ale snad jsem to zvládl, stejně jako poločasový rozhovor. Druhý poločas bez kamery už byl běžný.

Jaké jste měl na pořad ohlasy?
V sobotu to běželo v televizi poprvé. Bude se to ještě reprízovat a teď už je ten pořad i na internetu, takže se může podívat, kdo chce, jak to vypadalo. Co se týče ohlasů, tak se mi ozvali tři kamarádi, co jsem pěkných pár let neviděl. Sám jsem to ale nikomu neříkal, že to bude v televizi.

Koukal jste se vy sám?
Podíval jsem se. I když je to takové zvláštní, když koukáte sám na sebe. Ale snad jsem to zvládl, měl jsem z médií nějakou praxi. Co se týče rodiny a přítelkyně, nějak jsme to ani neřešili.

Bral byste podobnou pomůcku i pro mistrovské zápasy?
Myslím, že tahle kamera toho zase tolik nevyřeší. Možná při nějakém školení by nějaký smysl mít mohla, ale televizní záběr z nadhledu dá lepší obrázek o celé situaci na hřišti.

Tak třeba by odhalila, jaký měl rozhodčí na danou situaci výhled...
To je otázka. Kamera zabírá jeden směr, ale vy se můžete očima dívat úplně jinam.

Velké téma je systém VAR, který se využívá v první lize. Jste jeho fanouškem?
Jeho využívání je nevyhnutelná cesta. Všem je jasné, že bez téhle moderní technologie to nejde. Samozřejmě, že se to někomu nemusí líbit, třeba kvůli tomu, že není ta technologie na všech stadionech. Ale budoucnost určitě má.

Reklama v televizi vám určitě přidá na popularitě. Už se těšíte na start jarní části soutěží?
To je otázka. Já mám totiž problémy s meniskem a vypadá to, že jsem dočasně mimo hru. Ale při tom natáčení se mi nic nestalo. Ozvalo se to až den po utkání. Nějakou chvíli si teď asi od pískání odpočinu.

Na 3. díl pořadu Jiná liga, v němž vystupuje rozhodčí Chládek, se můžete podívat ZDE. Reportáž o něm začíná v čase 18.55.


Fotografie