Foto: www.scxaverov.cz
Xaverov měl v Lize gentlemanů průměr deset gólů na zápas. To muselo skončit postupem
29.01.2019

Xaverov měl v Lize gentlemanů průměr deset gólů na zápas. To muselo skončit postupem

Xaverov prosvištěl půlrokem v Lize gentlemanů pro hráče nad čtyřicet let a těší se na vyšší soutěž. Tradiční pražský klub ničil konkurenci, do budoucna by se rád dostal i mezi gentlemanskou elitu. „Nevíme, jak silní soupeři nás ve druhé lize čekají, ale všichni si to u nás moc užívají. Budeme chtít i dál vyhrávat a dávat co nejvíce gólů,“ slibuje Svatopluk Malina, sportovní manažer xaverovského klubu.

Co říkáte na podzimní tažení gentlemanů Xaverova?
Byla to paráda. Sice jsme prohráli v Řepích 3:4, kdy jsme se blbě sešli, kluci měli hodně pracovních povinností, ale jinak jsme to zvládali skvěle. Snažíme se hrát pohledný a slušný fotbal. Samozřejmě chceme vyhrávat a dávat co nejvíce gólů, neřešíme, kolik jich dostaneme. Máme průměr větší než deset vstřelených branek na utkání, což je paráda. (Xaverov v šesti zápasech dal 63 gólů)

Přitom to bylo premiérové vystoupení. Čí nápad byl tenhle tým založit?
Ten nápad padl, jak už to tak bývá, při posezení xaverovských fotbalových patriotů. Ta myšlenka se nám zalíbila a povedlo se jí zrealizovat. Teď už nám vlastně chybí ve struktuře týmů jen starší dorost, kam nám musejí dorůst hráči, věříme, že za rok ho budeme mít. Xaverov hraje i veteránskou hanspaulskou ligu, fotbalem to tu žije.

Na soupisce jsou jména, která pamatují dobré časy hornopočernického fotbalu, kdy klub hrál ve druhé i třetí lize. Dýchne na vás vzpomínka na ty časy?
Určitě si na tu dobu vzpomeneme. V týmu jsou lidé, co to všechno pamatují, stejně jako kluci, co se teď podílejí na té nové éře xaverovského fotbalu. Každopádně je tu ohromné nadšení, myslím, že to všechny baví.

Byl mezi hráči zájem o to zahrát si za gentlemany?
Fotbal je v téhle lize trochu jiný. Hraje se se zápalem, ale k vidění je minimum faulů, lidi mají k sobě respekt. A co se týče zájmu. My jsme mluvili o Lize gentlemanů před půl rokem a nakonec jsme dali přihlášku za minutu dvanáct. S hráči jsme neměli problém, schází se pořád stará garda. Zvláště na domácí zápasy nás bylo dost.

Hrát pod umělým osvětlením asi láká hráče v každém věku...
Hrajeme na umělce pod světly v pondělí od sedmi večer. Když si někdo dá hrací termín ve všední den od čtyř odpoledne, tak je to pak pochopitelně složitější, když jsou tu pracovní povinnosti.

Viděl jsem na soupisce i jména jako Slezák nebo Boev. Jak jste se dostali právě na ně?
Vasil nevynechá jediný zápas, kdo ho zná, tak ví, jak je do fotbalu zapálený. A Dalibor, to je dříč, opora, střelec. Jsme rádi, že za nás chodí hrát. Je u nás i Pavel Putík, co tu hrával druhou ligu, Ladomerský, stejně jako další xaverovské legendy. Nebudu je všechny jmenovat, protože bych nerad na někoho zapomněl, ale všem patří díky, jak k tomu přistoupili.

Asi opravdu platí, že hráčů máte dost...
A to by měl ještě od jara chodit Zoran Jovanovski, dalším trumfem v záloze, který máme, je David Lukeš, odchovanec klubu a velký srdcař. Uvažujeme teď dokonce o tom, že bychom mohli mít v Lize gentlemanů i béčko. Uvidíme.

Na klubových stránkách jsem četl, že postup výš byl splněnou povinností. Vážně jste to tak brali?
My jsme s Tomášem Jaklem pořádně nevěděli, do čeho jdeme. Nevěděli jsme o síle soupeřů. Šli jsme do té soutěže s respektem, ale když už něco jdete hrát, tak si říkáte, že se chcete zkusit dostat výš. Ale když jsme prohráli v Řepích, tak byl respekt ještě větší. Ale nakonec to dopadlo dobře. Hodně jsme si zajezdili. Kromě Řep jsme měli ve skupině Čechii Smíchov a Zlíchov, teď to pro nás bude i v tomhle směru ve druhé lize lepší. Určitě to byla dobrá zkušenost.

Přijde útok na nejvyšší soutěž?
Budu se opakovat. Těžko se dá odhadovat síla soupeřů, na jaké teď narazíme. Ale budeme se dál snažit bavit dobrým fotbalem a střílením gólů. Kdyby se to s postupem zase povedlo, byla by to paráda.

O postup se zasloužili
Sůva, Brejcha, Přibyl, Jakl, Habrun, Voženílek, Trepera, Mikolášek, Doležal, Ladomerský, Skalický, Slezák, Boev, Petržílka, Šubík, Klčo, Putík, Malina.