Zbraslav v zimě posilovat nebude, trenér věří mladým. Útok na přebor se zatím nechystá

Zbraslav v zimě posilovat nebude, trenér věří mladým. Útok na přebor se zatím nechystá

Na okamžitý návrat do Pražská teplárenská přeboru prý fotbalová Zbraslav nemyslela, osmé místo v polovině B skupiny I. A třídy však také úplně nenaplňuje představy trenéra Martina Vnoučka. „Mohlo to být o pár bodů lepší. Ale máme o co hrát. Ke třetímu místo to není zase tak daleko,“ snaží se kouč vidět pozitivně situaci týmu. Ten se musel v první půlce sezony popasovat s velkými změnami v kádru.

Jaká nálada vládne v zimě na Zbraslavi?
Víme, že začátek podzimu se nám nevydařil. Ale nám vypadlo ze sestavy pět, šest kluků, hodně hráčů bylo nových, prostě si to muselo sednout. Když se přidala nějaká zranění, tak nám třeba ze základu zůstali čtyři hráči. Postupně si to ale herně začalo sedat a konec podzimu snad už byl v našem podání povedenější.

Čekali jste, že to bude lepší?
Možná o pár bodů. Byly tam některé zbytečné remízy, možná jsme mohli být i pátí. Na druhou stranu tam byla vidět nezkušenost mladých kluků, dělali jsme zbytečné chyby. Byly i zápasy, kdy jsme prohrávali o dva góly a dokázali remizovat, takže určitou kvalitu jsem tam viděl. Teď budeme pracovat na tom, aby to bylo zase lepší.

V úvodu se asi dala čekat malinko nepohoda po sestupu z přeboru.
Spadli jsme o pár bodů, zase tak špatně jsme v přeboru nehráli si myslím, je to kvalitní soutěž. Bohužel padaly čtyři týmy a postihlo to i nás. Hrálo se o každý bod. Kdybychom se udrželi, tak bychom museli posílit. Týmy, co hrály nahoře, jsou teď ve spodní půlce tabulky. Na nás v I. A třídě se spíš podepsaly na výkonech ty odchody a to, že naskočili mladí kluci. Sedalo si to.

Chtěli se na vás soupeři vytáhnout? Mohli vás brát jako přeborový tým a říkat si: my vám to ukážeme. Cítil jste to?
To by se stalo v každé soutěži, to se stane i když spadne někdo z ligy. U nás je to specifičtější v tom, že hrajeme s týmy, které máme okolo, takže to jsou v pravém slova smyslu derby. Museli jsme počítat, že budou chtít předvést to nejlepší. Bylo zajímavé sledovat, jak to třeba proti nám někdo odbojoval s nasazením a další zápas prohrál.

V pátém kole jste vyhráli nad Zličínem, čekal jste, že vás to nakopne víc, nebo jste si oddechl - sláva, vyhrálo se?
Měli jsme tam na začátku i trochu smůly, prohráli jsme se Stodůlkami, pak jsme přišli o dva body v Lipencích, když jsme dostali gól chvíli před koncem. Uznávám, že domácí měli šance, ale pořád jsme drželi... a nakonec jsme ten gól dostali. A k tomu Zličínu. Věděli jsme z minulosti, že to bude těžký zápas, brali jsme je jako soupeře z přeboru, takže o motivaci bylo postaráno. Zvláště když soupeře vedl trenér Vašut, který na Zbraslavi trénoval a taky hrál proti nám jeho syn. Ale tady kluci makali, bylo to vydřené vítězství a já si myslel, že nás to nakopne.

To se ale úplně nestalo. Nezaujatého pozorovatele musí zaujmout skóre 22:21. Moc klidu jste si neužil, že?
To určitě ne. Jak jsem si říkal, dostávali jsme dost zbytečných gólů. Naopak jsme zahazovali tutové šance a pak jsme z nesmyslu inkasovali. Ale viděl jsem tam i dost kvality, takže klukům věřím.

Při pohledu do statistik vám chybí vyložený kanonýr. Tři střelci dali po pěti gólech. Jste raději, když se góly rozloží, nebo budete zkoušet hledat?
Trochu jsme tušili, že tam může být trochu problém. Odešel Sýkora, Hašek, hledali jsme útočníka. Nakonec se nám povedlo. Pět gólů dal Mandlík, pět gólů Hrubý, co ani není útočník, pět jich přidal Hovorka. Samozřejmě že když má někdo hráče, který dá třicet gólů, tak je to super. Ale když pak takového střelce ztratíte, je to průšvih. Podívejte se na Real Madrid, když jim odešel Ronaldo. A to ten klub má obrovské možnosti a potenciál. Takže bylo skvělé, když tu byl Král a skoro všechno, do čeho kopl, skončilo v brance. Za sebe budu mít raději víc třeba desetigólových střelců.

A jaké jsou cíle pro jaro? Druhá postupová příčka je dost daleko...
Na tohle nekoukáme. Jednou bychom se do přeboru chtěli určitě vrátit, ale teď to bude chtít spíš ještě nějaký čas. Chceme, aby si mladí kluci zvykli na dospělý fotbal, stabilizoval se kádr. Jdeme cestou výchovy našich mladých kluků, nechceme nikoho nakupovat za nesmysly. Teď jsme osmí a naši kluci se s tím perou statečně. Navíc do přípravy zařadíme zase i nějaké dorostence. I když se třeba přesunou až v létě, tak ať si to zkusí. Jasně, musíme počítat s tím, že výsledky třeba nebudou v přípravě kdovíjaké. Navíc jsou tu nemoci, chřipky. Ale samozřejmě bychom se chtěli dostat na jaře v tabulce výš.

Chápu to správně, že se žádné posilování konat nebude?
Přestupů teď v zimě moc dělat nebudeme. Záleží totiž vždycky na dohodě klubů, spoléháme na naše kluky. Budeme se chtít na jaro dobře připravit. Hodně to bude o fyzičce. Když ji hráč má, víc si dovolí a nemá podvědomě strach, že se třeba nestačí vrátit. Nebo nás bude prostě víc vepředu, pak je větší šance, že se k vám odrazí míč a vy dáte o nějaký gól víc. Na tom chceme pracovat a věříme, že to bude lepší.