Aritma přišla o Rybku s Hrabákem, na jaře ale naskočí exligista Štohanzl

Aritma přišla o Rybku s Hrabákem, na jaře ale naskočí exligista Štohanzl

Stát se tohle ligovému týmu, nejspíš by měl problémy. Přijít o dvě dlouholeté opory, to je velký zásah. Tomáš Kubr a jeho Aritma se statečně perou s osudem a pracují na tom, aby bylo divizní jaro i bez dvou klíčových hráčů minulosti Ondřeje Rybky a Lukáše Hrabáka aspoň o fous lepší než podzim. Chtějí dát vokovickému klubu dárek ke stoletému jubileu. "Výsledky jsou zatím jako na houpačce, ale do startu jara je ještě dost času," věří trenér Kubr tomu, že všechno bude klapat.

Jak jste spokojený s tím, jak to v zimě na Aritmě běží?
Docela to jde, ale samozřejmě si člověk vždycky říká, že by to mohlo být lepší. Hráči měli nějaké drobné šrámy, ale to bývá vždycky, takže si nestěžuji. Ale musíme se vyrovnat s tím, že nám skončily, nebo na dlouhý čas vypadly, dlouholeté opory. Končí Ondra Rybka. Toho jsem rok a půl vždycky přemlouval, aby pokračoval. Teď se ale zařekl, že už to dál nejde. Má fakt náročnou práci, jezdí do zahraničí, stíhal by jen pár tréninků, takže se rozhodl skončit. Možná si kopne ještě nějakou nižší soutěž. Já bych byl rád, kdyby pokračoval, to je jasné. Za mě mohl ještě půl roku vydržet. K dispozici nebude ani Lukáš Hrabák, který má za sebou operaci zkříženého vazu v koleně, což znamená dlouhodobou absenci. To je těžká operace, která hráče vyřadí na dlouho. Když si vezmete, že už dřív skončil Ambrus, přišli jsme o tři obrovsky zkušené fotbalisty. Mrzí mě to, za ta léta jsem s kluky měl přátelský, dá se říct i kamarádský vztah.

Je pravda, že Rybka a Hrabák jsou hráči, které si člověk při zmínce o Aritmě ihned vybavil, byly to ikony klubu. Výčet ztrát je tímto vyčerpán, nebo jste přišli ještě o někoho?
Skončil i náš odchovanec Adam Kraus. Měl svalové zranění i nějaké pracovní povinnosti, říkal, že si musí vyřešit svoji budoucnost. Na začátku přípravy přitom normálně fungoval, ale pak se rozhodl jinak. Je to ročník 98, co se dá dělat. Zbytek hráčů už zůstává, další ztráty nejsou.

Věřím, že mladého odchovance nahradíte, Aritma je známá dobrou prací s talentovanými hráči. Ale co zkušenosti? Máte políčeno na nějakého zkušeného fotbalistu?
Bude u nás působit Honza Štohanzl. To je skvělý, zkušený hráč. A taky je výborný po lidské stránce. Rozhodl se udělat další krok v kariéře, pomohli jsme mu najít si práci a on nám všechno vrací fotbalově. K tomu dělá mládež ve Slavii. Mám radost, že u nás bude působit.

Převezme už během zimy roli lídra týmu?
Hrál i v cizině, zkušeností má na rozdávání. Pevně věřím, že bude lídrem. On se tak i prezentuje. Zakládáme si i na lidské stránce a on je pro mladé vzorem. Ti vidí, že hrál profesionálně fotbal, a teď ho máme v Aritmě. Mohou se od něj spoustu věcí naučit.

Počítám, že stejně jako u odchodů bude i seznam posil delší. Je to tak?
Zkoušíme v přípravě dát šanci našim dorostencům. Rok a půl v celostátních soutěžích jim hodně pomohl. A taky tu máme dva kluky na zkoušce. Jména říkat nebudu, protože ještě nejsme na ničem dohodnutí. Prozradit ale můžu, že jde o středové hráče.

Pokud by hráči na zkoušce uspěli a povedlo se je angažovat, pak byste byl spokojený?
Pořád platí, že nejdeme v Aritmě cestou nějakých nákupů. Máme tady kostru týmu, kterou se snažíme obklopit mladými hráči, kteří vedle zkušenějších rostou. A k vaší otázce: ano, kdybychom ty hráče získali, bylo by to fajn.

Jak se zatím daří Aritmě po herní stránce?
Měli jsme začínat zápasem s jednadvacítkou Bohemky, ale nakonec jsme zaskočili na našem Weber Cupu a první zápas odehráli s Klecany. To je středočeská I. A třída, vyhráli jsme 8:0 a musím přiznat, že tenhle zápas nám bohužel nic nedal. Rozdíl tam byl velký, to jsem nečekal. Byl to takový trénink. Pak jsme pro změnu hráli s tou Bohemkou. Prohráli jsme 1:3, po velmi špatném výkonu, takže na začátku to bylo jako na houpačce.

A co další herní prověrky?
Zahráli jsme si proti třetiligovým Velvarům. Vyhráli jsme 2:1 a tady byl pro změnu výkon dobrý. Měli jsme víc šancí a mohli jsme vyhrát výraznější. To mě potěšilo. Pořád jsou to ale přípravné zápasy a výsledky nepřeceňuji.

Jarní start se pomalu blíží. Přechází náročná zimní příprava do fáze, kdy už se to spíš herně ladí?
Času je ještě poměrně hodně, jedeme podle plánu. Kluci měli i ve volnu individuální tréninkové plány a splnili to, co měli. Co se týče zápasů, čeká nás třeba Tempo, kde bychom to měli být my, kdo bude diktovat hru. Čekám, že si vyzkoušíme hru do plných. A pak nás prověří ještě Český Brod a Kladno, kvalitní soupeři z divize.

Do jara vstoupíte derby s vedoucí Admirou. Je cítit, že má před vaším týmem docela respekt, těší vás to?
Ten zápas je ještě daleko, navíc každé utkání je jiné. Ale nebudu se zlobit, když budeme proti Admiře pokračovat v dobrých výsledcích. Taky ale musím říct, že Admira má obrovskou kvalitu, chce postoupit a dělí nás patnáct bodů. Uvidíme, jak to dopadne.

Zmínil jste výrazný bodový odstup od prvního místa. S jakým cílem půjdete do jara, když budete v létě slavit stoleté výročí klubu?
Na začátku sezony jsme trochu hledali tvář, ale na konci podzimu už to bylo lepší. Důležité bude, abychom zachytili vstup do jara. Fanoušci se mohou těšit na to, že se budeme prezentovat vzhledem ke změnám asi trochu jiným fotbalem. Pochopitelně by bylo super, kdybychom se tabulkou posunuli výš, abychom si tu naši oslavu 8. května pořádně užili. Už s předstihem na ni zvu všechny fanoušky, bude to den plný fotbalu. Snad budou výsledky takové, že nebudeme mít v divizi nějaké starosti.



Fotografie