Foto: Pavel Jiřík st.
Vyšehrad zkouší 12 nových hráčů. Ve hře je exligista Švejdík i nová dvojice brankářů

Vyšehrad zkouší 12 nových hráčů. Ve hře je exligista Švejdík i nová dvojice brankářů

Dvanáct nových hráčů na zkoušku, nebo už s dohodou v kapse, ale taky šest fotbalistů, kteří jsou nenávratně pryč. Třetiligový Slavoj Vyšehrad začal přípravu na jarní část soutěže v hodně obměněné sestavě. S týmem se připravuje navíc i přeborová rezerva. „Chceme, aby každý cítil, že má šanci dostat se do áčka,“ konstatoval trenér Roman Veselý.

Seznam testovaných hráčů je poměrně široký. Byla to reakce na obrovskou podzimní marodku?
Zraněných bylo vážně moc, mimo byli dva stopeři, rozpadla se nám pak celá obrana. Takže jsme přivedli Zákostelského, přišel Ondra Švejdík, Vojta Mareš, abychom zvýšili konkurenci, která u nás nebyla.

Řada nováčků je ze Slavie. Ta spolupracovala s druholigovým Žižkovem, tam ale došlo k určitému omezení partnerství. Teď tedy bude větší kooperace s lídrem nejvyšší soutěže na Vyšehradě?
Máme nastíněnou nějakou formu spolupráce. Samozřejmě, jsou to mladí hráči, kteří nehráli dospělý fotbal, tak budou mít šanci nějakým způsobem se u nás dál fotbalově rozvíjet.

Po posilách jste se, stejně jako v létě, porozhlédli v Benešově, kde jste v minulé sezoně působil. Získali jste dva hráče: Zákostelského a Čapka...
Pavel Čapek je hráčem Dukly, ale je pravda, že tam za mě byl. Sáhli jsme po něm, protože naše mužstvo je hodně mladé, vyhodnotili jsme si, že nám chyběla hráčská generace středního věku, tedy kolem šestadvaceti let. A v některých podzimních zápasech tam ta zkušenost chyběla, viz třeba poslední podzimní utkání s Radotínem. Kdybychom tam dva, tři zkušenější hráče měli, tak jsme to utkání dokázali uhrát lépe. Bohužel. Navíc jsme sáhli po hráčích, kteří byli k mání, bez smluv. I proto jsme si na ně mohli sáhnout. Otázkou je, zda u nás budou oporami, to se uvidí. Místo si musí každý vybojovat.

Skončili oba brankáři – Havránek a Pellegrini – máte představu, jak obsadíte tenhle citlivý post?
To má na starosti Olda Pařízek. Máme tady Martina Otáhala ze Slavie, který už má něco za sebou i ve druhé lize, ten už u nás určitě bude působit, je hotový. Je tu Petr Dočekal, který sice dlouho nechytal, ale byl braný jako jeden z velkých brankářských talentů. Uvidíme, zda ho dokážeme oživit. Je vidět, že gólman to je, ale herní praxe mu chyběla.

Může počet zkoušených hráčů signalizovat i to, že ještě chcete prohnat vedoucí Zápy v boji o postup?
Jsme zklamaní, že jsme nezvládli poslední kolo. Kdyby se to povedlo, tak náskok vedoucího týmu tabulky byl menší. Teď je to o jedenáct bodů v soutěži, která je hodně vyrovnaná. Proto je jedenáct bodů strašně moc. Chceme skončit minimálně druzí.

A šance na postup může přijít...
Nad tím bych nespekuloval. Ale stavíme kádr tak, abychom skončili co nejvýše. Ale to dělá ostatně každé mužstvo. Nikdo nespí. Navíc jsou tady i jiné týmy než Zápy. Je tu Vltavín, Domažlice, Radotín.

