Foto: Fotbalová akademie Praha
Fotbalová akademie Praha útočí na postup ze druhé třídy. Kde se zastaví?

Fotbalová akademie Praha útočí na postup ze druhé třídy. Kde se zastaví?

Dobrá práce s mládeží a v posledních letech také povedená vystoupení v kategorii mužů. Fotbalová akademie Praha se hlásí o slovo. Klub, jemuž šéfuje Karel Kapr, který to se střížkovským fotbalem dotáhl až do první ligy, se pomalu dere žebříčkem pražských soutěží. Momentálně Fotbalová akademie Praha vládne B skupině II. třídy, a to není konečná. „Rádi bychom se posunuli o soutěž výš,“ přiznává sekretář Radomil Klouček.

Fotbalová akademie Praha měla původně v plánu zaměření, jak už název napovídá, na mládežnický fotbal. Přitom teď se už realizuje i v soutěžích dospělých a vůbec ne špatně, vede druhou třídu. Jak to tedy momentálně je?
Je pravda, že to tak na začátku bylo, že jsme se chtěli zaměřovat na mládež, na ty nejmenší. Před pár lety to ale dospělo do situace, kdy mi tam mužský tým scházel. Já dělám i vedoucího mužstva v Třeboradicích, takže jsem na lavičce každý týden. A tenhle adrenalin mi ve Fotbalové akademii Praha prostě chyběl.

Tak jste si nakonec řekli, že to zkusíte?
Pan Kapr byl na začátku proti. Ale před dvěma roky jsem ho přesvědčil, že ten mužský tým mít budeme, že je to potřeba. Aby ti kluci měli třeba kam jít, když skončí v dorostu. Tak se to rozjelo, že to zkusíme. Nejdřív tam padalo, že si to zahrajeme pro srandu, ale to nám vydrželo týden. Pak to nabralo jiný směr.

Při věkové struktuře týmu to asi není tak, že by hráli za klub jen fotbalisté, které akademie vychovala, že?
To prostě nejde. Ale v týmu jsou kluci od nás z dorostu. Když to začínalo, tak tam byli rodiče, trenéři, naši známí a jejich kamarádi. Dávalo se to dohromady.

Je tohle třeba cíl do budoucna, aby všichni hráči byli odchovanci akademie?
Bylo by to pochopitelně hezké, ale kdo někdy dělal fotbal, tak ví, že tohle nejde. Když se přechází z dorostenecké kategorie do dospělého fotbalu, tak se stačí podívat všude okolo, kolik hráčů vlastně skončí s fotbalem. Kluci přestávají hrát. Takže, když z dorostu vyjdou tři, čtyři hráči, tak je člověk rád.

Jaký je vůbec na Střížkově zájem o fotbal, když přišel o nejvyšší soutěže?
O hráče je nouze vždycky. A my to máme o to horší, když máme kolem sebe třeba Meteor, který hraje vyšší mládežnické soutěže. Jsou tu i Ďáblice a další kluby. I o ty nejmenší kluky se musí „bojovat“. K tomu je třeba mít samozřejmě i kvalitní trenéry. Je pravda, že nám tady pomohlo nové sídliště, takže na podzim k nám na nábor přišlo 33 těch nejmenších. Ale také se tomu šlo hodně naproti. Obešel jsem v červnu školy s tím, že na přelomu srpna a září začínáme. A pak bylo super, kolik dětí přišlo.

Prostředí a areál je luxusní, máte přírodní trávu, umělou trávu - pomáhá to?
Areál máme na druhou ligu. Zázemí je skvělé, každý tým má svoji šatnu, využíváme i blízkou tělocvičnu, je tu k dispozici rehabilitace, tráva, umělá tráva. Areál tomu všemu, jak to běží, samozřejmě hodně pomáhá.

Některé děti vám ale stejně asi vezme konkurence. S tím asi počítáte, že?
Jsme rádi, když k nám děti přijdou a hrají u nás. Když někdo vyniká, tak nikomu v odchodu nebráníme, vždyť je to i dobrá vizitka pro náš klub. A je pravda, že třeba dva kluci po roce u nás odešli do Sparty.

Je v plánu vybudovat týmovou strukturu tak, že budete mít v každé kategorii třeba alespoň jedno mužstvo?
My už všechny kategorie máme obsazené, tedy momentálně kromě staršího dorostu. Ten se loni musel zrušit, prostě jsme neměli hráče. Ale počítáme s tím, že ho zase budeme mít. V mladších žácích máme dokonce dva celky. Máme také spřátelené kluby, což jsou třeba pro mě Třeboradice. Tam končí mládež u mladších žáků a ti kluci přecházejí k nám.

Za klubem stojí někdejší šéf střížkovského fotbalu Karel Kapr. Ten dotáhl fotbal až do první ligy, jaké ambice má Fotbalová akademie Praha?
Když to vezmu z pohledu této sezony, tak když jsme první, logicky musím říct, že se chceme posunout do vyšší soutěže. Vedeme druhou třídu, pokud to dopadne, a já věřím, že ano, tak si pak sedneme s panem Kaprem a řekneme si, co dál.

Na podzim jste prohráli jen s Vinoří, máte náskok osm bodů, to je hodně hezká vizitka...
Samozřejmě, že se na tabulku kouká dobře. Prohráli jsme jen jeden zápas, hned ten první. Tam si asi kluci trochu mysleli, že to bude jako v nejnižší soutěži. Jenže ono to tak nešlo. Tak jsme si k tomu něco řekli a ve zbytku podzimu už to všechno šlo dobře.

K zimní pauze patří i posilování. Máte v plánu ještě nějak nabít kádr, nebo ho oživit novými jmény?
Myslím, že bychom mohli posílit o tři kvalitní hráče. Nechci to zakřiknout, ale pomalu bychom se chtěli připravovat na vyšší soutěž. Je jasné, že někteří hráči tak budou muset také odejít. Bereme to vážně, chceme být dobře připravení.

Mohla by se v budoucnu objevit Fotbalová akademie třeba až v Pražská teplárenská přeboru, nejvyšší pražské soutěži?
Na tyhle myšlenky je brzy, ale pokud bych měl mluvit za sebe, tak přesně tohle je můj sen. Aby se tým do přeboru dostal. Ale výš už ne, na téhle úrovni bych skončil. Přebor má svoji kvalitu a bylo by skvělé, kdyby se to jednou povedlo.