Foto: Pavel Jiřík st.
Z ligového Slovácka do přeboru. Tempo povede trenér s mezinárodními zkušenostmi

Z ligového Slovácka do přeboru. Tempo povede trenér s mezinárodními zkušenostmi

Tempo vytasí na jaře v Pražská teplárenská přeboru ligový trumf. Nenasadí ho na hrot útoku, ani mezi tyče, ale na lavičku. Hlavním koučem ve druhém poločase nejvyšší pražské soutěže bude Rostislav Kohoutek, jenž v posledních letech pracoval v roli trenéra pro 1. FC Slovácko. Zkušenosti má i ze zahraničí, když působil v Albánii. „V Praze jsem třináct let žil, studoval a pracoval. A taky hrál fotbal a zažil postupové tažení s Duklou Jižní Město, takže jsem se vlastně vrátil, dá se říct, domů,“ říká nový kouč Tempa.

V případě, že by vás kontaktovala Dukla JM, tak už bych to pochopil. Jak jste ale po konci ve Slovácku přišel zrovna na Tempo?
Mám dobrého kamaráda Jardu Teplana, který na Tempu trénuje. A on už mi dřív říkal, přijď se k nám podívat. Jak jsem v Praze hrál, tak jsem chodil různě po fotbalech. Tempo se odkládalo a já cestoval po větších štacích. Jenže k 1. lednu jsem skončil ve Slovácku a říkal jsem si, co dál. Odpočívat jsem nepotřeboval, chtěl jsem se vrátit do Prahy. A jako na zavolanou se ozvalo Tempo.

Když nabídka z Tempa přišla, věděl jste hned, že je to pozice, kterou hledáte?
Nabídka přišla na Nový rok, bylo to rychlé. Věděl jsem, že větší kluby se neozvou. Mám nějakou dohodu se Slováckem, to je jedna věc. A pak větší kluby mají v téhle době uzavřené kádry včetně trenérů. Tempo beru, je ve všech směrech v pohodě. Kamarád Jarda Teplan mě pořád zval a teď si to konečně všechno sedlo.

Co všechno jste o Tempu věděl, nebo nyní víte?
Jak jsem říkal, v Praze jsem byl třináct let. Hrál jsem tu za Duklu Jižní Město, slavil s ní postupy, ale o Tempu jsem samozřejmě věděl. Vím, že v klubu pracují moc dobře s mládeží, mají slušné béčko, skvělé zázemí – šatny, kanceláře, hrací plochy. Mnoho klubů by ho Tempu mohlo závidět. Celkově ten fotbal dělají sympaticky, takže jsem ani neuvažoval, že bych šel třeba jinam.

Pohled na tabulku vás nevaroval, že by to mohla být štace spojená s bojem o udržení?
Nabídka přišla, vím, že mají sedmnáct bodů, jsou ve spodní půlce tabulky, ale celkově je to pro mě sympatický klub, takže jsem neváhal. S vedením už jsem měl schůzky, s hráči jsme se viděli poprvé v úterý na tréninku.

Jak moc jste stihl ovlivnit zimní přípravu?
Příprava byla už hotová, ale nevidím tam problém. Čeká nás šest zápasů. Hráče teprve budu poznávat. Některé si možná i pamatuji, mladé kluky poznám. Co se týče podzimu, tak si některé věci dokážu představit. A přeborové zápasy si můžu prohlédnout i zpětně díky internetu. Takže, pár zápasů už jsem viděl, ale informace jsem dostal i od lidí z okolí. Jedna věc je vidět něco v televizi, nebo od někoho slyšet, hlavní ale pro mě bude to, co uvidím sám na vlastní oči.

Máte tedy představu, jak by se Tempo po vaším vedením mělo prezentovat v přeboru?
Ono to zní jako klišé, ale byl bych rád, abychom hráli atraktivní fotbal a dávali plno branek. A taky aby nám to samozřejmě přinášelo body, protože ty jsou třeba. Vím o tom, že od minulé sezony padají z přeboru čtyři týmy. Tu situaci znám z dorostenecké ligy, tam ale padaly dva celky a další dva čekala baráž. Systém je daný, je to pro všechny stejné a my jdeme do boje.

S hráči se budete teprve poznávat, ale přesto, máte třeba v hlavě už i nějaké posílení?
O tomhle se nyní bavit nechci a nemůžu. Vím, že Tempo má kvalitní kádr, kluci to dokázali v minulé sezoně, k velkým změnám v týmu nedošlo. Ten tým není špatný. Navíc mají slušné béčko i mládež.

Během kariéry jste se podíval i do zahraničí, když jste trénoval v Albánii po boku zkušeného kouče Stanislava Levého. Ví o tom, že jste kývl na nabídku Tempa a pozvete ho třeba na nějaký zápas?
Ano ví, ale nijak zvlášť jsme se o tom nebavili. Trenér Levý chodí různě po fotbalech, ale že by mohl zajít třeba na Tempo? Nevím jestli je to reálné. Uvidíme.

Dá se něco z vašeho působení v albánském Flamurtari Vlore přenést do klubu, jakým je Tempo?
Byla to především dobrá zkušenost, která se hodí vždy, ať jde o Tempo nebo jiný, třeba profesionální klub. V Albánii fotbalem žijí a má slušnou úroveň. Rád využiji jakoukoli zkušenost z této štace.

Vedení klubu ze Lhotky fotbalem také žije. Už jste to stihl poznat?
Vím, že mají fotbal moc rádi. Je to vidět i podle práce, kterou v klubu dělají.

Bude vám pětatřicet. Dovedl bych si vás představit ještě na hřišti. Co třeba pozice hrajícího kouče?
Nabídku na hraní jsem shodou okolností také dostal, to jsem ale ještě nebyl dohodnutý s Tempem. Nemyslím si, že by to byla dobrá věc. Jednou je člověk trenér, nebo je hráč. Ale oboje najednou dělat nechci. To není moje cesta, že bych se třeba sám dal do sestavy. To ani náhodou.

Tak byste mohl hrát třeba za rezervu Tempa, ne?
Ani tímhle směrem jsem neuvažoval. Možná, když to čas dovolí, si třeba jednou někde ještě zahraju, ale teď se chci soustředit na trenérské působení v Tempu. Musíme se na jaro dobře připravit, protože bude hodně náročné.