Foto: Martina Klánová
Uhelné sklady mají exligovou posilu. Pokorný věří, že se povede prohnat lídra

Uhelné sklady mají exligovou posilu. Pokorný věří, že se povede prohnat lídra

Zahrál si nejvyšší soutěž, druhou ligu a naposledy působil v ČFL v dresu Jiren. Teď se v devětatřiceti letech Vladimír Pokorný těší na novou zkušenost, přestoupil do Uhelných skladů a bude válet v Pražská teplárenská přeboru. Ofenzivní záložník umí střílet góly, přesnými pasy by měl zásobovat i útočné duo Zilvar - Klán. S jeho pomocí by Uhlíři rádi potrápili lídra z Újezdu Praha 4.

Co rozhodlo, že jste po podzimu vyměnil třetí ligu za pražský přebor?
Hodně ta změna souvisí s věkem. Ve třetí lize už moc straších hráčů nepůsobí, tady v přeboru se nějaký ještě najde. V Uhelkách jsou tři kluci, co se mnou hráli za Jirny, znám i Vendu Klána. Trenér Hlavica taky hledal hráče do zálohy, kam se mnou počítá. Prostě si to všechno sedlo a já na jaře budu působit v Uhelných skladech.

Ve třetí lize jste se na podzim statečně pral v zápasech, podle mého jste na ČFL stačil, trenér zářil nadšením, že jdete na hřiště. Nestálo za to dojet sezonu?
Slovo pral, které jste použil, to všechno hodně vystihuje. Pral jsem se totiž se zraněními. Vždycky jsem se zranil a pak se vracel, dost to bolelo. Byl jsem po operaci zkříženého vazu v koleně, byl to pomalu zázrak, co jsem zvládl odehrát. Ale já mám fotbal pořád rád, a když byla nouze o hráče, rád jsem pomohl. Těším se na fotbal do přeboru. Užívám si ale každý zápas. Je mi jedno, jestli to je v ČFL, přebor, nebo se hraje zrovna přátelské utkání.

Trochu mi to připomíná nadšení hokejové legendy Jaromíra Jágra, který s radostí nastupuje ve druhé nejvyšší soutěži za své Kladno. Je to podobné? 
Občas si tak trochu připadám. V Jirnech už se mi dvacetiletí kluci někdy smáli, že mám do fotbalu pořád chuť a vracím se do hry. Ale stálo to za to. Třeba kvůli tomu, že na moje zápasy chodí můj sedmiletý syn. Kouká na tátu a září mu očička. To je nádhera, za tohle to stojí. Když jsem chvíli byl jen trenérem, nesl to těžce. Teď má zase radost, když mě vidí hrát.

Potěšil jste syna nějakým gólem už i za Uhelné sklady?
Se Slaným jsem vstřelil dva góly, ale jinak jsem moc spokojený nebyl. Hrálo se na umělé trávě, a to už pro mě moc není. Už se těším na normální trávu.

Vstřelil jste dvě branky, ale mluvil jste o pozici záložníka. Takže útočení v Uhelných skladech necháte duu Zilvar - Klán?
Přesně tak, v útoku je plno. Trenér mi jasně řekl, že mě potřebuje v záloze. Já bych se rád za kluky vytahoval dopředu, ale naši stopeři nás zase stahují do defenzivy. Nejspíš to bude tak, že budu muset být všude. (směje se)

S vaší skvělou kopací technikou se útočníci mohou těšit na parádní přihrávky. Stihli jste během zimy vyladit souhru s útočníky? Třeba Lukáš Zilvar když dostane míč do běhu...
Má skvělé náběhy za obranu, tak mu to tam budu posílat. On je neskutečně rychlostně vybavený, běhá mu to neuvěřitelně. Pár takových hráčů jsem během kariéry zažil. Všiml jsem si ho, už když jsem se na Uhelky byl párkrát podívat. A teď to vidím i z pozice hráče na trávníku. Myslím, že souhra klape i se zbytkem týmu, třeba s Kocourkem můžeme hrát snad poslepu. Vím přesně, co udělá.

Váš předchozí klub z Jiren je na posledním místě tabulky, Uhelné sklady bojují o první místo. To bude pro vás každopádně asi příjemná změna, že?
Je pravda, že pozice to bude jiná. O záchranu jsem hrál v kariéře jen jednou, s Čáslaví. Teď jsem zvědavý, jaké to bude hrát v přeboru o špičku.

Zaútočí Uhlíři na první místo? Ztrácíte šest bodů.
Přál bych si to. Nebudu se za nic schovávat. Viděl jsem zápas Uhelek s vedoucím Újezdem a byl to vyrovnaný boj. Uděláme všechno pro to, abychom Újezd Praha 4 dohnali a nakonec i předehnali. Máme kvalitu, nemáme se čeho bát. Hlavní bude, aby drželo zdraví. Věkový průměr je u nás docela vysoký, snad se nám budou zranění vyhýbat.

Zvykat si budete i na jiný styl koučování. Trenér Hradecký byl asi typově jiný než Robert Hlavica, že?
Takhle na to nekoukám, já už totiž v kariéře zažil snad všechno. Takže mě žádný pokyn trenéra nemůže překvapit, toho se fakt nebojím. S Robertem Hlavicou to určitě bude v pohodě.

Ve třetiligovém klubu jste fungoval jako manažer, pomocná ruka trenéra. Lákala by vás práce ve fotbale právě v takové pozici?
Za zkušenost z Jiren jsem moc vděčný. Jinak si momentálně dělám trenérskou B licenci a na Dukle Jižní Město trénuji žáčky. A moc mě to baví, naplňuje mě to. U fotbalu bych určitě rád do budoucna zůstal.

Zmiňujete přeborového konkurenta Duklu JM. Nedostal jste z Dukly laso?
Musím přiznat, že jsem dostal seriózní nabídku, ale rozhodlo to, že mám určitý vztah k Uhelným skladům. Přišlo mi přirozené, že půjdu právě tam.

Těšíte se na vzájemný zápas s Duklou?
Určitě ano. Ale není to o tom, že by to bylo nějak přehnaně vyhecované. Spíš se těším na to, že se přijdou podívat kluci, které trénuji. A taky se těším na zápas s Tempem, tam jsem s fotbalem začínal, tak to bude mít také náboj.

Snad po vás nebude chtít mužstvo odměnu za vítězství nad každým týmem, ke kterému máte nějaký vztah...
(Usměje se) To já jsem měl v poslední době skoro pořád, prošel jsem toho hodně. Já se ale celkově těším na přebor. Ve třetí lize už jsem nějakou dobu hrál, soupeři z přeboru budou pro mě noví.

Prošel jste nejvyššími soutěžemi, nemáte obavu, že si vás soupeři budou víc hledět a dostanete naloženo? Když nastoupil Jan Nezmar, tak po pár minutách schytal pěknou kosu...
Honza je zpevněnej, takže si myslím, že to spíš bolelo toho obránce. Já jsem nad tím takhle nepřemýšlel, spíš platí, že jsem si tak nějak ublížil sám. Třeba tím, že jsem vletěl do souboje, kam už jsem chodit neměl. V mém věku je to hodně o zdraví a já věřím, že to bude i po téhle stránce v Uhelkách klapat.

Je odchod do Uhelných skladů vaším posledním přestupem?
Pokud se týká hráčské kariéry, tak myslím, že ano.