Foto: Pavel Jiřík st.
Zimní turnaj Meteoru slavil jubileum. Vrátí se příští rok juniorka Sparty?
25.02.2019

Zimní turnaj Meteoru slavil jubileum. Vrátí se příští rok juniorka Sparty?

Nekope do míče, nestřílí góly, ani jim nezabraňuje. Přesto je Pavel Stehlík ústřední postavou zimního fotbalového turnaje Meteoru. Ten měl na programu už 30. ročník a hrál se jako Memoriál Jiřího Kolína. „Snažíme se o to, aby u nás dostaly všechny týmy maximální servis. Když jsou spokojené, jsme spokojení i my,“ naznačuje funkcionář, co je jeho hlavním cílem pro tradiční pražskou zimní fotbalovou akci.

Skončil 30. ročník turnaje pořádaného Meteorem. Jaký byl jubilejní ročník?
Co se týká kvality účastníků, tak určitě patřil k těm lepším, protože se u nás ukázalo pět divizních celků a tři třetiligové. Byli jsme spokojení nejen s výkony na hřišti v podání hráčů, ale i s výkony rozhodčích. Přálo nám i počasí, vše proběhlo v pohodě.

Nakonec vám vyšlo i rozlosování, kdy se o vítězi rozhodovalo až v poslední den turnaje...
Tohle se povedlo, ale je to spíš náhoda, že se tentokrát bojovalo o první místo až takhle na úplném konci - v posledním kole. Bylo to opravdové vyvrcholení. (Turnaj vyhrály Zápy) My se hlavně snažíme, aby týmy, které proti sobě nastoupí někdy na začátku jarní části mistrovských soutěží, proti sobě hrály na začátku turnaje.

Náboj mělo poslední kolo i pro váš Meteor, i když se mu zrovna nevedlo, že?
To je jasné, nikdo nechtěl skončit poslední. Já jsem sice z Meteoru, na turnaji mi ale jde o to, aby byly všechny týmy spokojené a trenéři všech týmů se mohli starat jen o fotbal. Aby měli jedinou starost, a tou je zkoušení hráčů během utkání. Co se týče Meteoru, neodehrál některé špatné zápasy, třeba proti Královu Dvoru nebo proti Kladnu. Ale stejně jako u ostatních, je to příprava, točí se sestavy, některé opory různě odpočívají. Hlavní je, aby výsledky přišly v soutěži.

Zimy nebývají v posledních letech moc chladné, letos ale několikrát přišlo silné sněžení. Komplikoval vám nějak situaci sníh?
Počasí nám v tomhle směru přálo. Jen dvakrát hodně sněžilo, ale přišlo to vždycky v pátek, takže jsme stačili zareagovat a všechno se povedlo odklidit. Ani jeden zápas se nemusel odkládat.

Řada klubů volí místo turnajů přípravné zápasy. Jak je těžké na turnaj přilákat?
Za ta léta už vím, že vždycky záleží na trenérovi týmu. Vím o situacích, kdy by vedení nějakého klubu u nás na turnaji svůj tým vidělo, ale trenér má o přípravě jiné představy, takže se nakonec naší akce neúčastní. Teď jsme měli na turnaji dva nováčky a u obou z nich snad byla spokojenost. Ze strany Zbuzan mám už dokonce příslib, že pokud se nestane něco neočekávaného, tak chtějí hrát i v dalším ročníku.

Jak se mění startovné a odměny pro nejlepší?
Za ta léta, co se o turnaj starám, nedošlo k úpravě startovného ani odměn pro nejlepší. Pořád samozřejmě platí, že se snažíme všem účastníkům nabídnout maximální služby, takže se mohou starat jen a jen o fotbal. A podle ohlasů, co jsem měl, jsou snad všichni spokojení.

Kdy začnete připravovat další ročník?
Momentálně se klubů ani neptám, staráme se vždy jen o to, aby byla ze strany účastníků maximální spokojenost. Necháme to být a někdy v srpnu, září začnu kluby kontaktovat. Je také otázka, jak bude turnaj v příštím roce vypadat, protože se do třetí ligy a divizí vrátí juniorky ligových týmů a my jsme byli zvyklí, že u nás třeba juniorka Sparty hrávala. V současnosti to nejde kvůli tomu, že v době, kdy nás turnaj vrcholil, tak už se normálně hraje Juniorská liga. Ale za rok uvidíme.

Třeba by stálo za to turnaj rozšířit. Uvažujete o tom?
Tahle otázka je složitá a myslím, že současný formát s osmi je nejspíš vyhovující. Pochopitelně je zde možnost mít třeba dvě skupiny turnaje a pak by se hrálo na konci první s prvním ze skupin a tak dále. Ale taky jsme zaznamenali, že už se týmům nechce hrát utkání třeba od sedmi večer pod umělým osvětlením. V současné době jsme měli čtyři zápasy za den a bylo to optimální pro všechny.

Byl letošní turnaj něčím výjimečný?
Snad tím, že to byl třicátý ročník. Nevím o turnaji, kde by hrály týmy na úrovni třetí ligy a divize a měl by tak dlouhou tradici. Výjimečný bude i ten příští rok. To bude patnáctý ročník turnaje, kdy se bude hrát jako Memoriál Jiřího Kolína. Na závěr turnaje pak pozveme jeho manželku a dceru.