Foto: Pavel Jiřík st.
Divizní Motorlet se chce na jaře polepšit. Pomoci má i posila ze Švýcarska

Divizní Motorlet se chce na jaře polepšit. Pomoci má i posila ze Švýcarska

Deváté místo v divizním poločase skupiny B? Fotbalový Motorlet má co napravovat, trenér Martin Poustka se proto snaží napumpovat do svých svěřenců sílu a vytrvalost, aby se na jaře polepšili. „Věřím, že budeme hrát dobrý fotbal a budeme proti podzimu alespoň o stupínek rychlejší,“ svěřil se kouč týmu z Jinonic. Je poznat, že v jeho představách měla první polovina sezony dopadnout jinak.

Do jarního startu zbývají dva týdny, jak jste s průběhem přípravy spokojený?
Co se týče tréninků a tréninkového cyklu, tak jsme zvládli všechno určitě dobře. Kluci makají a poctivě chodí. Připravují se tak, abychom na jaře soutěž dokázali zvládnout. To se týká i béčka, které se připravuje společně s námi.

Máte za sebou řadu přípravných zápasů, co vám ukázaly?
Pro mě je v této fázi přípravného období důležitější tréninkový cyklus, tam jsem spokojený s přístupem hráčů. Zápasy jsou jeho zpestřením. Určitě je jako každý sportovec chceme vyhrát, ale výsledky přípravných utkání nám body nepřinesou. Stále chodíme do zápasů po absolvování pátečního velmi intenzivního tréninku, a tak spíše sledujeme chování a práci hráčů po velké zátěži, což se v soutěži samozřejmě neděje.

Se soupeři ze třetí ligy, ať už to byly Štěchovice či Litoměřicko, přišly porážky o tři branky. Připisujete to rozdílu mezi ČFL a divizí?
Nějakou souvislost to může mít, ale hlavně, v zápasech s celky z vyšší soutěže jsme nedokázali proměnit svoje velké šance a měli jsme jich dost. Ale opakuji, jsme v určité fázi přípravného období, a tak to není podstatné. Hlavní bude zvládnout mistrovské zápasy. Kdybychom proti těmto soupeřům měli nastoupit v soutěži nebo v poháru, tak by to určitě vypadalo jinak. Do těch utkání jsme nešli v nejkompaktnější sestavě. Do zápasu nešlo jedenáct nejlepších kluků, do utkání jsme šli v patnácti lidech a já jsem se snažil všem hráčům dát stejný prostor, abych je viděl v akci.

Jak to tedy konkrétně vypadalo?
Těch patnáct lidí, to byl případ utkání se Štěchovicemi. Po třiceti minutách se pět hráčů vždy vyměnilo. Když se takhle zásadně promění sestava, tak to chvíli trvá, než si to sedne. Ti noví kluci se chvíli hledají. A proti Litoměřicku, a vlastně i proti Štěchovicím, jsme rychle dostali góly. Rozdíl byl v tom, že proti Litoměřicku to mohlo klidně skončit 5:6 nebo 6:6. Prostor ale prostě dostali všichni nominovaní hráči a svůj účel ta utkání určitě splnila.

Na klubovém webu jste si posteskl, že v dosud odehraných utkáních vázne produktivita. Stihnete na tom do startu divize zapracovat?
Budeme na tom dál pracovat, ale znovu opakuji, že jsme šance měli. V tuhle chvíli je pro mě důležitější než výsledek to, jak hráči zápas a přípravu odpracují. A s tím jsem spokojený.

Jak se během zimy proměnil Motorlet? Převažovaly odchody či příchody?
Z rodinných a pracovních důvodů odešel Honza Penc do Hostivaře. Pavel Tylšar zamířil do Libiše a Standa Mařík se vrátil do Rakovníka. Všem třem klukům bych chtěl tímto poděkovat za dobrou spolupráci a odvedenou práci pro Motorlet.

Povedlo se je nahradit?
Když se podaří dotáhnout hráče, kteří s námi trénují a hrají, tak budu samozřejmě rád a mělo by to naši hru zkvalitnit. Není to jednoduché, ale lidé v klubu pro to dělají maximum. Konkrétně je s námi Jakub Vojta, Dominik Kostka, Pavel Štěpánek, David Mařík, vrátil se nám ze studia v zahraničí David Scharf. S hráči i kluby jsme domluvení, jen se to musí všechno zfinalizovat.

David Scharf patřil před odchodem k tahounům týmu. Převezme tuhle roli i nyní?
David je inteligentní a charakterově skvělý kluk, je to dobrý fotbalista a mám z jeho návratu radost. Má také výborný přístup k zápasům i tréninkům. Bude to posila.

Do očí praští i jméno Jakuba Vojty, někdejšího libereckého talentu. Ten se vrací do Čech ze zahraničí.
Vojta hrál naposledy ve Švýcarsku, teď je všechno ve stadiu, že jsme zažádali o jeho transfer kartu. Věřím, že všichni kluci, kteří by nás měli posílit, mají na to, aby nám pomohli. Mají kvalitu a věřím, že na jaře ukážou v dresu Motorletu své přednosti. Ve zbytku přípravy budeme dál pracovat na tom, abychom na jaře bavili fanoušky dobrým fotbalem.



Fotografie