Foto: Pavel Jiřík st.
Omlazená Dukla JM chce napravit herně nevydařený podzim. Exligové opory ale zůstávají

Omlazená Dukla JM chce napravit herně nevydařený podzim. Exligové opory ale zůstávají

Mládí vpřed, velí Dukla Jižní Město. Tým má sice dál v kádru zkušené exligové borce Jana Nezmara a Milana Matulu, během zimy se objevil i chlapík s kouzelnou přihrávkou Jiří Janoušek, ale jinak trenér Josef Světlík přivítal v přípravě řadu mladých talentovaných fotbalistů. „Podzim nebyl herně úplně povedený a čtvrté místo je možná i víc, než jsme na hřišti předváděli. Máme co napravovat,“ neskrývá kouč.

Do startu jarní části přeboru zbývá pár dní. Cítíte zdravou nervozitu a nažhavení ze svého týmu?
Uvidíme na tréninku (směje se - rozhovor se uskutečnil před tréninkovou jednotkou). Generálku jsme odehráli ve středu minulý týden, o víkendu jsme si dali volno. Přece jenom teď budeme řadu víkendů pohromadě, tak si myslím, že to byl dobrý krok.

Jste spokojený s tím, jak je tým připravený?
Vždycky to může být lepší. Ale je pravda, že když to srovnám s poslední přípravou, co jsme měli, tak ano. Protože ta minulá příprava, to bylo samé zranění, nemoci. Pro trenéra to nebylo nejlepší. Tentokrát jsme v přípravě nešli pod šestnáct lidí.

Není to tak dávno, co si Dukla JM v zimě vyrazila do ciziny. Zajeli jste letos také do zahraničí, nebo aspoň na menší soustředění v Čechách?
Letos neodjel do ciziny ani pan Vidlička, který to má ve zvyku. (směje se) My jsme dobře věděli, co chceme přes zimu odpracovat a dá se říct, že jsme chtěli postavit tým od znova. Cítili jsme, že to na podzim nebylo ono, chtěli jsme tým omladit a pracovat směrem k budoucnosti. Přivedla se řada mladých hráčů.

Takže ani kratší soustředění se nekonalo?
Myslím, že tahle příprava byla asi nejnáročnější, jakou jsme tu měli. Soustředění nebylo, my víme, že tu máme skvělou partu, všem bylo jasné, že musíme zapracovat na tom, jak se bude Dukla Jižní Město prezentovat na jaře v přeboru.

Dukla JM patří mezi týmy, které mají v sestavě zkušené exligové fotbalisty. Povedlo se během zimy přilákat nějakou hvězdičku?
Tentokrát jsme se vydali cestou mladých posil, ale pozor. Naši exligisté Matula a Nezmar u nás samozřejmě zůstali.

Do přeboru každopádně pár hráčů s ligovými zkušenostmi přišlo. Berete to jako plus, nebo spíš vnímáte, že jaro bude i kvůli tomu těžší?
Určitě to beru tak, že je to fanoušky lepší. Přebor má díky takovým hráčům kouzlo, aby na něj fandové chodili. Pro mladé hráče je navíc velká zkušenost vedle takových fotbalistů nejen hrát, ale i trénovat. Já určitě vítám, když do přeboru přijde každý takový hráč.

Mrzelo vás, když dal Vladimír Pokorný, trenér mládežníků v Dukle JM, přednost angažmá u konkurence v Uhelných skladech?
To je spíš otázka na něj, jak to cítil. Dali jsme si kávu. Vyslechl si podmínky, jaké mu nabízíme, a pro změnu řekl on nám svoje představy. Rozhodl se hrát v Uhelných skladech, to je celé.

Zaznamenal jsem, že odešel talentovaný Jíra i někdejší ofenzivní tahoun Micka. Povedlo se je nahradit?
Co se týče Dominika Jíry, tak asi touží po větším herním vytížení. Navíc, když se vám ozve první mužstvo tabulky, tak to asi mladého hráče láká. A co se týče Micky, už jsme bez něj hráli celý podzim, takže to pro nás není žádná novinka. A s příchodem nových hráčů máme jeho pozici vyřešenou.

Jste na čtvrtém místě, kam až sahají ambice Dukly JM?
Vnímám to tak, že víc než na umístění bychom se měli zaměřit na vylepšení herního projevu. Podzim nebyl v tomhle směru úplně povedený a čtvrté místo je možná lepší než výkony, které jsme předváděli. A co se týče umístění, říká se, že nejlépe se útočí, když jste ve stínu pozornosti...

Vedoucí příčku drží bez jediné prohry Újezd Praha 4. Povede se někomu nováčka porazit?
K tomu asi jen tolik, že klobouk dolů před tím, co na podzim dokázali. Ale troufnu si říct, že jaro bude určitě náročnější.

A povede se někomu jaro projít bez porážky?
Už se bude bojovat o medaile, stejně jako polovina týmů bude hrát o záchranu, takže takový úkaz, jako byl na podzim Újezd Praha 4, podle mého k vidění v přeboru nebude. Navíc i kvůli tomu, že za tři roky šel přebor opravdu hodně nahoru.