Foto: Jiří IPSER
Žižkov odstartoval přípravu. Představil dvě posily i nového asistenta Šenkeříka
04.01.2019

Žižkov odstartoval přípravu. Představil dvě posily i nového asistenta Šenkeříka

Není času nazbyt. Povinnost volá. Fotbalisté Viktorie Žižkov už zahájili přípravu na jarní část FNL, druhé nejvyšší soutěže. Vyrazí do ní z posledního místa, i proto nejspíš trenér Miloš Sazima nastavil časný začátek. A také kvůli tomu, že klub ohlásil plán udělat během zimy velké změny. „Chceme a musíme udělat maximum, abychom druhou ligu na Žižkově zachránili,“ říká Michal Dyml, sportovní ředitel klubu.

Sezonu na Žižkově začal jako hlavní trenér Petr Mikolanda, ale tři kola před koncem podzimu se jej šéfové tradičního pražského klubu rozhodli nahradit zkušenějším Milošem Sazimou. Bídný podzim se ale napravit nepodařilo. Viktorka prohrála i zbývající tři duely a s deseti body se krčí až už dna druholigové tabulky. Jelikož Žižkovští dobře vědí, jak složité je hrabat se do vyšších pater ze třetí ligy, chtějí udělat vše, aby se povedlo pádu zabránit. Na čtrnáctou, a tedy nesestupovou, příčku ztrácí Žižkov čtyři body. Na jaře se bude hrát ještě čtrnáct kol.

Na konci podzimu padla zmínka až o výměně poloviny hráčského kádru. Jaká je realita?
Všichni jsme vnímali, že se Viktorce podzim ve druhé lize nepovedl, a tak se muselo sáhnout ke změnám. Co se týče nových hráčů, zatím máme dva nové fotbalisty. Z Bohemky přišel posílit defenzivní pozice Petr Rothe, k tomu je nově u nás Bernardo Frizoni. Toho zná trenér z působení v pražské Olympii a věří, že i on nám může pomoci.

Na seznamu posil prý ale bylo dvacet jmen. Podle plánu má být nový hráč na každém postu. Povede se to?
Zatím máme dvě posily, další budou následovat. Kádr bychom chtěli mít pohromadě během příštího týdne. A co se týče posílení na každém postu, tak na tom se nic nemění a věříme, že se nám to povede. Platí, že kabina se změní opravdu výrazně.

Fanouškům se během podzimu zdálo, že někteří hráči nedávají do zápasů za Viktorku maximum, že nejsou s klubem úplně spjatí. Teď trenér vyhlásil, že chce do týmu válečníky, může být i tohle reakce na uplynulý podzim?
Pokud se máme ve druhé lize zachránit, tak právě takové fotbalisty potřebujeme. Není to úplně jednoduché takové hráče získat, ale věříme, že se to povede. Chceme vsadit i na kluky, co třeba už v minulosti na Žižkově působili a mají k Viktorce vztah. Věříme, že to bude správná cesta.

Jednalo se i se Slavií, která v rámci spolupráce pustila na Žižkov řadu hráčů. Je v tomto směru něco nového?
Spolupráce v tak velkém rozsahu, jako tomu bylo na podzim, byla ukončena. Hráči Slavie se v našem kádru budou objevovat i nadále, ale bude to ve výrazně menším počtu, než tomu bylo na podzim.

Změnu hlásí Žižkov i na místě asistenta kouče, kde bude nové působit Zdeněk Šenkeřík.
Marku Trvalovi moc děkujeme, že Viktorce pomohl. Ale od začátku bylo jasné, že šlo jen o dočasnou výpomoc kvůli jeho velkému pracovnímu vytížení. Zdeněk Šenkeřík je na trenérské pozici nováčkem, ale všichni ho známe. Věříme, že to bude správný krok, protože nabídne na věci nový pohled.


Zimní příprava Viktorie Žižkov
Příprava je naplánována do domácích podmínek. Tým se sešel poprvé 3. ledna a na hráče čekaly kondiční testy na FTVS. První přípravný zápas odehraje nově tvořící se tým 9. ledna proti Mladé Boleslavi. Dalšími soupeři z nejvyšší soutěže budou třeba Bohemians či Jablonec. Na řadu přijdou i protivníci ze druhé nejvyšší soutěže – Varnsdorf, Hradec Králové a České Budějovice (generálka před startem jara 24. února). Zahrát by si měli viktoriáni i proti třetiligovému Litoměřicku, divizní Admiře či třeba juniorce Slavie. „Do lednové přípravy budujeme nový tým, na Žižkov přivedeme až sedm nových hráčů. Týmu, který tvořím podle mých představ, věřím a konfrontace jejich charakteru hned od prvního zápasu s ligovou Boleslaví se nebojím. Nebylo by správné domlouvat si schválně lehké soupeře," zdůrazňuje na klubových stránkách Viktorie trenér Sazima. Za domácí prostředí si Viktorka zvolila vesměs umělou trávu na Tempu Praha, jen se sešívanými odehrají klání v Horních Počernicích a generálku by už ráda nasměrovala na hlavní stadion v Seifertově ulici. Záležet samozřejmě bude i na počasí.