Možná se mi to zdá, ale podle toho, co slyším, tak na zkoušce máte daleko nejvíc hráčů. Vypadá to, že hodně zbrojíte.
Trénujeme áčko a béčko společně. Všichni hráči, které zkoušíme, u nás neskončí. Nebo třeba budou k dispozici béčku.

Jaká je tedy vaše představa o složení kádru?
Současný kádr je vlastně pro dva týmy, trénujeme dohromady, máme osmadvacet hráčů. Odehrajeme ještě devět přípravných zápasů, chceme kluky vidět v akci. Čekají nás Budějovice i Sokolov, ty zápasy nám ukážou, jak na tom jsme. Vždycky před zápasy vybereme hráče, kteří budou nominovaní k utkání ve třetí lize a k přeboru.

To vás jistě čeká i psychologická práce. Když bude širší kádr, tak se všichni do sestavy nevejdou. Myslíte na to?
Vždycky je lepší, když je z čeho vybírat. My jsme sezonu dohrávali a moc možností, co se týče střídání, nebo nějakých změn, jsme opravdu neměli. Nás bylo třináct, čtrnáct zdravých. Ale to byla zranění, jako že si někdo zlomí lopatku, to jsem nezažil.

Na druhou stranu se teď v prvním přípravném utkání vrátil do hry lídr obrany Neuberg. Už je v pořádku?
Honza Neuberg je hráč, který chce vyhrát a bylo to ve druhé půli hned vidět. Byl sice poprvé na hřišti, tak uvidíme, co to s ním udělá. Ale vedl si dobře. Dirigoval tým, hecoval ho, takového hráče v týmu chceme, když bude zdravý.

Na druhou stranu Krejdl s Bazalem nastoupili a za chvíli byli kvůli zranění ze hřiště pryč. Straší vás to?
To se někdy v přípravě stane, jak je náročnější program. My trénujeme každý den, někdy dvoufázově. Je to náročné a k nějakému zranění prostě dojít může. U Krejdla to snad navíc bude jenom něco nakopnutého, ale u Bazyho nevíme. Navíc je bohužel mimo hru Funda, drobné problémy mají i Kozel a Laňka. Ale věřím, že u poslední zmíněné dvojice to bude brzy dobré.

Máte za sebou první zápas přípravy, když jste s juniorkou Slavie prohráli 0:2. Výsledky nejsou tím nejdůležitějším, přesto jde říct, co vám ten zápas ukázal?
Ukázal nám to, že juniorka Slavie má rychlé hráče, šikovné dopředu. Z naší strany to bylo špatné, co se týče pohybu. Chtěli jsme hráče vidět v zápasovém tempu. Hodně jsme protočili sestavu, neděláme z toho drama. Ale takovým stylem, jako proti Slavii, bychom na jaře hrát určitě nechtěli.


Odchody z klubu
Brankáři Jiří Havránek a Roberto Pellegrini, záložníci Jakub Doležal a Dominik Hradecký – všem čtyřem skončila smlouva. Do svých mateřských oddílů se vrátili stoper David Šimek a záložník Rostislav Jandera

Příchody a testovaní hráči
Do přípravy se zapojilo dvanáct hráčů, kteří přišli na zkoušku: brankář Martin Otáhal, dále stoper či levý bek nebo záložník Vojtěch Mareš, pravý obránce Václav Pardubský, střední záložník David Beňo (všichni Slavia), brankář Petr Dočekal (Bohemians), stoper Ondřej Švejdík a střední záložník Miroslav Krivosheev (oba Viktoria Žižkov), další centrhalv Pavel Čapek (Dukla) a ještě tři defenzivní hráči: David Javorek (Nový Jičín), Martin Vojtíšek (Liberec) a Jan Zákostelský (Benešov). Dvanáctým příchozím je záložník Jiří Michalec ze Slovanu Liberec. S týmem trénuje i pět dorostenců z vlastní U 19: brankář Matouš Babka, Milan Šídlo, Tomáš Stareček, Jan Bazal a Matěj Drozd.



Fotografie