Vánoční turnaj internacionálů se vrací do Edenu, Silvestrovské derby i s Lafatou
21.12.2018

Vánoční turnaj internacionálů se vrací do Edenu, Silvestrovské derby i s Lafatou

Po šesti letech ve vysočanské hale na Podvinném mlýně se letos Vánoční turnaj internacionálů vrací do haly ve vršovickém Edenu. V domácím prostředí Slavie se tradičně uskuteční i Silvestrovské derby.

Halový turnaj, který má na programu čtyřiadvacátý ročník, se jako každý rok koná 26. prosince. Hrát se bude systémem každý s každým na 1x16 minut a o prvenství si to rozdá sedm účastníků: čtyři pražské týmy Slavia, Sparta, Dukla, Bohemians a dále Viktoria Plzeň, Zbrojovka Brno a Tatran Prešov. Na Štěpána se hraje v hale v Edenu od 10 do 17 hodin.

V posledních dvou letech vyhrála turnaj Sparta, historicky nejúspěšnější je však Slavia s deseti triumfy.

Ve 33. ročníku Silvestrovského derby se objeví čtyři nováčci: v červenobílém brankář Václav Winter, Jiří Bílek a Mario Lička, v rudém pak David Lafata, který nyní hraje za FK Olešník, suverénního lídra Jihočeského krajského přeboru.

„Stále je aktivní, a tak věříme, že mu střelecký prach nezvlhnul a že nám svými góly pomůže. Navíc bude velkým lákadlem pro diváky,“ řekl na Lafatovu adresu manažer sparťanského výběru Jiří Novotný. Vedle Lafaty se objeví mj. Tomáš Hübschman a Marek Matějovský, kteří stále hrají ligu. V mistrovských zápasech tudíž nastupují proti Spartě: první z nich za Jablonec, druhý za Mladou Boleslav. „Bohužel nám však nevyšel pro Silvestrovské derby Tomáš Rosický, který je na horách a omluvil se,“ prozradil Novotný.

„Moc se těším. Derby je pro bývalé hráče Slavie i Sparty prestižní zápas a pro mě ohromná čest, že mohu v takovém zápase poprvé nastoupit,“ zmínil bývalý kapitán Slavie Jiří Bílek, který je nyní členem představenstva klubu v Edenu. Manažerem týmu internacionálů Slavie je Jan Mareš.

Silvestrovský program na umělé trávě v Edenu začne v 10 hodin zápasem veteránů nad 45 let na 2x20 minut. V 11 hodin začne utkání internacionálů nad 35 let na 2x25 minut.

V historii Silvestrovského derby je jasně lepší Slavia: vyhrála 21krát. Sparta zvítězila zatím jen 7krát, z toho ale jednou právě loni 9:4.

Na rozdíl od loňského roku se letos nebudou prodávat vstupenky na jméno, Silvestrovské derby budou ale i tak provázet bezpečnostní opatření. Cena jedné vstupenky je 200 Kč, děti do 150 centimetrů mají vstup zdarma.

Česká televize bude Silvestrovské derby vysílat přímým přenosem na programu ČT sport.

Soupisky
Slavia veteráni: Jan Klíma – Roman Janoušek, Jiří Jeslínek, Jaromír Jindráček, Luboš Kozel, Pavel Kuka, Jan Mareš, Pavel Medynský, Pavel Řehák, Jaroslav Šilhavý, Juraj Šimurka, Milan Šimůnek, Luboš Zákostelský, František Veselý.
Slavia internacionálové: Václav Winter – Jiří Bílek, Jaroslav Černý, Lukáš Došek, Tomáš Hrdlička, Tomáš Hunal, Martin Hyský, David Kalivoda, Martin Müller, Tomáš Pešír, Karel Piták, Rudolf Skácel, Mario Lička, Ivo Ulich.
Sparta veteráni: Jaromír Blažek – Miroslav Baranek, Aleš Bažant, Miloslav Denk, Michal Horňák, Josef Jarolím, Marek Kincl, Vratislav Lokvenc, Jiří Němec, Marek Trval, Petr Vrabec, Daniel Zítka.
Sparta internacionálové: David Bičík – Tomáš Čížek, Jan Flachbart, Milan Fukal, Tomáš Hübschman, Jiří Jarošík, Tomáš Jun, Václav Koloušek, David Lafata, Marek Matějovský, Jiří Novotný, Luděk Stracený, Lukáš Zelenka.