Foto: Jiří IPSER
Praga si v zimě užila jen dva týdny volna. Trenér Herink věří, že týmu pomůže útočník Micka

Praga si v zimě užila jen dva týdny volna. Trenér Herink věří, že týmu pomůže útočník Micka

Dlouhá léta vládl lavičce přeborového týmu ČAFC. Dva roky byl v roli asistenta, devět let pak v pozici hlavního kouče. Předloni v polovině září ale klub udělal změnu a Zdeněk Herink cítil, že si od fotbalu chce odpočinout, tedy spíš od trenéřiny. Teď má za sebou podzim v novém angažmá a z hlasu září znovu chuť do práce. Vede tým Pragy v I. A třídě. Po podzimu je jeho celek čtrnáctý, když uhrál jen deset bodů. „Podzim nebyl povedený,“ přiznává Herink.

Po konci v ČAFC jste se těšil, jak si odpočinete a užijete si své koníčky. Povedlo se to?
Určitě ano, bylo to moc fajn, ale když se před koncem minulé sezony objevila nabídka z Pragovky, tak jsem neváhal. Po tom tři čtvrtě roce bez trénování mi to chybělo.

Nečekal jste, že se objeví nabídka z přeboru?
Takhle jsem nepřemýšlel. Praga byla první, kdo mi dal nabídku. A že jsem šel z přeboru do A třídy? Já jsem byl rád, že ta nabídka přišla.

Čím vás Praga oslovila?
V klubu je velká perspektiva, jsou tam mladí kluci, klub má dobré zázemí. S vedením jsme se pobavili a shodli se na všem potřebném.

Podzim se ale asi nepovedl podle vašich představ, že?
Půlrok byl hodně těžký. Sice jsem dva, tři zápasy na konci minulé sezony viděl, ale jinak jsem šel hodně do neznáma. Pragovce myslím trochu ublížilo to, že se soutěž rozšířila na šestnáct týmů.

Jak to myslíte?
Myslím, že kluci tam pořád žili v určitých návycích z minulosti. Byla menší účast na trénincích. Ale beru to, byl to můj seznamovací půlrok se soutěží a dobře vím, že teď musí být přístup hráčů lepší.

Takže jste se s vedením klubu dohodli, že přitvrdíte v přípravě?
Vyhodnotili jsme si podzim, nastínili jsme si problémy, které jsme měli a teď je třeba na to zareagovat. Chtěli jsme hlavně nastavit všechno v hlavách hráčů, změnila se určitá pravidla, nastaly změny.

Jak se vše projevilo?
Třeba tak, že jsme vlastně neměli zimní pauzu, tedy až na čtrnáct dní okolo Vánoc. Jinak jsme se jednou týdně scházeli celý prosinec, chodilo nás osm, deset, ale pracovali jsme. Bylo to moc fajn, hráčům děkuji, jejich přístup se vážně zlepšil.

Asi to byla všechno velká změna i pro vás. Cítil jste rozdíl proti přeboru?
Přebor je jinde. Po organizační stránce i kvalitativně, a to nemyslím nijak zle vůči A třídě. Ten rozdíl je markantní. I když špička A třídy a spodek přeboru se hodně vyrovnává.

Vaše slova ještě přeplňuje Újezd Praha 4, který po postupu z A třídy vede přebor...
Tak to je něco úplně jiného. To je tým složený z hráčů třetí ligy a divize hrající pod hlavičkou Újezdu Praha 4.

Pojďme zpět k týmu Pragy. O přípravě byla řeč, ale stejně, v čem byl největší problém při zápasech?
Dlouho jsme se nemohli chytit. Odehráli jsme i slušné zápasy, ale výsledkově to nebylo ono. Máme čtyři remízy, ale dost z těch utkání jsme měli vyhrát. Myslím, že jsme mohli mít v tabulce o šest až osm bodů víc. Přiznávám, že tam byla zbytečná vyloučení a také velké chyby, za které jsme pykali ztrátou bodů.

Takže cíl budete mít asi stejný, jako při posledním působení v ČAFC, tedy budete se chtít dostat z pásma ohrožení...
Cíl pro jaro je jasný, stabilizovat kádr a dostat se v tabulce výš. Pak budeme chtít lépe zvládnout letní přípravu.

Hráče ale nemáte špatné, jednoho si prý vzal do přípravy divizní Meteor. Je to ztráta, nebo odměna za dobrou práci?
To byl hráč z dorostu Bohemky, co u nás odkopal celý podzim. Dostal nabídku a chtěl si to vyzkoušet. Uvidíme, jestli se vrátí k nám, nebo tam zůstane.

Jak se promění kádr Pragy?
Jeden z našich zahraničích fotbalistů se vrátil domů na Balkán, další náš hráč zkouší štěstí v přeborovém Braníku. Co se týče posil, tak je jasné, kde jsme měli problém. Byly to vstřelené góly (14 nastřílených gólů za 15 zápasů). Dali jsme jich málo. A tak jsem moc rád, že se nám povedlo získat Honzu Micku z Dukly Jižní Město.

Tak to je posila jako zvon. Jak se mu daří?
Jsme rádi, že je ten přestup hotový. Trénuje, chodí na zápasy a zatím se mu daří dávat gól v každém utkání. Také jsou u nás dva slovenští fotbalisté. Přihlásili se sami. Mají zkušenosti z nižších soutěží v Německu a Dánsku.

Určitě na dálku sledujete také svůj bývalý klub ČAFC. Ani Čafka vám na podzim moc fotbalové radosti neudělala, že?
To je pravda. Když se nám nekřížily zápasy, tak jsem na ČAFC často chodil. Mrzí mě, že se klukům nedaří a doufám, že nakonec na jaře přebor zachrání. Teď ve středu si proti Čafce zahrajeme přípravný zápas, na to se moc těším. Dali jsme do přípravy i dva zápasy s přeborovými kluby, ať to kluci vidí, jaké to je hrát s vyšší soutěží.

Naposledy jste ale remizovali s osmnáctkou Meterou 3:3. V koncovce se tedy začínáte prosazovat.
Dali jsme tři góly, ale jinak se nám ten zápas nepovedl, byl to zatím náš nejhorší výkon. Možná na kluky dolehla únava z tréninku den před utkáním. Každopádně pokračujeme v práci, abychom byli na jaro co nejlépe připravení.



Fotografie