Foto: Ondřej Hanuš
Pro udržení přeboru musíme udělat všechno, říká nový trenér Vršovic
03.01.2019

Pro udržení přeboru musíme udělat všechno, říká nový trenér Vršovic

Fotbalový Union Vršovice vsadil na zkušenost. Po nepovedeném podzimu, kdy tým skončil v Pražská teplárenská přeboru třináctý, zkusí mužstvo nastartovat na cestě za záchranou v nejvyšší metropolitní soutěži nový kouč Miroslav Kamarýt. Pracovně i fotbalově působil dlouhá léta v zahraničí - ve Švýcarsku i Rakousku - naposledy si pár minut zahrál v květnu loňského roku za Union Strašnice. „Byl to hec, teď už nic podobného nepřipadá v úvahu,“ směje se padesátiletý kouč.
Jak se to seběhlo, že jste se stal trenérem Vršovic?
Se sportovním manažerem Unionu Vršovice panem Belladou se známe dlouho a bavili jsme se o tom, že klubu třeba jednou trenérsky pomůžu. No a teď se ve Vršovicích rozhodli udělat změnu a dohodli jsme se na tom, že v klubu budu působit.

Třinácté místo za třináct bodů není úplně nejlepší pozvánkou. Váhal jste, zda nabídku přijmout?
Je to pro mě velká výzva, do klubu jdu v situaci, kdy vlastně není co ztratit. A když se zachráníme, tak to bude velký úspěch.

Jak jste to myslel, že není co ztratit?
Zrovna teď mi volal trenér Uhelných skladů Robert Hlavica, že jsou vypsané kurzy - a na padáka prý máme nejmenší kurz. Tak je to asi dané... Prý jsme největší favorit. Sám jsem to neviděl a třeba mě jen hecuje. Ale tabulka mluví jasně. Za sebe můžu slíbit, že něco natrénujeme a samozřejmě budeme o tu záchranu přeboru bojovat. Sestupovat budou čtyři týmy, to je hodně drsný systém. Nebude to legrace, ale jdeme do toho.

S trenérem Hlavicou se asi dobře znáte. Těšíte se na zápas s Uhelnými sklady?
Hrajeme s nimi ve třetím kole. Ano, s trenérem se známe. Robert Hlavica mi v minulosti dělal asistenta, když jsme dělali mládež.

U dospělých je to ale vaše první angažmá, že?
Trénoval a hrál jsem v cizině a hodně času jsem strávil v jižních Čechách, kde jsem hrál třeba za Vlachovo Březí.

Chodil jste na utkání Unionu Vršovice během podzimu?
Viděl jsem dvě utkání, víc toho nebylo. Ale o tom, kde byl problém, není třeba diskutovat. Stačí se podívat na skóre Vršovic a vidíte, že tam bylo málo nastřílených gólů.

Mluvil jste už s vedením o případných posilách? A je tedy gólový útočník na seznamu posilou číslo jedna?
Určitě ano. Chtěli bychom dokonce získat útočníky dva, ale nebude to jednoduché. S jedním už jsme se snad domluvili, ale dokud to nebude svítit v systému a dohodnou se kluby, tak žádné jméno neuslyšíte.

Jak moc jste mohl ovlivnit zimní přípravu?
Všechno se zvládlo podle našich představ.

Pobavil jste se o situaci s bývalým trenérem Tomaidesem?
Chodil k nám do hospody na obědy, takže se známe, ale ještě jsme se nesešli. V klubu působí dál, takže určitě bude šance si popovídat.

Důležitý bude na jaře každý bod. Využijete ke stmelení party i vaši hospodu?
Nebude to tak, že po každém utkání budeme chodit na pivo. To by nebylo dobré, ale občas je dobré zajít posedět a všechno si vyříkat, takže třeba i na to posezení dojde. Vždyť i František Straka měl a má ten svůj tataráček. Na ten u nás nedojde. Posezení týmu není o pití alkoholu, ale o tom, aby se vyčistil vzduch a stmelila se parta. Na tom chci také zapracovat. Pro udržení přeboru chceme a musíme udělat všechno.



Fotografie

Související články